Hvordan undgår kendiskollektioner at blive døgnfluer? Kanye og Rihanna har måske knækket koden

Der er meget hype, hver gang en popstjerne blander blod med modeverdenen. Men hype er ikke nok, hvis et tøjmærke skal blive en længerevarende succes. Det kræver tid, dedikation og talent.
Hvordan undgår kendiskollektioner at blive døgnfluer? Kanye og Rihanna har måske knækket koden
Kampagnebillede fra Fenty x Pumas AW16-kollektion

KOMMENTAR Disse dage står i kendiskollektionernes tegn. Rihannas Fenty x Puma AW16-kollektion er lige sat til salg og i aften tyvstarter Kanye West New York Fashion Week med sin fjerde kollektion med modedrømmen ‘Yeezy’. Og netop de to er i gang med at skrive et nyt kapitel i bogen om kendtes designeventyr.

At kendisser er dybt involveret i moden og sågar har subbrands eller etablerer egne brands, som it-pigen Alexa Chung annoncerede tidligere på sommeren, er på ingen måde en ny bevægelse. I 00’erne begyndte det for alvor at blomstre op med popstjerner som Beyoncé, Jennifer Lopez og Gwen Stefani.

Og på overfladen giver det også vildt god mening. Tøj-outputtet er en ny platform at brande sig selv igennem, og stjernerne kommer tættere på deres fanskare, der køber ind fra kollektionen uden at blinke. Samtidig får samarbejdspartnere, som Adidas og Puma i Kanye og Rihannas tilfælde, skabt øget opmærksomhed eller sågar mulighed for at rebrande sig.

Men alligevel ender kendiskollektioner sjælendt som en længerevarende succes.

Kanyewest_adidas-yeezy
Dedikation og en autentisk æstetik, tak!
Der er indiskutabelt, at kendiskollektioner som udgangspunkt sætter gang i det store hypemaskineri, men på den lange bane skal det være dedikationen, designet og talentet (eller det rigtige hold omkring kendissen), der baner vejen til succes.

Kanye Wests konsekvente militærinspirerede ‘Yeezy’-univers med overdimensionerede silhuetter og monokrone farvevalg er ikke ligefrem æstetisk revolutionerende og som sådan heller ikke en succes endnu. Alligevel kan tøjet noget, og kollektionerne virker samtidig autentiske, fordi Wests dedikation til at skabe et modeimperium gennemsyrer alt, hvad han foretager sig. Derfor er den fjerde visning i aften også mindst lige så interessant som ‘Season 1’. Og mon ikke aftenens præsentationen kan blive den, der definitivt manifesterer ‘Yeezy’ som en kendiskollektion, der skal tages alvorligt?

Et andet eksempel fra den gode skuffe af kendiskollektioner er Pharrell Williams. Trods mange andre store modeprojekter med blandt andet adidas og G-Star har han igennem mere end et årti holdt liv i Billionaire Boys Club ved konstant at integrere det i sit kreative univers og afspejle sit eget mindset i tøjet.

Derudover er både Victoria Beckham og Olsen-tvillingernes minimalistiske og luksuriøse mærke The Row langsomt, men sikkert blevet succesfulde kendisbrands, fordi de har haft talent, dedikation og en ambitiøs æstetisk plan.

Men alt for ofte efterlades man med opfattelsen af, at kendissernes dedikation og klare forhold til æstetik ligger langt fra Wests, Pharrells og de andres.

beyonce-ivy-park-vogue-1-31mar16-pr_b_1080x720
Beyoncé glemte hurtigt Ivy Park
Da Beyoncé i foråret lancerede sit længe ventede subbrand med Topshop, Ivy Park, kørte hypen – med rette – på den helt store klinge. Beyoncé er på sin karrieremæssige top, og rent æstetisk faldt kollektionen ind i tidsånden med athleisure og logomania en æstetik, der måske i virkeligheden virkede for søgt.

Hypen døde i hvert fald hurtigt ud og er siden blevet erstattet af negative historier om produktionsforhold og manglen på diversitet i størrelsesskalaen. Alt imens virker Beyoncé til at have glemt alt om Ivy Park. Har hun overhovedet selv haft det på siden lanceringen? I hvert fald har hun intet delt på sin Instagram, hvilket ellers er en naturlig promoveringskanal.

Beyonces historie er langt fra enestående. Tidligere er successen også udeblevet med hendes mærke House of Deréon, der mødte stor kritik for såvel æstetik som dedikation. Også Jennifer Lopez’ mærke Sweetface fik samme hårde medfart og måtte lukke i 2009. Ja, sågar Kanye West er fejlet flere gange med både Pastelle og sit womenswear-mærke Dw fra 2011.

Måske er det i virkeligheden for let for kendisserne at involvere sig i modeprojekterne og lade dem gå i glemmebogen igen, hvis successen ikke hurtigt indtræffer.

rihanna_fentypopup
Rihanna fortsætter Fenty-fokusset
Lad os vende tilbage til Kanye og Rihanna, hvis modeprojekter ikke overraskende er talk of the town lige nu. Selv om Kanye utvivlsomt ønskede at vælte modeindustrien fra day one, er det hidtil kun lykkes med skoene. Men han virker mere end nogensinde før bevidst om, hvad det kræver at føre beklædningen til det øverste succesfulde stadie.

Alt tyder samtidig på, at Rihannas første reelle Fenty x Puma-kollektion har format til at blive en succes. Først og fremmest er den blevet sat i scene på den helt rigtige måde, også selv om hun har haft travlt med andre modeprojekter såsom Dior-solbriller og Manolo Blahnik-sko.

Forarbejdet med flere limiterede sneaker-drops har virket helt efter hensigten og er blevet fulgt op af en sexet, men også dyster æstetik, som i bedste Rihanna-stil gør AW16-kollektionen rå og cool. Trods de gode takter, kan man dog undre sig over, at Rihanna ikke rockede noget fra Fenty x Puma i hendes ‘Anti World Tour’ – en tour, der efterhånden har fået en del opmærksomhed for stjernens tøjvalg. Det havde i hvert fald understreget sangerens modevisioner og dedikation i endnu højere grad, hvis det var tilfældet.

Hun har i stedet optrådt nogle gange i sit ‘Anti’-merchandise, som hun for eksempel gjorde på Smukfest, men i går besøgte hun de to popup-butikker i New York i fuldt Fenty-gear og afslørede samtidig til Vogue, at hendes modedrømme fortsætter, når hun sammen med Puma viser den anden Fenty-kollektion senere på måneden under modeugen i Paris.

Så meget tyder på, at både Kanye og Rihanna har forstået for meget dedikation og konstant fokus, det kræver at få succes med sit eget tøjmærke.

Læs også: Rihanna overraskede fans i New York – besøgte Fenty-popup-butikker

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af