Det gode og det mindre gode ved Youtubes nye musikstreamingtjeneste

I slutningen af august blev Youtube Music officielt en del af det danske streaminglandskab. Vi har prøvet produktet af og serverer her pros og cons ved streamingtjenesten.
Det gode og det mindre gode ved Youtubes nye musikstreamingtjeneste
Cardi B. (Foto: Raven Varona.)

Youtube Music er navnet på mediegigantens nye streamingtjeneste, som skal være deres helt eget svar på en musik- og videotjeneste – mest førstnævnte. Youtube har længe været den suverænt mest benyttede service til at streame musik på, og derfor giver det jo god mening at forsøge at henvende sig til den enorme mængde brugere, der allerede anvender platformen til netop dét formål: At høre musik.

Youtube har altså ikke så meget at tabe, men potentielt meget at vinde. Men hvad kan denne nye version af Youtube, som er lavet specifikt til musikstreaming? Vi har prøvet tjenesten af og kommer her med de gode og mindre gode ting ved Youtube Music.

Det gode

Brugerfladen på Youtube Music minder om det, man allerede kender, og hovedsiden præsenterer et miks af ting, du har lyttet til for nylig, musik der minder om det, du lytter til, samt playlister og nye udgivelser. Man har mulighed for at ’like’, “dislike’ og gemme ting til sin egen samling, og der er selvfølgelig mulighed for at trykke shuffle alle vegne: Algoritmerne lover lytteren uendelig og uendeligt personificeret musik. Er man bruger af andre streamingtjenester, er man altså hurtigt i gang.

Det første, der er anderledes, er et fokus på video inkorporeret på samme side som musikken. Især nye musikvideoer, men også livevideoer optræder side om side med album og playlister. Man kan gnidningsfrit streame video og musik (uden video) i samme session og skifte mellem video og ’audio-only’. Man kan også klikke sig over på en ’Hotliste’, som præsenterer videoer, der er ’Nyt, populært og hot lige nu’. Det er uigennemskueligt, hvordan Youtube helt præcist forstår de parametre, men det er en oplagt feature, og det giver en helhedsfornemmelse, at man kan finde musik og video samme sted.

Youtube Music har også en enorm mængde forskelligartede og sjove playlister at dykke ned i. For eksempel finder man gennem Karl Williams artistside playlisten ’Sløv sommermadlavning’. Der er dog ingen beskrivelse på playlisterne, og man må altså sidde og scrolle lidt igennem for at se, hvad de til tider spøjse titler egentlig dækker over.

Man har på Youtube Music også muligheden for at søge på tekstbidder direkte i søgefeltet  – for eksempel giver en søgning på »I don’t really care if you cry« Lil Uzi Verts ‘XO TOUR Llif3’ som topresultat. Man kan også søge på karakteristika for sange, og skriver man ’trap song with flute’ kommer Futures ’Mask Off’ op. En blæret, imponerende og overraskende brugbar funktion.

Der er altså flere gode funktioner at komme efter, men i virkeligheden er trumfkortet nok, at man for 20 kr. ekstra (119 kr. i stedet for 99 kr. – med mulighed for en familiepakke) kan få musikstreaming og reklamefri (video-)Youtube i en samlet pakke kaldet Youtube Premium.

Det er måske især tiltalende for en ung målgruppe (og deres forældre), som allerede er storforbrugere af Youtubes videoflade. Det fortæller også om målet med Youtube Music: De vil ikke bare være en musikstreamingtjeneste, men nærmere tilbyde en slags alt-i-én pakke, hvor man kan få flere typer indhold ét og samme sted. Youtube har sågar givet lovning på originalt produceret videoindhold ude i fremtiden.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Det mindre gode

Streaming-revolutionen medbragte løftet om uendelig musik. Youtube kan selv finde sange, hvis du starter en ’song radio’, eller spille videre efter albummet/playlisten, du lytter til, er slut. Youtube benytter sig også af algoritmer til at lære smag og præferencer at kende, og funktionen ’Dit mixtape’ sammensætter en personlig (og uendelig) spilleliste, som bliver opdateret i takt med, at du lytter og liker eller disliker sange. Selvfølgelig skal der timers brug til, før algoritmerne rigtig får fat (især hvis man har en broget smag), men anbefalingerne virker ikke umiddelbart bedre end hos andre tjenester, og ’Dit mixtape’ er den eneste funktion, der er baseret på egen smag. Man savner en mere personlig brugeroplevelse.

Noget af det tiltalende ved streaming er ligeledes, hvordan musiklytning bliver mere socialiseret; eksempelvis Spotify giver mulighed for fælles playlister, interaktion, og for at se, hvad venner lytter til. Det er ikke tilfældet hos Youtube Music, hvor man er overladt til sig selv og ikke kan finde andre brugere. Det er fint, hvis man bare lytter til musik, men man kommer til at savne at kunne lave en fælles playliste til ’80’er fest på kollegiet’. Youtube har dog ingen plan om at implementere nogen form for socialitet.

Lydkvaliteten på Youtube Music er dårligere end hos andre streamingtjenester; 128 kbps mod Apple Musics 256, Spotifys 320 og Tidals lossless FLAC. I nogle lyttesituationer er 128 tilstrækkeligt, men det er skuffende (og foruroligende), at en så højtprofileret tjeneste ikke tilbyder bedre lydkvalitet. Selv om man ikke nødvendigvis vil bemærke den dårligere kvalitet, viser det en form for devaluering og indifferens – både over for brugeren af tjenesten og over for kunstnerne, der skaber det indhold, tjenesten baseres på – altså sangene. Det er problematisk

Med Youtube er der også spørgsmålet om selve værdisætningen af det indhold, som driver streamingtjenesten rundt. Youtube er før blevet kritiseret for at udbetale endnu mindre end andre streamingplatforme (det vil sige nærmest ingenting) til kunstnere. Om Youtube Music laver om på dette er for nu uvist.

Det bør også nævnes, at Youtube er ejet af Google, så bliver man bruger på Youtube Music, bliver data herfra samkørt med, hvad Google allerede har om en. Ikke utvetydigt dårligt, men jo mere vi hengiver os til store og allestedsnærværende udbydere af digitale tjenester, jo flere etiske spørgsmål om uigennemskuelig databehandling rejses der.

Konklusion

Youtube Music er ikke en tjeneste, der revolutionerer streamingkulturen. Overhovedet. Men der er klare attraktioner (og ulemper).

Overordnet må man sige, at der tages de nemme og sikre valg. Måske også fordi det lige nu blot handler om at indfange de mange brugere, der allerede streamer musik gennem Youtube. Men i et så relativt nyt felt som musikstreaming er det slående, hvor normaliseret og konformt markedet allerede er blevet, og man føler som forbruger ikke de store muligheder for at vælge mellem decideret forskelligartede tjenester. Forskellene forbliver i småtingsafdelingen, og selv om Youtube Music ikke er den store åbenbaring, er der nogle funktioner og muligheder, som vil gøre tjenesten til et hæderligt alternativ for visse brugere.

Youtube Music er værd at prøve, mestendels i versionen ’Youtube Premium’ – den der også giver reklamefri video! I øjeblikket er der tre måneders gratis prøveperiode, og så er det jo nemt at lure af, om det er noget, man har lyst til at betale penge for oven i eller i stedet for sine nuværende streaming-abonnementer.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af