Hype er en sjov størrelse, men for det unge franske designkollektiv med Demna Gvasalia i spidsen er den ikke opstået ud af ingenting.
Vetements har selvfølgelig ramt ned i mange både streetwear-trenden og kønsudviskningen samt lavet design der udfordrer konventionelle proportioner, men mærket har også formået at skabe opmærksomhed med logoleg og humoristiske kopier som for eksempel den gule DHL-t-shirt.
I et nyt interview afslører Demnas lillebror, Guram, der er mærkets CEO, at de meget bevidst arbejder med at vedligeholde opmærksomheden og fasthold en stor efterspørgsel.
»Jeg anser ikke længere Louis Vuitton for at være et luksusmærke – jo, kvaliteten er luksus, men hvis du kan gå ned i en butik og købe, hvad du vil, så er det ikke luksus«, siger Guram ifølge 1granary.com, der har transskriberet en snak mellem Vetements-chefen og modejournalisten Sarah Mower på The Royal Institution i London i sidste uge.
»Det er vigtigt for os, at vi ikke genfylder lageret, og når du (butiksindkøbere, red.) kommer til vores showroom, så er det din eneste chance for at lægge en bestilling. Når der er udsolgt, er der udsolgt«, forsætter han og nævner deres populære hoodies som eksempel. De er mange gange blevet spurgt om at genproducere dem, men har valgt ikke at gøre det.
»Hvis vi gjorde, ville vi sikkert kunne tjene en million på en dag. Det er ud af respekt for de første, der købte dem, at vi ikke gør det«, siger Guram Gvasalia.
Det er jo direkte fra markedsføringslærebogen, men er blot endnu et eksempel på, hvordan Vetements kigger lige så meget på streetwear-brands som Supreme som på resten af modeverdenen.
I takt med den store opmærksomhed omkring Vetements er Gvasalia-brødrene gået endnu mere ekstremt til værks og arbejder i dag med en maksgrænse på bestillinger. Kun et begrænset antal butikker har fået lov til at forhandle herretøjet, mens der er et loft på antallet af varer, butikkerne må købe fra kvindekollektionen.
»I november spurgte Barney’s os, hvad vores minimumordre var. Jeg sagde, at der ikke er et minimum, men et maksimum. De sagde, at der aldrig er nogen, der snakker om et maksimum«, siger Guram.