Huawei har lagt op til en sublim oplevelse med Huawei Mate 8, lige fra indpakningen til det store batteri og den flotte skærm. Smartphone-markedet er en hård nød at knække og Huawei har givet det et bravt forsøg, men formår ikke at komme helt i mål.
Vi har haft Mate 8 i hænderne i et par uger og har testet den med fokus på brugeroplevelse og –venlighed, frem for specs og benchmark-tests. Med andre ord, hvordan er den at bruge i virkeligheden?
Huawei Mate 8 er stor – rigtig stor – og det er også en af de store fordele ved den. Da den er så stor, er der nemlig også plads til mange lækkerier inden i den. Der er både plads til et meget stort batteri, en meget stor skærm og to SIM-kort, men også en håndfuld gimmicks, som Huawei bare skulle have set bort fra.
Hvordan ser den ud?
Vi starter med førstehåndsindtrykket: Udseende. Huawei Mate 8 ligner de fleste andre high end-smartphones, og det er også godt nok. Den er stor, den er flot og den føles, som en high end-smartphone. Selvom den er så stor, som den er, så ligger den overraskende godt i hånden. Flere har kommenteret på størrelsen, og jeg er ofte blevet spurgt, om jeg ikke selv synes, at den er for stor. Jeg har ikke de største hænder, og jeg har da også haft mine problemer med f.eks. iPhones 6S Plus, men Mate 8 er anderledes. Den ligger bare rigtig godt i hånden og da skærmen går helt ud til kanten, har jeg ikke haft de store problemer med at navigere.
Mate 8 har også en funktion, der skal imødekomme små hænder som mine. Med et swipe venstre mod højre over menu-tasterne, trækker skærmen sig ned i højre hjørne og bliver ca. halv størrelse. Det fungerer rigtigt godt, men var faktisk ikke noget, jeg følte var nødvendigt i min dagligdag.
Navigationen på Mate 8 virkede utrolig flydende og specielt fingerscanneren var jeg imponeret over. Den er strategisk godt placeret bag på smartphonen, lige under kameraet. Til tider var det irriterende med den placering. F.eks. når den ligger på bordet og jeg hurtigt lige vil tjekke en besked, så skal den enten op i hånden eller åbnes med kode.
Til gengæld er scanneren perfekt placeret, når man allerede har smartphonen i hånden. Jeg kunne have et godt greb om den og samtidig scanne min finger. Det er rigtig smart, når man f.eks. cykler, står i bussen, eller har fået en øl eller to for meget. Efter min tid med Mate 8, er jeg faktisk begyndt at foretrække fingerscanneren på bagsiden frem for fronten. Dertil kommer, at scanneren er den hurtigste, jeg har prøvet på nogen smartphone. Det har Huawei gjort rigtig godt.
Skærmen
Fik I fat i, at Mate 8 er en stor smartphone? Det skyldes ikke mindst skærmen, der har sneget sig op på hele seks tommer. Holder man den op mod Googles tablet fra 2013, Nexus 7, på syv tommer, så kan man ikke komme uden om Mate 8 en rigtig stor smartphone.
Den store skærm er heldigvis også en af Mate 8’s bedste features. Opløsningen er 1080×1920 pixel, som normalt er ret standard, men med en skærm på seks tommer svarer det til en pixeltæthed på 368 ppi. Det er i underkanten, sammenlignet med andre high end-smartphones.
Når det er sagt, så er Mate 8’s skærm virkelig flot. Den er skarp og farverne står rigtig godt på den. Derudover går skærmen stort set helt ud til kanten på begge sider, og det ser bare rigtig godt ud. Sammen med Androids software knapper, som blev introduceret i Ice Cream Sandwich, har man utrolig meget skærm at se film og spille spil på, og det er virkelig fedt.
Styresystem
Jeg kan ikke sige det her nok gange: Samsung, Sony, HTC, Huawei og alle jer andre, drop jeres egne skins over Android. Don’t fix it if it ain’t broken.
Mate 8 kommer med Huaweis seneste version af deres eget Android skin, EMUI, og her begynder det at gå galt for Mate 8.
EMUI kommer med en række præinstallerede apps, som både er betydeligt dårligere end andre apps, der gratis kan hentes i Play Store, og desværre ikke kan slettes. Det ville normalt ikke være det store problem på en Android-smartphone, da man ikke behøver at have alle apps liggende på sin hjemmeskærm, som man gør det med f.eks. iPhone, men Huawei synes åbenbart, at en af iPhones mest forhadte funktioner er smart.
Udover en række ubrugelige apps, som skal ligge på din hjemmeskærm, kommer Mate 8 også med en række ubrugelige gimmicks. Huawei har f.eks. integreret sin egen stemmestyringsfunktion. Den virker, når skærmen er slukket, hvor ‘Okay Google’-funktionen ikke gør det. Indstillingen hedder Stemmeopvågning og er beregnet til at finde din smartphone, hvis den skulle ligge under en pude, eller være forsvundet ned i et par beskidte bukser.
For at aktivere Huaweis stemmestyring, skal man sige ‘Okay Emy’, og det fungerer udmærket, når Mate 8 ligger på bordet foran mig. Så snart den kommer mere end 1,5 meter væk, er det som at tale til en sten. På trods af mine 20+ forsøg med ‘Okay Emy’, kunne jeg ikke få den til at reagere en eneste gang. Her snakker vi to meter, på toppen af en sofapude og med mikrofonen opad. Det virker simpelthen ikke.
En anden gimmick er Knuckles. Her skal du hamre din kno hårdt mod skærmen og f.eks. tegne et M, et C eller noget andet. De forskellige bogstaver aktiverer forskellige apps. Man skal slå overraskende hårdt på skærmen, og det tog mig noget tid at vænne mig til at slå så hårdt. Det virker som det skal, og med et hårdt slag og en horisontal streg over skærmen, kan Mate 8 også køre to apps oven på hinanden. F.eks. kan man have Notepad åben for neden og e-mail for oven. Desværre er det kun otte af Huawei’s egne apps, hvor det er muligt at køre simultant. Som sagt, så fungerer Knuckles, som det skal – det virker bare ikke smart. For mig var det altid nemmere, bare at navigere hen til kameraet eller musik-appen og starte den med et tryk på appen.
Batteriet
Mate 8’s batteri er på hele 4.000 mAh. For at sætte det i perspektiv, så er Apples iPhone 6s Plus’ batteri på kun 2.915 mAh. På papiret burde Mate 8 altså holde strøm i dagevis, og det lever den da også op til – nogle gange.
De første par dage, jeg havde Mate 8 i hænderne, brugte jeg den mere, end man ellers ville gøre: Jeg så film, spillede spil, sendte beskeder og tjekkede Facebook. Her blev jeg overrasket over den korte batteritid. Ja, jeg brugte den meget, men der er også et kæmpe stort batteri inden i.
Efter en uges tid med det jeg vil kalde kraftigt brug, begyndte jeg at bruge Mate 8, som jeg normalt vil bruge en smartphone: Tjekke mails, Facebook, Twitter osv., sende SMSer, læse nyheder og hvad man nu ellers gør. Samtidig begyndte jeg at tænke over at lukke apps ned, når jeg ikke brugte den. Nu begyndte det store batteri at vise sit sande jeg. Hvor jeg tidligere endte på ca. 65 procent efter en hel dag, sluttede jeg nu af på ca. 80 procent. Afhængig af, hvor meget du bruger din smartphone, så kan Mate 8 altså holde i rigtig lang tid.
Oven i hatten har Mate 8, hvad Huawei kalder Fast Charging, som gør lige præcis, hvad det reklamerer for. Huawei siger, at batteriet går fra 0-100 procent på 2,5 timer, og det passer også nogenlunde med mine tests
Hvordan er kameraet?
Huawei Mate 8 er udstyret med et 16 MP kamera med den nyeste Sony-sensor på bagsiden og et 8 MP-kamera med vidvinkel på forsiden. Det primære kamera fungerer ganske udmærket, både i dagslys og i svagt lys. Mate 8 har indbygget Optical Image Stabilization, som både kommer i spil, når billedet skal stabiliseres og når der tages billeder i svagt lys, og det fungerer rigtig godt.
Kameraet har en række ekstrafunktioner, hvoraf nogle er gode og andre er enten ligegyldige eller fungerer dårligt. En af sidstnævnte er Lysmaling, der imiterer lang lukketid på f.eks. et spejlrefleks, så man kan skrive i luften med lys. En anden er Forskøn, som fjerner bumser og generelt udligner huden. De fungerer dårligt og gør kvaliteten på billederne dårligere.
Til gengæld er der en formidabel panorama-funktion. Den er meget nem at bruge, og tager generelt skarpe billeder. Yderligere er der en Manuel eller en Professionel funktion, som Huawei kalder den. Her får man en række muligheder for at indstille kameraet. Blandt andet kan man indstille ISO, aperture, fokusindstillinger og autofokus-område. Selvom det sjældent er nødvendigt med alle de indstillingsmuligheder, er det fedt at få muligheden, særligt hvis man kan lide at lege med fotografi.
Ved normale billeder er lukketiden rigtig god, men autofokus kunne godt være bedre. Nogle gange skal den lige have noget tid, for at finde det rigtige fokus.
Frontkameraet er ikke noget at skrive hjem om. Billederne skiftes om at være tågede og grynede, og hvor det bagudvendte kamera har både gode og dårlige funktioner, er der kun de dårlige tilbage på frontkameraet.
Endelig vurdering
Huawei Mate 8 er en lækker smartphone. Skærmen er flot, kameraet er godt og levetiden er lang. Den er helt på niveau med andre high end-smartphones, men den er desværre ikke med helt i toppen. Kombinationen af ubrugelige funktioner og unødvendige apps, er Huawei ikke de første til at sammensætte, men de har altså gjort det med Mate 8. Heldigvis er der med Android forskellige løsninger på nogle af disse problemer.
Jeg oplevede en håndfuld gange, at Mate 8 crashede. Jeg ved ikke, om det er en uheldig model, jeg har haft i hånden, eller hvad det var, men det skete oftere, end hvad der er acceptabelt. Her kunne Huawei godt have sparet på de ubrugelige gimmicks eller EMUI generelt og fokuseret mere på en stabil brugeroplevelse.
Når alt kommer til alt er Huawei Mate 8 en rigtig god Android-smartphone, og enkelte fodfejl kan ikke drysse malurt i bægeret. Er du til Android, en stor skærm og kan en sort skærm i ny og næ ikke slå dig ud, så er Mate 8 en smartphone for dig. Den er hurtig og kraftfuld og holder strøm i dagevis.
Huawei Mate 8 er til salg i butikkerne fra i dag.
Huawei Mate 8 er udlånt af Huawei.
Køb den, hvis du…
+ Ønsker en high end-smartphone til billige penge
+ Har brug for lang tids batterilevetid
+ Sætter pris på en stor skærm
Køb den ikke, hvis du…
– Vil have det bedste af det bedste
– Ikke kan klare, at smartphonen crasher en gang eller to om ugen