Menstruationsblod giver nyt liv til kvindefrigørelsen på TikTok

Med blodige ansigtsmasker vendes den tabuiserede skam om kroppens månedlige cyklus til et feministisk redskab, men ikke alle bakker op om den kontroversielle trend.
Menstruationsblod giver nyt liv til kvindefrigørelsen på TikTok
Menstruationskop. (Foto: Karolina Grabowska/Pexels)

TENDENS. »Vent, kan man rent faktisk bruge menstruationsblod som ansigtsmaske?«, lyder det forundret i et spørgsmål rettet mod TikTok-brugeren Deryazêra.

Hun er blevet en populær stemme i niche-fællesskabet for videoer om fordelene ved at smøre menstruationsblod ud i ansigtet og benytte sig af det som hudpleje frem for blot at lade det gå til spilde.

Derfor er hendes svar også et rungende JA: »Det er virkelig godt for min hud, altså, jeg mener, se bare på den«, siger hun, inden hun vender og drejer ansigtet, så man kan se den tilsyneladende perfekte hud.

Men ikke alle jubler over tendensen med at opsamle menstruationsblod, og flere fagprofessionelle har set sig nødsaget til at advare mod den alternative hudpleje.

Ikke desto mindre har tendensen grebet om sig på TikTok, og det, der for nogle blot er endnu et bud på en ansigtsmaske, er for andre blevet en hel bevægelse, der vil generobre magten over den kvindelige krop.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Blodigt helsefænomen

Med mere end 6,4 milliarder visninger har begrebet period face mask indtaget TikTok i stigende grad, hvor tilhængerne hylder det som et mere naturligt alternativ til de ansigtsmasker, vi hiver ned fra hylderne i Matas eller køber os til på spahoteller, når vi skal forkæle os selv.

For nogle er det, som også kaldes menstrual masking, et forsøg på at få lidt glød i ansigtet eller komme akne til livs, imens det for andre blot er et funktionelt hjælpemiddel frem for kropsligt spildprodukt, når blodet opsamles og genanvendes – ligesom gødning til planter.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Men for en tredje gruppe er det blevet del af en månedlig cyklus, hvor krop og sind kommer i fokus med det formål at falde til ro i den biologiske cyklus ved ikke længere at frygte menstruation og alt det, der medfølger, såsom smerter, humørsvingninger og skam.

Det bliver del af en holistisk tilgang til naturlig sundhed, hvor vi ikke behøver at proppe os med laboratorieskabte vitaminer, smøre os ind i kemikalier og i det hele taget være afhængige af kunstige hjælpemidler, når vores kroppe selv gemmer på organiske vidundermidler som menstruationsblod.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

At bruge blod som hudpleje er ikke et nyt fænomen. Konceptet har efter sigende eksisteret i flere århundreder (en fortælling lyder, at adelskvinden Elizabeth Báthory i 1500-tallet badede i blod fra jomfruer for at holde sit udseende ungt), og fik et stort gennembrud, da Kim Kardashian i 2013 lagde en selfie op med et ansigt fuld af blod efter en såkaldt vampyrbehandling.

Der er dog en væsentlig detalje at være opmærksom på. De moderne medicinske blodbehandlinger sker med såkaldt Paleted Rich Plasma, hvor blodet tappes direkte fra en åre (hvorefter det centrifugeres for at udvinde blodplader og plasma) – og altså ikke med ubehandlet blod fra underlivet.

Flere læger advarer derfor også mod tendensen, for blodet, der kommer fra ens vagina, er hverken sterilt eller fyldt med de elementer, som huden faktisk kan have godt af. Det består derimod af dødt væv, bakterier og potentielle sygdomme.

Den populære TikTok-dermatolog Dr. Joyce, der ofte deler ud af tips og tricks på TikTok, når brugerne efterspørger en faglig vurdering, var således klar i mælet, da hun tidligere i år kommenterede på tendensen:

»Please, jeg beder dig, lad være med bruge dit menstruationsblod som ansigtsmaske«, lød det direkte, inden hun tilføjede: »Det her er meget anderledes end en vampyrbehandling«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Kropslig selvstændiggørelse

Trods kritikken har menstruationsblod alligevel fundet en plads på især TikTok, hvor det på ironisk vis trives i krydsfeltet mellem at være en joke, der er gået lidt for vidt, til at være lærerigt og feministisk fællesskab for dem, der er overbeviste om de positive effekter.

Det ses som det ultimative naturprodukt, for der er ingen indblanding udefra. Det er derimod en komplet DIY-løsning, hvor du skaber, indsamler og producerer det endelige produkt – alt sammen med intet andet end din egen krop.

For kroppen gemmer på et uindfriet potentiale, hvis man skal tro fortalerne på TikTok – og der er intet mere kraftfuldt end den urkraft, som underlivet gemmer på. Som en bruger kommenterede på en guide om menstruationsansigtsmasker: »Jeg er overbevist om, at kroppen er magisk«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Netop på baggrund af dette bliver det dermed også et kraftfuldt statement, hvor kvindens krop og dens funktioner hyldes som et redskab, der hverken er klamt eller bør udskammes, men som vi skal bør være stolte af.

Det er noget, alle menstruerende personer kan tage del i ved at udforske deres krop i deres eget tempo og dermed opnå et tættere fysisk og psykisk forhold til sig selv, hvilket samtidig skaber en større tryghed og en samhørighed med verden omkring dem.

For det handler ikke om at gemme sig væk under et varmetæppe, høvle Panodiler og ellers ynke over, at kroppen udskiller blod.

Formålet er derimod at omfavne det som et gavnligt månedsritual, hvor vi tager kontrol over vores kroppe frem for, at den (og andre) tager kontrol over os.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af