WTF? Fem mystiske og uforklarlige emojis og mulige brugssammenhænge

WTF? Fem mystiske og uforklarlige emojis og mulige brugssammenhænge

Engang var forkortelser som LOL, ROFL og WTF det nye internetspeak. Nu er emojis kongen og former vores digitale kommunikation. Hvad der for få år siden blot var en sjælden tilføjelse til tekst, er nu blevet standard udtryksform og tages i brug af over 90 procent af internetbrugere.

Emojis er handy, når du er doven, når du mangler ord og når du forsøger at gøre dit booty call mindre akavet (fordi der er ikke noget der siger sexy times som aubergine + taco).

Men når man kigger ned over paletten af de over 1.601 registrerede og standardiserede emojis, så er der også en del, der henleder tankerne på den emoji, der klør sig på hagen i forundring.

Vi har fundet fem af de mest WTF-udløsende emojis – og fem runner-ups – og lidt af deres baggrundshistorie:

LevitateMe

1. Det velklædte spøgelse

En af de mere kryptiske emojis. Det er ikke fordi motivet er svært at afkode, men fordi man er 100 % i tvivl om, hvornår man nogensinde skulle få brug for en svævende forretningsmand.

I sit sorte jakkesæt og mørke solbriller vækker manden associationer der spænder fra en begravelse over Bruno Mars til ’Men in Black’ og Tarantino. Men det er tilføjelsen af skyggedetaljen der gør, at denne emoji tilføjes en nærmest Lynch-agtig mystik. Skal man kun bruge ham, når man vil diskutere Twin Peaks? Og hvorfor smiler han sådan? Og hvad er det for en underlig lille hat han har på?

Oprindeligt er han faktisk tænkt som et udråbstegn, da han i sin tid blev introduceret i symbolskrifttypen Wingdings. I dag er det lidt sværere at afkode også så som så med udråbstegns-ligheden: Se bare, hvordan han tager sig ud i Emoji One-formatet, der bruges på eksempelvis Slack.

Den svævende mand kan – hvis man tænker kreativt – sådan set bruges til at signalere lidt af hvert: Han kan formidle at du har røget dig skæv (»just got high«), men er med sit outfit på en måde lidt for tjekket til at have noget at gøre med stoners. Han kan bruges til at udtrykke overlegenhed, en særlig swagger. Eller måske er den svævende forretningsmand en ulykkesfugl, et symbol på kapitalistisk uheld og autoritært indtog – en death and taxes-agtig figur.

Emojien ligner egentlig mest Psy i Gangnam Style musikvideoen. Måske en hyldest til K-Pop? En opfordring til dans? Hvem ved?

Officielt navn: Svævende mand i jakkesæt

moon_viewing_emoji

2. Golfbold-pyramide i højt græs

Nogle gange er det som om skabere bag emojis glemmer, at de laver billeder der oftest ikke bliver set i et format der spænder mere end et par pixels. Det er tilfældet i vores andet valg af WTF-emojis.

Afbilledet er en firkant hvor hvide små kugler er i fokus, ved siden af nogle hø- eller græsstrå. Hvis man ikke ved hvad man kigger på, tænker man umiddelbart golfbolde i højt græs. Eller måske perler på en pedestal. Kæmpemæssige snebolde på et hustag? Eller er det edderkoppeæg?

I virkeligheden er denne emoji symbol for en japansk måneceremoni, hvor susukigræs og riskugler står side om side som traditionelt inventar ved fejringen. Det er et glimrende eksempel på et kulturelt specifikt billede, der nok ikke ser alt for meget action internationalt. Årsagen til den meget specifikke emoji skal findes i den overrepræsentation af japansk og anden asiatisk kultur, der er i emojis på grund af deres tidlige adoption af konceptet.

Når først man ved, hvad der foregår, kan man måske tage det i brug, når lysten til dumplings (som endnu ikke har en officiel emoji) opstår. Eller hvis man bare gerne vil forvirre modtager og se hvad de selv tolker det som.

Officielt navn: Måneoverværingsceremoni

Mus

3. Den eksistentielle krise

Emojis er repræsenteret forskelligt afhængigt at hvilken software, der formidler dem. Så selvom Unicode bliver enige om at godkende én bestemt kode, der universelt oversætter tegn til emoji, er den visuelle udformning forskellig fra firma til firma. Nogle gange er forskellene minimale, andre gange enorm: Som i tilfældet af emojien for den treknappede mus.

Apple har valgt at fortolke den treknappede mus på en måde der – når man først ved, hvad det er man kigger på – stemmer fuldstændigt overens med firmaets designetos: Hvid. Minimal. Afrundede hjørner. Trådløs. Helt fint når man ved det er en mus og ikke vinduet i et passagerfly. Eller en kunstig negl. Eller en hovedpude.

I andre sammenhænge ser musen noget forældet ud, for eksempel hos Windows og Twitter, men dog er funktionen væsentligt tydeligere end hos Apple.

Når man ikke lige sidder med oversigten over emojis, kan Apples fortolkning af trådløs teknologi dog påtage sig en noget mere eksistentialistisk form. Det hvide vakuum vækker associationer til Kubricks sorte monolit, en portal til en anden dimension. Eller måske formidler motivet en tom tekstboble – en fornærmende kommentar om hvor ligegyldig din samtalepartner er, hvor tomhovedet og uinteressante de forekommer dig. Er det et spejl, der skal vise alle dine egne fejl og mangler? Eller måske et tomt lærred, der mangler at blive udfyldt fordi du ikke magter at producere noget indhold?

Apple slår med deres tolkning af muse-emojien ufrivilligt et slag for hvad der hurtigt kan udvikle sig til en noget tung samtale.

Officielt navn: Treknappet mus.

Ancient

4. Forældet teknologi

Hvis emojis skal bruges til at stå i stedet for de ting, de symboliserer, er det mærkværdigt at der findes en række motiver der ikke længere har deres plads i en moderne hverdag. Selvfølgelig er drager og enhjørninge heller ikke fast inventar på en tirsdag, men de har til gengæld nogle sekundære betydninger eller en popkulturel signifikans der gør dem anvendelige. Det samme kan ikke siges for rolodex-, fax- og personsøger-emojis.

De forældede teknologier var allerede begyndt at gå af mode i emojis spæde dage – så hvorfor de stadig er inkluderet i kataloget er et mysterie. Og på trods af, at emojis anvendes af folk i alle aldre, er det stadig hovedsageligt et ungt publikum, der går amok med billeder. Så hvorfor præsentere dem med objekter, som de aldrig selv har holdt i hånden?

Måske er retro-teknologierne del af hele hipsterbølgen vendt mod de ting, mor og far engang syntes var cool. Et ironisk statement piece, der viser at man er så uhip, at man i virkeligheden trender. Men hvor i alverden er så vinylen og walk-man’en? Måske er rolodexet den nye skrivemaskine og pageren den næste bakelit-telefon?

Officielle navne: Kontaktindex, Fax, Personsøger

Urne

5. Emojis svar på #funeralselfie

Sidst på listen er en emoji, som man forhåbentlig ikke har behov for at anvende ofte: Urnen.

Som vi har set på resten af listen, spænder emojis over lidt af det hele. Men for et katalog der har udsat bacon og avocado til en gang i løbet af 2016, har urnen været med siden 2005. Samme år kom kiste-emojien, og man var således dækket godt ind på begravelsesfronten. Man kunne måske endda formidle en før-og-efter situation ved hjælp af pil-emoji imellem.

Omvendt er der stort set ingen emojis, der beskæftiger sig med fødsel. Ingen barnevogn, klapvogn eller en stork.

Men hvor det er lettere at forestille sig, at kisten bliver brugt i andre sammenhænge (»jeg dødkeder mig« eller til Halloween), har urnen ikke samme fleksibilitet. Selvfølgelig kan urnen, som alle andre emojis, anvendes kreativt. Men forsøger man at bruge den som honningkrukke, opdager man at den sørme har sin egen emoji. Det samme gælder muligheden for at forklæde urnen som vase.

Urnen er lidt emojis svar på #funeralselfie: Egentlig ret upassende, men måske en måde at lette stemningen? Kan det tænktes at urnen bliver brugt som en letbenet forklaring på, hvor din barndomshund i virkeligheden er endt henne? Eller for at forklare, at man altså ikke kan komme i byen i aften, fordi man har travlt med at græde over et familiemedlem? Det er svært at se hvornår urne-emojien skulle kunne passe ind i nogen som helst alvorlig samtale – og endnu sværere at se den blev brugt som joke.

Officielt navn: Urneemoji

Vi runder lige af med en håndfuld runner-ups, der er seriøst weird, men som der trods alt er en nogenlunde god forklaring på:

RunnerUps

6. Runner ups

Moyai: Hvorfor er figurerne fra Påskeøen en emoji, når der nu findes stort set 0 andre internationale vidundere? Hvor er eksempelvis pyramiderne? Eller Eiffeltårnet for den sags skyld? Forklaringen skal findes i, at stenansigterne fra Påskeøen har bragt inspiration til en statue i Tokyo, som – grundet den tunge japanske indflydelse på emojiudviklingen – så er blevet til en en emoji.

Name badge: Det, du troede, var et stopskilt med takker, er faktisk et navneskilt. Så ved du det.

Love Hotel: Du har måske brugt disse små bad boys som hospitaler og studset over, at der er et hjerte ved det ene. Glem alt, hvad du ved. Det er hoteller. Og det ene er et Love Hotel. Den lader vi lige stå lidt. Der findes en emoji for et hotel, hvor værelser kan lejes på timebasis. Seriøst, WTF.

Shaved ice: Det ligner en skål jordbæris eller sorbet, men er rettere slush ice eller snow cones, som de æder i hobetal i USA.

Fish cake: Den der emoji, med en lyserød spiral på: Det er slik, er det ikke? Nej. Fiskekage. Velbekomme.

Læs også: ‘Call of Duty’ lufter et remake af ‘Modern Warfare’ – med en lorte-emoji

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af