OPPENHEIMER: IVAN – et stykke fra musikalsk bestseller
Augustsolen var efterhånden gået på hæld, og Oppenheimers eftermiddag blevet til aften, da Århusianske IVAN betrådte musikfestivalens festpyntede scene en halv time senere end planlagt, på grund af en del forskydninger i programmet.
Kvartetten lod sig dog ikke påvirke af den tidsmæssige forsinkelse. I stedet gik de konsekvent og energisk til værks med det første nummer, der blev indledt af en elektronisk intro, og derefter skudt i gang af et 100% oplagt band, der fra starten havde i sinde at vise publikum hvilket musikalsk stof IVAN var gjort af.
Ideen bag IVAN fortjener dog først lige en kort forklaring: Med udgangspunkt i dansksproget rockmusik, ikke helt ulig eksempelvis Love Shop, lader IVAN dramatiske tekster udspille sig omkring den fiktive person IVAN (deraf bandnavnet). Hans oplevelser og erfaringer igennem sit liv, er – efter bandets udsagn – helt eller delvist at finde i alle mennesker.
På trods af at enkelte måske vil kunne ane et par referencer til David Bowies legendariske konceptalbum fra 1972 om den også fiktive Ziggy Stardust, har IVAN – efter danske standarter – helt sikkert fat i en både spændende og original ide.
Men skønt ovennævnte ide og en gennemgående god energi var det alligevel som om, at IVANS musik ikke helt kunne holde hvad den lovede. Bandet lagde stærkt ud med to-tre gode ørehængere, men herefter faldt niveauet desværre stødt og numrene blev mere og mere anonyme. Det på papiret ellers så interessante tekstunivers kunne heller ikke opveje denne tendens, men det skyldtes mest af alt, at det strengt talt var umuligt at høre hvad forsanger Kasper Falkenberg sang, på grund af en elendig lyd i Centralværkstedets lokaler.
En vis ærgrelse indfandt sig derfor også umiddelbart efter koncerten, mest af alt fordi ideen og konceptet bag IVAN er rigtigt godt, mens musikken desværre mangler et stykke endnu, før historien om IVAN bliver en musikalsk bestseller.