Man skulle ikke tro det, men den danske sommer er endelig over os. Sol, varme og genskin i fjernsynsskærmen. Det er ikke ligefrem de optimale betingelser for at gemme sig væk og spille årets største udgivelser på konsollen eller computeren.
Til gengæld er det den oplagte mulighed for at hive spil med på farten, som alle kan nydes på stranden, i sommerhuset eller sågar i teltet, imens man får det bedste fra to verdener – for eksempel med disse ti spil, som gør sig perfekt på en tablet eller sågar den trofaste smartphone. De er ikke allesammen gratis, men til gengæld er de gode.
1. ‘Transistor’
‘Transistor’ har egentlig allerede gjort sig på konsoller og pc, inden spillet tog springet til iPhone og iPad. De oprindelige versioner fik et hav af ros – og med god grund.
Det futuristiske rolle/actionspil har så meget sjæl og charme, at man har svært ved at lægge det fra sig. Det kræver dog, at man har lidt taktisk snilde og interesse nok til at overgive sig til den fremragende atmosfære på blandt andet lydsiden. Husk høretelefoner.
Skulle man i øvrigt blive helt bidt af ‘Transistor’, så kan ‘Bastion’ – der er udviklet af de samme folk, som står bag ‘Transistor’ – ligeledes anbefales til iPad eller iPhone.
2. ‘Hitman: Sniper’
Man forbinder som regel ‘Hitman’s hovedperson Agent 47 med store baner, hvor man skal snige sig rundt, imens man gemmer sig i skabe og tiltusker sig adgang iført diverse outfits, indtil man får henrettet sit mål. Man er jo ægte lejemorder, ikke?
Med ‘Hitman: Sniper’ er der i stedet fokus på snigskyttedelen af spillet, hvor man skal plaffe skumle karakterer ned på afstand. Den ægte ‘Hitman’-ånd lever dog i bedste velgående, for man kan blandt andet stadig bruge omgivelserne til at feje sine mål af banen, for eksempel ved at skyde en ledning løs ved en vandpøl, så en vagt “tilfældigvis” henrettes. Eller hvad med at få en turbine til at blæse en vagt ud over en skrænt? Eller gemme et lig af vejen i en jacuzzi?
Mulighederne er mange, og imens vi venter på udgivelsen af en full size-version af ‘Hitman’ senere på året, er ‘Hitman: Sniper’ den perfekte måde at slå tiden ihjel.
Du kan spille ‘Hitman: Sniper’ på både Android og iOS.
Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.
3. ‘Football Manager Classic 2015’
Man får ikke en mere komplet manager-oplevelse end med statistik-paradiset ‘Football Manager’. Det er fodbold i koncentreret form med tal, tal og endnu flere tal, hvor selv den mindste detalje kan betyde forskellen mellem en sejr og et katastrofalt 6-1 nederlag.
Serien har tidligere gjort sig på tablets, og selvom den håndholdte udgave er en anelse komprimeret i forhold til storebroren på PC, så er essensen stadig lige så vanedannende som altid.
Et godt råd: Husk opladeren, for ‘Football Manager Classic 2015’ stjæler timer af dit – og din tablets – liv.
Løjerne gælder både Android og iOS-brugere.
4. ‘You Must Build a Boat’
Der er efterhånden gået så meget inflation i de såkaldte ‘Match 3’-spil, hvor man skal kombinere og matche genstande såsom ‘Tetris’ og ‘Bejeweled’, at man knap nok gider gøre en indsats for at finde et ordentligt spil i genren – og nej, ‘Candy Crush’ er ikke et ordentligt spil i denne sammenhæng.
Men spillene findes og de kan netop være meget vanedannende. I ‘You Must Build a Boat’ (også kendt som #ymbab) skal man matche tre eller flere objekter for at bygge en båd. Og nej, det lyder ikke ophidsende, men det har altså også monstre og magi.
‘#ymbab’ er et af de spil, hvor man bare lige skal have en bane mere, så endnu en bane og så liiige én bane mere. Bedst af alt er dog, at det ikke spammer dine Facebook-venner med requests, og dét er sådan set grund nok i sig selv til at købe det.
Både dem på Android og iOS kan være med.
5. Fallout Shelter
Spilmessen E3 2015 løb af stablen for nylig, hvor ‘Fallout 4’ endelig fik en udgivelsesdato. Vi er dog nødt til at vente til efteråret, men det gør egentlig ikke så meget, for en af de små overraskelser ved E3 var offentliggørelsen af ‘Fallout Shelter’, en spin-off til iOS.
Her skal man bygge og vedligeholde en af de såkaldte vaults, hvor overlevende fra en atomkatastrofe søger tilflugt. Det er ikke opfindelsen af den dybe tallerken, for opskriften på denne slags spil er næsten lige så tynd som ‘Match 3’-spil.
‘Fallout Shelter’ er dog lidt anderledes, netop fordi det er et ‘Fallout’-spil. Det er charmerende, det har ‘Fallout’-humoren, og så bliver man aldrig træt af at parre to mennesker, så de kan producere fremtiden (også kendt som børn), indtil én mand er far til alle 12 børn i ens vault, og man begynder at frygte indavl.
6. ‘Alto’s Adventure’
Konceptet endless runner er muligvis det mest (mis)brugte koncept for spil til mobiltelefoner. Man løber/kører/flyver fra den ene side af skærmen mod den anden, imens man indsamler objekter (som regel guldmønter), indtil man falder, crasher eller dør. Og så starter det hele forfra.
Det er ikke videre opfindsomt, men ‘Alto’s Adventure’ skiller sig alligevel ud fra flokken. For det første er det et ganske veludført snowboard-spil, hvilket egentlig er et kærkomment afbræk, og så har det en visuel stil, som mange andre aldrig kommer i nærheden af.
Man kunne næsten fristes til at sige, at ‘Alto’s Adventure’ ligefrem er et smukt spil – at det så også er ganske underholdende er bare en ekstra fjer i hatten.
Spillet er kun til iOS.
7. ‘Does not Commute’
At styre en virtuel bil i morgentrafik er et helvede. At styre to biler i morgentrafik er et endnu større helvede. Og at styre syv biler i morgentrafik er, ja, du har nok gættet det: Det er et clusterfuck af dimensioner.
Alligevel formår ‘Does not Commute’ at gøre helvedet sjovt, når man skal guide diverse bilister og deres biler rundt, uden at de støder sammen. Først guider man én bil af sted, herefter endnu en, og til sidst flettes alle bilerne sammen, imens man prøver at undgå harmonikasammenstød og en voksende frustration.
Det er overraskende sjovt, og at man samtidig får små bidder af bilisternes baggrundshistorier hjælper finurligt nok kun på den allerede kulsorte humor. Men lige et tip: Lad lige være med at spille ‘Does not Commute’, inden du sætter dig ud i morgentrafikken mandag morgen. Det kan godt skrue frustrationerne i vejret.
Du kan hente det både til Android og iOS.
8. ‘Lifeline…’
‘Lifeline…’ er lidt af en underlig sag. Jo, det er ganske vist et spil, men det benytter sig af lidt utraditionelle midler for at gribe spillerens opmærksomhed, når man kommunikerer med den strandede astronaut Taylor.
Spillet udfolder sig nemlig med notifikationer og beskeder på ens mobil eller tablet, hvor man skal svare Taylor. Ens svar har konsekvenser for Taylor og én selv, efterhånden som spillet udfolder sig, men den atypiske brug af teknologien er der, hvor ‘Lifeline…’ for alvor griber fat.
Interessant er det også, at ‘Lifeline…’ kan spilles med Apple Watch, hvis man skulle være så heldig at have sådan et på håndleddet. Så når Taylor har brug for hjælp, kan man svare direkte fra uret. Det er lidt bizart og måske endda lidt for realistisk, men derfor også et yderst velkomment spark i bagdelen på den måde, man ofte opfatter spil på.
Det fåes både til Android og iOS.
9. ‘Her Story’
Det lyder måske ikke helt ophidsende at bruge en del tid på at glo videoer igennem fra et af politiets arkiver. Det lyder måske heller ikke helt så ophidsende, sådan i spilregi, når videoerne er såkaldte live-action optagelser. Men ‘Her Story’ er aldeles opslugende og intenst.
Konceptet i ‘Her Story’ er at se afhøringsvideoer igennem med en kvinde, imens man løser et mysterium, hvor kvindens mand er forsvundet. Der er nemlig tale om et vaskeægte krimidrama med en ikke helt lineær opbygning, hvor ens detektivevner sættes på prøve. Du skal bruge oplysninger fra de videoer, du ser, til at søge efter andre videoer, som så giver nye ledetråde, osv. osv.
‘Her Story’ har lidt af den frygtede transmedia-agtige vinkel til spilkonceptet, men det skal ikke skræmme én væk. For har man tålmodigheden, kan man glæde sig over en atypisk spiloplevelse, der på vellykket vis leger med hele opfattelsen af spilformatet.
Spillet kan kun hentes til iOS, men ikke Android. Dog kan du også få glæde af det på pc.
10. ‘Geometry Wars 3: Dimensions’
Er man typen, der elsker et godt syretrip, så er ‘Geometry Wars 3: Dimensions’ sommerens drug of choice. Hektisk kaos med synth-musik og et virvar af farver, imens man skyder vildt omkring sig i håb om, at ens ens high score stiger omtrent lige så hurtigt som ens hjertebanken.
Det kan være svært at forklare glæden ved ‘Geometry Wars 3: Dimensions’, for ved første øjekast ligner spillet et eller andet vanvittigt kaos, som man aldrig helt kommer til at forstå – det er dog bare lige, indtil man faktisk går i gang med spillet. Så bliver man hurtigt bidt af at flyve rundt og skyde forskellige lysende figurer i stykker mens man svæver over overfladen på forskellige geometriske former.
Herefter ser man sig aldrig rigtig tilbage, for jagten på den næste optur er lige rundt om hjørnet. Om du vil kalde det et sundt syretrip eller et positivt mindfuck er ligegyldigt, så længe du bare kaster dig ud i det.
Igen er det kun iPhone og iPad-brugere, der kan lege med.
Læs også: Fem oversete indie-spil til sommertørken