Roskilde Festival: Her er vores otte favoritter i ugens musikpakke

Roskilde Festival har annonceret hele 30 nye navne til festivalens 2020-udgave. Hvis du ikke lige har tid til at tjekke dem alle ud, har vi her udvalgt otte navne, vi er særligt glade for at se på plakaten.
Roskilde Festival: Her er vores otte favoritter i ugens musikpakke
Tessa. (Foto: Nikolaj Gyldenløve)
Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

1. Tyler, The Creator

Tyler, The Creator har uden tvivl været en af de vigtigste kunstnere i løbet af af dette årti. Dertil har hans diskografi allerede ualmindeligt meget diversitet. Der er hans provo-hiphop fra start-10’erne, hans mere eksperimentelle produktioner på ‘Cherry Bomb’, hans mesterligt sjælfulde inderlighed på ‘Flower Boy’ – og selvfølgelig det nylige breakup-album ‘Igor’, der mere eller mindre skrotter hiphoppen til fordel for følsom, lettere psykedelisk neosoul.

Det er helt klart ‘Igor’, der dominerer hans live-udtryk for tiden – dog også med pæn repræsentation af ‘Flower Boy’. På årets Camp Flog Gnaw havde Tyler et klaver (!) med på scenen, da han optrådte i et outfit lig det fra ‘Earfquake’-videoen, og han er typisk den eneste person på scenen, når han optræder. Men hans store personlighed er sammen med pyroteknik og storskærms-visuals typisk rigeligt til at skabe en fremragende koncert. Der skulle eksempelvis ikke meget mere til for at gøre hans NorthSide-koncert i 2018 til en både rørende og underholdende oplevelse, så det samme vil nok gøre sig gældende på Roskilde.

Tyler, The Creator spiller fredag den 3. juli på selveste Orange Scene.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

2. Alex Cameron

Alex Cameron er en af de senere års mest begavede, reflekterede sangskrivere. Han kan det ene øjeblik være enormt ironisk og satirisk anlagt, men det næste være umådeligt ærlig, næsten så hudløst, at han stiller sig selv i et skidt lys. I begge regier er hans sange dog fyldt med både morsomheder og skarpt observerede sandheder om den forkastelige verden, vi befinder os i.

Han er også en fantastisk liveperformer. Noget af det fascinerende ved hans optrædener er, at man konstant stiller spørgsmålstegn ved, hvor meget der er den ægte Cameron, og hvor meget der er rent skuespil. Der er så meget glimt i øjet sammensat med fornem musikalitet, at det er svært ikke at blive i godt humør til en Alex Cameron-koncert. Det beviste han senest i Store Vega, og vi forventer, at han nok skal gentage succesen på Roskilde Festival – Avalon virker som en oplagt scene.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

3. Cate Le Bon

Tidligere denne måned gæstede Cate Le Bon spillestedet Alice i København, men hvis du gik glip af den walisiske singer/songwriter i den forbindelse, kan du glæde dig til, at hun gæster Roskilde Festival til sommer. Hendes barokke lydunivers befinder sig et stilfuldt sted mellem det excentriske og det imødekommende, og hun laver det, man vel kan kalde rustik artpop med elementer af både folk og psykedelia.

Le Bon har udgivet fem soloalbum samt to album som en del af den eksperimentelle rockduo Drinks. Senest udgav hun for et halvt år siden det flotte ‘Reward’, der må ses som et af karrierens højdepunkter – og det er altså en karriere med et tårnhøjt bundniveau.

Cate Le Bon spiller onsdag den 1. juli. I 2016 spillede hun på Pavilion. Det virker stadig som en fornuftig scene til hende, omend Avalon måske også er en mulighed.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

4. Lingua Ignota

Lingua Ignotas musikalske univers er et grufuldt sted, hvor kun menneskehedens største lidelser lader sig udtrykke. Det er smukke, velorkestrerede klangflader sat op over for voldelige, destruktive støjmure, formidlet af en forpint fortæller. Det er et rum, hvor Kristen Hayter, som Lingua Ignota i virkeligheden hedder, behandler sine egne personlige traumer på den mest ufiltrerede, makabre og hjemsøgende vis, man kan tænke sig.

Hayter udgav i sommer sit andet album, det mesterlige ‘Caligula’, og inden da gæstede hun i april Royal Metal Fest i Aarhus. Her gav hun et hærgende show, der tangerede mod at være performance art næsten lige så meget, som det var musikkoncert. Ligesom hun på sine to album søger at skubbe til publikums grænser, er hendes koncerter sanseoplevelser, der ikke let lader sig rubricere – men som så afgjort kommer til at efterlade et stort indtryk.

Lingua Ignota spiller lørdag den 4. juli. Vi krydser fingre for, at hun enten får de sene nattetimer eller den indelukkede Gloria-scene – eller måske helt ideelt begge dele.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

5. Ganger

Gangers grænsesøgende artpop er noget af det mest ambitiøse, der foregår i dansk musik i disse år. Gruppen udgav i september debuten ‘Mørk’ – et album, der både byder på fængende popmelodier og abstrakt lydkunst. Uanset hvilken del af repertoirets vidtfavnende spektrum, man kaster sig over, er det dog tydeligt, at der er kælet for hver eneste lille lydstump.

Det kan næsten lyde distancerende og prætentiøst, når man beskriver det sådan, men i praksis er Ganger alt andet end det. Enhver, der så dem til Soundvenues endagsfestival INPUT i år, kan bevidne, at de formår at komme ud over scenekanten, når de optræder live. De balancerer elegant artistisk integritet og scenetække, så det ene aldrig går ud over det andet, men rettere styrker hinanden. De er sådan et band, der kræver din opmærksomhed blot gennem deres tilstedeværelse.

Sådan vil det formentlig også være, når de gæster Roskilde Festival, hvor de har fået tildelt Rising-scenen.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

6. Tessa

Tessa gav et ganske kort set på Roskilde Festival i sommer, da hun gav sin debutkoncert som en del af åbningsfesten Central Park Housewarming. I 2020 vender den hypede rapper tilbage, denne gang med en hel koncert i eget navn. Selv om hun er en af landets absolut mest omtalte rappere for tiden, optræder Tessa dog stadig under de indledende vækstlagsdage, hvor hun har fået tildelt Countdown-scenen. Der kunne godt blive rigtig pakket.

Tessas indledende singler som ‘Okay’ og ‘Ben’ er alle stopfyldte med vittige, mindeværdige punchlines, hendes levering er knivskarp, og hendes hooks er konsekvent stærke. Til sommer har hun formentlig endnu flere sange klar (måske endda et album?), som publikum kan glæde sig til at feste løs til og rappe med på.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

7. Rapsody

Rapsody er hiphoppens vise, sofistikerede tante. En fod solidt plantet i kulturens historie, den anden placeret i en aktuel virkelighed, som hendes lyrik direkte forholder sig til. Samtidig er hun et kæmpestort talent, hvad gælder både teknik, levering, struktur og lyrik. Det er intet under, at superstjerner som J. Cole, Kendrick Lamar og Anderson .Paak alle har arbejdet sammen med hende – eller, at hun lige siden sin debut har fået produktion fra selveste 9th Wonder, som desuden tit agerer dj, når Rapsody giver koncerter.

Hvorvidt vi får besøg af 9th Wonder, kan vi selvfølgelig ikke vide. Men vi ved derimod, at hun vil optræde med et liveband ved navn The Stormtroopers. Hvis man vil have et smugkig på deres bidrag til liveudtrykket, kan man oplagt se Rapsodys Tiny Desk Concert fra 2016, hvor de bidrog med en lækker, jazzet lyd. Rapsody selv har også ry for at være en sublim liverapper.

Rapsody spiller torsdag den 2. juli, og Avalon eller Apollo er nok sandsynlige scenebud.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

8. Bremer/McCoy

Bassist Jonathan Bremer og pianist Morten McCoy har spillet på sange af blandt andre Peter Sommer og Raske Penge, men som duoen Bremer/McCoy laver de noget af landets mest stemningsfulde, drømmende og smukke jazzmusik – som regel med minimalistiske arrangementer, der netop kun består af bas og tangenter, samt eventuelt båndmaskiner.

Duoen har udgivet fire meditative jazzskiver, hvor den seneste, ‘Utopia’ fra i år, udkom på David Byrnes pladeselskab Luaka Bop – så der er begyndt at spire opmærksomhed i internationale jazzkredse. Makkerparret serverer et lydunivers med nøgleord som klarhed, nærvær og intimitet, og Roskilde har da netop lovet, at Bremer/McCoy får festivalens »mest intime scene«. Med mindre der bliver lavet om på scenefordelingen til sommer, lyder det som om, det bliver Gloria. Så Roskilde anbefaler naturligvis også, at man kommer i god tid, hvis man vil opleve dem.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af