Vi fortjener ikke Julia Fox

Skuespilleren har rystet Kanye Wests skygge af sig og indtaget sit helt eget spotlys som en bramfri stemme på TikTok.
Vi fortjener ikke Julia Fox
Julia Fox. (Foto: Rachpoot/Bauer-Griffin/Getty Images)

KOMMENTAR. »Jeg har ikke brug for, at mænd kan lide mig«, lyder det i en TikTok-video fra Julia Fox.

Klippet kommer i kølvandet på hendes udmelding om, at hun ikke gider Instagram længere, fordi platformen har en giftig kultur, hvilket Fox mener skyldes de mænd, der udgør 85 procent af hendes følgere.

»Men nu er jeg et sted i livet, hvor jeg bare kan sige ’fuck det’, jeg er pisse ligeglad«, tilføjer hun og understreger, at hun har taget styringen som hovedrollen i sit eget liv.

Og gudskelov for det! For Julia Fox er en gave til internettet, efter hun i 2022 er sprunget ud i fuldt flor på TikTok med en oprigtighed og hustler-mentalitet, som vi alle kan lære af.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Hustler-dronningen

Mange kender formentlig Julia Fox som Kanye Wests tidligere påhæng, efter han – med en skilsmisse i horisonten – kastede sin opmærksomhed på skuespilleren og modellen med en svaghed for bizarre denim-outfits og vild øjenmakeup.

Nu, snart et år efter bruddet, kunne man dog fristes til at sige, at Fox, som blandt andet spillede rollen som Adam Sandlers kæreste i ’Uncut Gems’, er trådt i karakter efter det meget korte forhold til Ye, der blev smidt på porten »ved første tegn på et red flag«, som Fox senere forklarede.

Men at tilegne den udskældte kunstner æren for at have ført Fox ind i vores kollektive bevidsthed ville være respektløst over for hende, for hun har sådan set altid strålet på sine egne vilkår – vi andre får bare først glæde af hendes enorme eksponering nu.

Her skulle der være et Instagram-opslag, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Det er nemlig ikke gået stille for sig, efter Fox – der længe har været et kendt navn i New Yorks sociale kredse (og som af venner og bekendte identificeres som ikonisk muse) – er blevet single.

Gang på gang har hun indtaget sociale medier, især Instagram, med sine efterhånden famøse outfits, som strækker sig fra en kjole, der tog kvælertag på Fox, til en shoppingtur i undertøj og denimjakke. Og så må vi ikke glemme det notoriske ’Uncut Gems’-citat.

Det blegner dog sammenlignet med hendes tilstedeværelse på TikTok, hvor hun har gemt moden væk og i stedet været radikalt åbenmundet omkring overraskende alvorlige problematikker som partnervold (diskuteret i hendes efterhånden klassiske ’morgentanker på toilettet’-serie), da hun opfordrede til at vælte patriarkatet (med en kæk bi-video), og da hun oplyste os alle omkring børns arbejderrolle i 1800-tallets samfund.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.
@juliafox

#duet with @texasbeeworks as it shouid be

♬ original sound – Erika Thompson

Den bramfri attitude, hvor videoerne ofte virker mere som en tankestrøm end nøje opstillede budskaber, giver muligvis knubs i kommentarfeltet og på sociale medier, men Fox giver ikke en fløjtende fis for reaktionerne.

Julia Fox. (Foto: Rachpoot/Bauer-Griffin/Getty Images)

I stedet hviler hun i sig selv, for hun er den eneste, hun har brug for, hvilket hun allerede slog fast, da hun annoncerede, at hun gik fra West. Her gik hun til friskt modangreb på alle dem, der ynkede hende som en håbløst forelsket kvinde:

»Medierne ville elske at tegne et billede af mig som en trist, ensom kvinde, der græder alene på et fly, men det er ikke sandt!«, lød det i det nu slettede opslag, inden hun greb fortællingen om sig selv: »Hvorfor ser I mig ikke for, hvad jeg er, nemlig den bedste hustler«.

TikTok uden filter

At Fox så klart meldte ud, at hun hustlede sig igennem forholdet til Ye og fik det til at arbejde til hendes fordel, kom ikke som den store overraskelse, for den intense tid, de datede, resulterede blandt andet i nøje planlagte fotoshoots og interviews.

Af samme årsag vil nogle måske kalde Fox en gold digger, men knap et år senere står det nærmere klart, at hun blot – trods forholdet til en af verdens mest omtalte mænd – nægtede at gå på kompromis med sig selv, men derimod er en hustler af guds nåde.

Måske er det også derfor, at hun passer så perfekt ind på netop TikTok, hvor hun for alvor har fundet sig til rette som en kvinde, der ikke længere vil fastholdes i falske narrativer, som andre skaber omkring hende.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

I stedet er hun blevet en tour de force af selvstændiggørelse, der rusker op i folks opfattelse af ikke kun hende, men også samfundet omkring os. Det står klart med udmeldingen om, at hun ikke længere har brug for anerkendelse fra mænd.

Budskabet blev akkompagneret af en længere forklaring, hvor Fox opridsede, hvordan hun efterhånden har gjort sig fortjent til det privilegium, det er ikke at skulle forholde sig til andres holdninger, ved at arbejde – og altså hustle – sig til sin karriere.

Det hjælpes på vej af hendes bundærlige oprigtighed, hvor hun ikke pakker ikke sine ord ind og står inde for alt, hvad der vælter ud af hende.

Med Fox er der ingen varm luft, ingen bullshit.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Et forbillede for os alle

Selvom Fox deler vandene, er det værd at anerkende, at hun med internettet i sit jerngreb træder ind – og måske endda tager teten – blandt de kvindelige stjerner, som ikke længere lader sig tvinge ind i kasser og fordomme, hvor de skal holde kæft og se godt ud.

Som Sydney Sweeney, der målrettet har taget magten tilbage over skildringen af hende som den barmfagre og ofte nøgne Cassie i ’Euphoria’, og Florence Pugh, der på imponerende vis har brugt Instagram til at forme fortællingen om sig selv, imens kritikere havde travlt med at fokusere på hendes nøgne brystvorter.

Men alligevel møder Fox ikke samme anerkendelse.

Skyldes det, at hendes cv ikke bærer Oscar-værdige præstationer? Eller at hendes modelkarriere lader til at være bygget på det chokerende frem for evnerne på en catwalk? Eller måske blot at hun opfattes som en gennemsnitlig newyorker, der har hustlet sig til status langt over sit talent?

Sammenligningerne (og kritikken) er – ville Fox nok også selv pointere – ligegyldige. For hvor meget værdi bærer de bedrifter egentlig, hvis ikke de føles som andet end karrieremæssige milepæle, man bare skal nå forbi?

Fox har kæmpet og knoklet sig til et sted i livet, hvor hun er glad – at vi får lov til at lære af hendes rejse er blot en bonus.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af