På trods af vores beskedne størrelse og forkærlighed for janteloven har adskillige danske spiludviklere brændt igennem og leveret store succeser, som har taget markedet på sengen og givet genlyd internationalt. De fem nedenstående eksempler er ikke nødvendigvis de største hits udviklet under Dannebrog, men i stedet de gennembrud, der har banet vejen for branchens udvikling og endnu større personlige succeser til skaberne af dem.
1. ‘Hitman: Codename 47’ – IO Interactive, 2000
Som den eneste danske AAA-udvikler hidtil (vel og mærke gennem snart 20 år) er københavnske IO Interactive et unikum i den danske spilbranche. Virksomheden blev stiftet i 1998 og besad fra starten af en række af landets dygtigste folk, så grundlaget for noget stort var lagt. Alligevel var der nok få, der havde forudset hvor stor en succes IO’s lejemorder-simulator ville blive. ‘Hitman: Codename 47’ blev udviklet for 14 millioner kroner og solgte mere end 500.000 eksemplarer. Spillet føjede nye facetter til stealth-genren blandt andet ved at introducere mere udtalte puzzle-elementer og belønne en eksperimenterende spillestil. Og så blev den mystiske, skaldede hovedperson et ikon i spilverdenen.
Spillet banede vej for indtil videre fem mestendels succesfulde fortsættelser, hvor især efterfølgeren, kritikerfavoritten ‘Hitman: Silent Assassin’, med 3,7 millioner solgte eksemplarer var med til at sende IO helt op i AAA-udviklernes superliga.
Seriens gennemslagskraft var faktisk så markant, at Hollywood valgte at filmatisere den to gange. At der så ikke er så meget godt at sige om dem, er en anden sag.
2. ‘MovieStarPlanet’ – MovieStarPlanet, 2009
Danmark har en stolt tradition, når det gælder spil målrettet det yngre publikum. De af os, der er gamle nok til at huske landsholdets EM-triumf i det svenske, blev i den bedste sendetid også storeksponeret for den småenerverende skærmtrold Hugo, og senere i halvfemserne var både ‘Pixeline’ og Magnus & Myggen store succeser.
MovieStarPlanet har dog fejret succeser på en skala, de foregående titler ikke engang turde drømme om. Spillet, som er udviklet af debutanten MovieStarPlanet, er en blanding af spil og socialt netværk målrettet til tweens, hvor spilleren skal skabe sin egen filmstjerne.
Det blev lanceret i Danmark i 2009 og bliver nu markedsført målrettet til 15 forskellige lande over hele kloden. Der er over 100 millioner brugere, og virksomheden MovieStarPlanet har haft over 50 millioner i bruttofortjeneste de sidste to år, hvilket gør udvikleren til en af landets mest succesfulde rent økonomisk.
3. ‘Limbo’ – Playdead, 2010
Playdeads debuttitel udkom netop som indiescenen for alvor var ved at tage fart på pc og konsol og var med sin unikke, monokrome æstetik og underspillede og dybe tematik i høj grad med til at vise, at spil sagtens kan være kunst – og samtidig tjene penge.
Forud for udgivelsen af spillet gik mange års hårdt arbejde, hvor Playdead som så mange andre debuterende udviklere kæmpede hårdt for at finde de rigtige investorer og blandt andet blev støttet af DFI og Vækstfonden. Da spillet i sommeren 2010 udkom som en del af Microsofts Summer of Arcade var det til overstrømmende anmeldelser og en indtjening på 7,5 millioner USD ved udgangen af året.
Den økonomiske succes gjorde det muligt for Playdead at købe sig fri af investorerne og tilegne sig komplet kreativ kontrol, for som medstifter og game director Arnt Jensen dengang sagde: »Penge kan ikke tænke, så hvorfor lade dem tage beslutningerne«.
Det illustrerer den kompromisløshed, der hersker hos Playdead, og der skulle da også gå intet mindre end seks år inden udviklerens næste spil, ‘INSIDE’, udkom. Til gengæld blev det endnu en stor succes for Playdead med gode salgstal og trofæer ved de store prisuddelinger – ikke mindst ved spiludgaven af BAFTA, hvor det blev til fire priser for blandt andet spildesign.
4. ‘Subway Surfers’ – SYBO Games, 2012
Da App Store i juli 2008 åbnede sine digitale døre, blev det startskuddet til et helt nyt marked for spil. Pludselig fik et kæmpe segment, der ellers ikke gamede, adgang til en bærbar konsol med uanede mængder billige eller helt gratis spil, som tilmed var nogenlunde lette at styre, da de gjorde brug en velkendt enhed i stedet for en fremmedgørende controller. Smartphonens betydning for hele det casual-marked, der har været hovedkatalysatoren for spilbranchens store fremgang, har været altafgørende. Det har på rekordtid skabt nye giganter i branchen som King og Supercell, og gjort gaming mere stuerent, mainstream og kønsneutralt.
Den med afstand største mobilsucces herhjemme har været SYBO Games debutspil, Subway Surfers, der netop har fejret 5-års fødselsdag. Spillet er en såkaldt endless runner, hvor man ved en række swipes på skærmen, skal styre grafittimaleren Jake eller en af hans venner gennem en uendelig bane i jagten på en ny high score. Spillet er siden sin udgivelse blevet downloadet mere end 1,5 milliarder gange og har gjort SYBO til den mest indtjenende spiludvikler herhjemme.
5. Unity
Nej, det er ikke Assassin’s Creed-seriens foreløbige lavpunkt, men den danske udvikler af Unity Engine vi snakker om. Vi snyder således en smule på vægtskålen her, men virksomheden og dens engine har spillet en hovedrolle i demokratiseringen af spiludvikling det sidste årti og er en succeshistorie, der ikke er til at komme uden om. Unity startede i 2002 med ambitioner om at blive spiludvikler, men ændrede efter en sløv debuttitel i form af 2005’s ‘GooBall’ (udviklet som Over the Edge Entertainment) kurs og satsede i stedet på deres software engine.
Det unikke ved virksomhedens forretningsmodel var at tilbyde Unity Engine i en gratisversion med muligheden for tilkøb. Det har i den grad sænket barrieren for at komme i gang med spiludvikling og flere hundrede udgivne spil er til dato bygget op gennem værktøjet. Den største gennemslagskraft har Unity ikke overraskende haft blandt indie- og mobilspil, hvor titler som ‘Firewatch’, ‘Fallout: Shelter’, ‘Ori and the Blind Forest’ og ‘INSIDE’ har benyttet den, men enkelte AAA-titler som for eksempel sidste års Xbox-eksklusive ‘ReCore’ er også hoppet med på vognen. ‘Pokémon: Go’ kører også på Unitys motor.
I dag har Unity mere 1.500 ansatte over hele kloden, men desværre (og måske symptomatisk?) for den danske spilindustri, er hovedkontoret rykket til San Francisco.
Læs også: Folkene bag det uventede hit ‘Stikbold!’: »Rart, hvis branchen var mere som i Finland«