Der må sidde en kommunikationschef et sted med røde øre, hvis der ikke bare står en tom stol. For efter at Victoria’s Secret afholdt endnu et storslået modeshow i sidste uge i New York, hvor mange holdt lige så meget øje med mangfoldigheden – eller manglen på samme – på catwalken som på tøjet, så valgte undertøjsmærket at fortælle om sine casting-valg. Og det gik mindre godt.
For mens den manglende diversitet har været omtalt meget, især sidste år og i år, så hjalp det ikke ligefrem, da marketingchefen fra L Brands, som ejer Victoria’s Secret, Ed Razek, og vicepræsidenten for pr hos Victoria’s Secret, Monica Mitro, snakkede med Vogue.com.
Man kan tage hatten af for, at de på ingen måde lagde sig fladt ned, som det ellers er blevet kutyme i mediehåndtering i denne slags sager, men det lød alligevel semiprovokerende, når de begge nægtede at indse, at Victoria’s Secret ikke fulgte med tiden, når de kun castede slanke modeller.
De fremhæver, at de har meget etnisk mangfoldighed på catwalken, og at for små 20 år siden var der ingen andre brands, der gad bruge de modeller, de brugte, fordi de var for tykke. Mens det virker korrekt, er der sket meget siden, og Rihannas Fenty x Savage samlede udviklingen i et opsigtsvækkende show i september under modeugen i New York.
»Jeg tror ikke, vi kan være alt for alle slags kunder. Det er en specialbranche, det er ikke et stormagasin. Jeg spørger altid mig selv: Hvis vi gør det, hvad er så grunden til, at vi gjorde det? Hvorfor inkluderede vi den person? Og inkluderede vi dem for at lukke munden på en reporter? Inkluderede vi dem, fordi det var det rette at gøre, eller fordi det var det politisk korrekte at gøre? Tog de pladsen fra en, der har arbejdet i et år for at få chancen og græd, da de fandt ud af, at de fik den? Ja, vi har lavet nogle modefejl. Vi var sent på den med bralettes«, siger Razek blandt andet til Vogue.
Og mens det i sig selv er en vild forklaring for ikke at inkludere kvinder med kurver, så er hans kommentar på, at der ikke var nogle transkønnede med i showet, vildere.
»Bør vi have transkønnede i showet? Nej. Nej, det mener jeg ikke. Hvorfor ikke? Fordi showet er en fantasi. Det er et 42-minutter lang underholdningsprogram (når det bliver vist på tv, red.) Det er, hvad det er. Det er det eneste af sin slags i verden, og ethvert andet tøjbrand ville overtage det, hvis de kunne, også de konkurrenter der brokker sig over os. De brokker sig, fordi vi fører an«, siger Razek.
Det har selvfølgelig fået reaktioner, især fra nogle prominente transkønnede modeller som Monroe Bergdorf og Maxim Magnus.
»Den fulde fantasi kan altid sælges, uanset en kvindes kønsidentitet, størrelse eller form. Men nu ved vi åbenbart, hvad Victoria’s Secret er. Hun er i virkeligheden en tarvelig, ciskønnet, hvid mand med forældede holdinger om, hvad det gør en kvinde sexet«, skriver Bergdorf på Instagram, mens Magnus blandt andet skriver:
»Ikke god nok til Victoria’s Secret? Det er på tide, at vores ciskønnede allierede står sammen med os og viser støtte ved at sige fra over for brands som VS, så vi kan vise styrke igennem antal og forhåbentlig skabe mere synlighed og diversitet på catwalken«.
Victoria’s Secret har været ude og prøve at slukke ildebrand med en opfølgende kommentar fra Razek, der beklager, at han kommentar virkede ufølsom.
»Vi har haft transkønnede til vores castings… Og ligesom mange andre klarede de den ikke. Men det har aldrig handlet om køn«, skriver Razek.
Please read this important message from Ed Razek, Chief Marketing Officer, L Brands (parent company of Victoria’s Secret). pic.twitter.com/CW8BztmOaM
— Victoria’s Secret (@VictoriasSecret) 10. november 2018
Så må tiden vise, hvad den seneste shitstorm betyder for brandet.
Læs også: Fire højdepunkter fra det ellers udskældte Victoria’s Secret-show – og et enkelt LOL