Japanske designere har i årevis igen og igen cementeret sig som nogle af de mest indflydelsesrige og nyskabende i modeverdenen. Ikoniske brands som Issey Miyake, Kenzo, Comme des Garçons, Yohji Yamamoto (Y-3) og Bape udspringer alle derfra, og mens der er langt fra avantgarde modehuse som Kenzo og Commes des Garçons til kødannende, kult streetwear-brands som Bape eller WTAPS, så har der altid været en kvalitetsbevidst og legesyg tilgang til designfaget, der har kendetegnet de japanske brands og gjort, at de hurtigt har vundet indpas i den vestlige verden.
Herhjemme har vi set danske butikker som Norse, Henrik Vibskov og Wood Wood sætte japansk design i fokus, og udover ovenstående har brands som Cav Empt, Mastermind, Junja Watanabe, Neighborhood, Visvim, Y-3, Undercover og Facetasm da også været fast inventar på hylderne herhjemme i mange år efterhånden.
Trods det øgede fokus på japanske designere er der stadig en række næsten okkulte brands, der ofte går under radaren herhjemme, og flere af de fremadstormende japanske designere, der i dag sætter dagsordenen, trækker tydelige tråde tilbage til deres ophav.
HUMAN MADE
Siden han i 1993 åbnede sin første butik i Tokyos trendy bydistrikt Shibuya og startede Bape, har Nigo, der har det borgerlige navn Tomoaki Nagao, været en af de mest indflydelsesrige personer i modeverdenen. Sammen med Pharrell Williams grundlagde han i 2005 Billionaire Boys Club og Ice Cream, og selvom han i 2011 solgte Bape for et næsten sekscifret millionbeløb, er hans tilstedeværelse stadig enorm.
Human Made er navnet på Nigos seneste projekt. Brandet blev grundlagt i 2011 og tager inspiration i 50’ernes amerikanske workwear-arv. Som tilfældet var med Bape og BBC, har Human Made med stærke prints, sikre pasforme og slidstærke materialer udviklet en fanskare verden over. Med til at hjælpe sig har Nigo også den legendariske, hemmelighedsomgærdede grafiske designer Sk8thing, Shinichiro Nakamura, der – udover at stå bag BBC-logoet – har lavet ikoniske designs for brands som Undercover, Bape og WTAPS. Sk8thing er siden gået egne veje og driver i dag sit hjertebarn Cav Empt.
Vis dette opslag på Instagram
Human Made mangler stadig at gøre sit totale europæiske indtog, men i februar i år blev det for første gang muligt for europæiske fans at få fingre i tøjet, da Nigo sammen med sin ven og design-kollega Verdy, der har det lignende japanske mærke Girls Don’t Cry, åbnede pop up-butik i Amsterdam og tiltrak et større opbud streetwear-entusiaster fra nær og fjern.
Vis dette opslag på Instagram
HYSTERIC GLAMOUR
Brandet fik for alvor sit internationale gennembrud, da de i efteråret 2017 lancerede et samarbejde med Supreme. Men at det skulle tage så lang tid for den europæiske modescene at få øjnene op for Nobuhiko Kitamuras Hysteric Glamour er egentlig ret overraskende. Brandet blev grundlagt tilbage i 1984, og med sin forkærlighed for rock’n’roll, pornografi, Andy Warhol og moderne kunst skabte Kitamura et provo-brand, der med sine utraditionelle snit og rebelske anti-fashion-tilgang hurtigt blev stort i Japan.
Vis dette opslag på Instagram
Mange år er gået, men Hysteric Glamour er stadig rebellen på den japanske modescene, og den vestlige efterspørgsel har aldrig været større. Kitamura har dog ikke travlt med at ekspandere, og ligesom han er utrolig selektiv med sine samarbejdspartnere, har han sørget for at holde brandet super eksklusivt og næsten umuligt for vestlige kunder at få hænderne i.
KAPITAL
Din yndlingsrappers yndlingsbukser. Kapital er inkarnationen af japansk design og kendt for deres patchwork-designs og gode denimkvaliteter. Superstjerner som Kid Cudi, A$AP Rocky, Kanye West og Travis Scott har for længst taget mærket til sig, og efterdønningerne er en stigende popularitet i Europa de seneste år.
Vis dette opslag på Instagram
Er du ikke fra Japan, er det ikke lige til at få fat i tøjet, og hvis du ikke kommer forbi Asien i den nærmeste fremtid, er Grailed nok din bedste chance for at få fat i de efterspurgte denimvarer.
WACKO MARIA
Historien om Wacko Maria er nok den mest utrolige af dem alle. Er der en branche, der er kendt for ikke at gå hånd i hånd med modeverdenen, er det fodboldens verden. Fodboldspillere er notorisk kendt for at gå skrækkeligt klædt, men netop Wacko Maria lader til at være undtagelsen, der bekræfter reglen. Keiji Ishizuka og Atsuhiko Mori er tidligere professionelle fodboldspillere fra den bedste japanske liga, J-League, og sammen startede de brandet i 2005.
Vis dette opslag på Instagram
Inspireret af alt fra italiensk arkitektur til musik og kunst har Wacko Maria skabt en følgeskare fra hele verden. Mest kendt er de for deres broderede rygge, printede skjorter og gennemgående gode metervarer.
Vis dette opslag på Instagram
NUMBER (N)INE
Takahiro Miyashita designede egentlig sin sidste kollektion for Number (N)ine i 2009 og har siden startet det noget dyrere, men også meget succesfulde TAKAHIROMIYASHITA The Soloist, men Number (N)ine er alligevel mere relevant end nogensinde før.
Miyashita startede som stylist for nogle af de største japanske magasiner i en alder af bare 16 år, og efter at være blevet skolet hos Nepenthes, moderfirmaet til både Needles og Engineered Garments, var det oplagt, at Miyashita skulle starte sin egen linje. Forelsket i amerikanske kultur blev brandet opkaldt efter The Beatles-sangen ‘Revolution 9’, og inspirationen er også gennemsyret i kollektionerne, der med kranier og grunge-æstetik gemmer på et væld af tidsløse klassikere.
Mystikken om brandet er stort, og selvom Miyashita officielt lukkede ned i 2009, bliver der fortsat udgivet kollektioner og samarbejder. Senest lancerede Number (N)ine og det hypede Los Angeles-brand C2H4 et collab i slutningen af 2018, som siden blev flået af hylderne i de mest eksklusive butikker verden over.
Læs også: Hiv mågerne ud af fryseren igen: Evisu-jeans er tilbage