Et farveskema fyldt med sorte og gule havarifarver og -motiver, titlen ’Testing’, interviews om at tænke ud af boksen, teste nye lyde og ikke mindst en halvanden time lang omgang performance art, hvor Rocky klædt i kedeldragt lod sig indespærre i en karantæneboks, hvorfra han tyllede mælk fra plastikdunk, stak hovedet i isvand og snakkede mere eller mindre bizart med sig selv og publikum.
Worldbuildingen for ASAP Rockys nye album har ikke fået for lidt det seneste stykke tid. Vejen hertil har ellers været lang og sej: Den har været brolagt med tre års ventetid og et umanerligt langt tilløb, der startede allerede i sommeren 2017. Forventningerne har derfor været lige så store som de kunstneriske armbevægelser, hvor der tilsyneladende er tænkt over helheden med crash test dummies og løfter om nærmest hjerneudvidende elementer.
I sidste ende står og falder det hele dog med musikken. Vi har lyttet hele morgenen og kogt udtrykkene ned til de første umiddelbare indtryk af albummet – serveret sang for sang. En fuld anmeldelse følger i næste uge.
1. ’Distorted Records’
Det her er et af de allerførste ’Testing’-tracks, Rocky teasede for måneder tilbage under en af sine amerikanske koncerter.
Albummets titel tages ret bogstaveligt de første 20 sekunder af introen her, hvor det lyder som om, en eller anden fumler med et vildfarent jackstik med anlægget tændt. Men så forvandler lyden sig hurtigt til en forvrænget, smadret melodi, der trods tydeligt øreflænsende kvaliteter har noget over sig. »I can feel the bass / from the ceiling to the basement / I don’t feel a thing«. Ret bedøvende åbner. Så er vi ligesom i gang.
2. ‘A$AP Forever’ feat. Moby, T.I. & Kid Cudi
Den her Moby-samplende skæring kender vi jo som ’Testing’s eneste single. Eller hvad? Albumversionen er et minut længere end singlen og har både T.I. og Kid Cudi på gæstevisit – altså et slags remix.
Rocky flower kompromisløst over de himmelhvælvende ’Porcelain’-strygere, der på en eller anden måde er både cloud rap-agtige og mere klarsynede end hans tidligere eksperimenter med subgenren. Og så svæver Cudi på sin distinktive, melodiske manér her. Slet ikke dårligt.
3. ’Tony Tone’
Det her track er som revet ud af ’At.Long.Last.A$AP’ med sin hostesaftstunge smog og skæve saxofon. Rocky hylder hjemstedet Harlem og giver ellers ikke en fuck: »I could give a fuck about a list, ya heard? / I could give a fuck about a diss, ya heard? / I could give a fuck about your clique, ya heard?«. Er det i øvrigt Diddy på sin ad-lib-ting, man hører? Det lyder sådan. ’Tony Tone’ er døsig, men stærkt groovy.
4. ’Fukk Sleep’ feat. FKA Twigs
Rocky og FKA Twigs? Tjoh, hvorfor ikke. Når han har gjort så meget ud af at slå på tromme for albummets eksperimentelle vinkel, giver det fin mening at hive en af r’n’b-genrens avantgardistiske stemmer par excellence ind her, især når ’Fukk Sleep’s trap-standardiserede beat ikke får en til at tabe kæben. »Burned me like saffron, my matter is golden«, synges der blandt andet. Dejligt, at Twigs får et helt vers og ikke bare flagrer i baggrunden.
5. ‘Praise the Lord (Da Shine)’ feat. Skepta
’Praise the Lord’ markerer tredje samarbejde mellem Rocky og Skepta – og muligvis deres bedste. Det er svært ikke at nikke med på beatets usædvanlige parløb mellem dyb bas og panfløjte, mens hovedpersonen og grime-kongen veksler bars. Ikke så meget pis, det her er en certificeret banger.
6. ’Calldrops’ feat. Kodak Black
Og så er vi tilbage i hippiehjørnet af Rockys matrix. Igen kan man ikke lade være med at mindes ’At.Long.Last.A$AP’: Guitaren klimprer lidt over æteriske flader, Rocky forsøger sig med harmonisering om… øjendråber? Og Kodak Black har bogstaveligt talt telefoneret et mumlevers ind. ’Calldrops’ er mest af alt et afbrækkende interlude.
7. ’Buck Shots’ feat. Playboi Carti & Smooky MarGiela
Forestil dig et Yung Lean-beat, der dypper tæerne i ’Blade Runner’-agtig synth, så har du et nogenlunde billede af, hvordan ’Buck Shots’ lyder.
Rocky hiver lærlingene Playboi Carti og Smooky MarGiela med her, der begge er tæt knyttet til A$AP Mob-kollektivet. Især Carti trives her. Men det er så heller ikke første gang, han kvækker om at løsne skud, mens han lyder komplet ubekymret og helt høj på sukker, autotune og det, der er værre.
8. ‘Gunz N Butter’ feat. Juicy J
‘Gunz N Butter’ er det, Max B ville kalde for wavy. Det oser af Three 6 Mafia og attitude, men er samtidig et nummer, hvor Rocky (endelig) fortæller lidt om sig selv: »Rambo was a cathy / and mama was a christian / my papa turned to muslim when he spent some time in prison«, hvorefter han også lige understreger sig selv som lidt af en religiøs shopper: »These days I just practice all the good from all religion«. Lidt fluffy og selvsmagende, men hvad fanden – tracket er sprødt.
9. ’Brotha Man’ feat. French Montana & Frank Ocean
Okay, den her er overraskende smooth. Jazzklaver lægger bunden, mens feature-striben spjætter i vidt forskellige retninger her: French Montana forsøger – jeg gentager, forsøger – sig med noget croon, Snoop Dogg bidrager med blot to linjer og Frank leverer et af sine mest mærkværdige gæstevers hidtil. ’Brotha Man’ er et eksperiment, der kan gå begge veje. Kommentarsporene skal nok gløde over den her.
10. ‘OG Beeper’
»My whole life I just wanted to be a rapper«. Mission fuldført. ’OG Beeper’ er en klassisk dengang-og-nu-fortælling: Rockys tidligere dage og livsdrømme passerer revy, mens han flekser over et lækkert, nedskrællet beat. Ja tak.
11. ’Kids Turned Out Fine’
Så er vi tilbage i hippiehjørnet igen for, hvad, tredje gang? ’Kids Turned Out Fine’ er et solstik af en underlægning, hvis titel egentlig siger det hele: Det hele skal nok gå, også selv om ens børn er respektløse, rebelske rødder med hang til småkriminalitet. Interessant perspektiv fra Rocky. Mon temaet er inspireret af en sjælesøgende samtale med de gamle eller sådan noget? Det kunne lige ligne ham.
12. ’Hun43rd’ feat. Dev Hynes
Subtile udklip fra g-funkens forunderlige og synthskingre verden er det første, man møder her, hvor Dev Hynes aka Blood Orange lægger både produktion og et sfærisk omkvæd. Ellers siger Rocky ikke synderligt meget nyt her.
13. ’Changes’
Hold fast: Forlist kærlighed, flere beat-skift, flere c-stykker og ad-libs fra Frank Ocean. Det er svært at fastholde essensen af ’Changes’, eftersom den skifter mellem ømme, guitarladede passager og flygtige, flagrende produktioner a la tidligere deep cuts som ’Demons’ og ’Palace’. Om ikke andet vil lighterne nok blive hevet frem til den her ved fremtidige live-opførelser.
14. ’Black Tux, White Collar’
En længe ventet genforening finder sted: Cloud rap-connaisseuren Clams Casino er tilbage som producer på et Rocky-track. Rocky benytter muligheden til at sende bredsider mod både nejsigere og politiet: »I say motherfuck you niggas for the hate that you investing / fuck police ’cause he probably wanna arrest me / fuck the prison system, this injustice was ingestive«. Som så ofte før handler det mindst lige så meget (hvis ikke langt mere) om æstetikken end indholdet her. Hvilket ikke nødvendigvis er en dårlig ting.
15. ’Purity’ feat. Frank Ocean & Lauryn Hill
Så kom ’Purity’, lukkeren hvor Frank Ocean og ingen ringere end legendariske Lauryn Hill svinger forbi. Eller det gør hun så ikke helt alligevel, da situationen er den samme som med Moby-’featuren’ på ’A$AP Forever’: Hendes bidrag er et pitchet sample af ’MTV Unplugged No. 2’-klassikeren ’I Gotta Find Peace of Mind’. Frank forlener sangen med et kryptisk og fragmenteret vers om manglende sindsro, mens Rocky fortsætter i samme spor med klarere spyt i mælet.
Læs også: 10 højdepunkter fra ASAP Rockys store interview med Complex