Krisen vil påvirke musikken i Vega resten af året: Færre chancer, mere dansk

Selvom regeringen ikke har meldt noget endeligt ud, forventer Vega ikke at måtte afholde koncerter før i efteråret – og så bliver det nok også et anderledes program, der venter.
Krisen vil påvirke musikken i Vega resten af året: Færre chancer, mere dansk
Jada i Store Vega i februar. (Foto: Joseph Miller/Soundvenue)

»Vi var det første, der blev lukket, og nok også det sidste, der bliver åbnet«.

Så enkelt indkapsler Vegas kommunikationschef Ditte Sig Kramer den situation, som de fleste spillesteder står midt i, da jeg fanger hende i telefonen.

»Vi ved slet ikke, hvornår vi kan komme i gang igen. Det er lidt anstrengende, for at sige det mildt«.

Vega var ellers, ifølge Ditte Sig Kramer, på vej ind i et historisk godt billetsalg i marts måned, før stikket blev trukket. Siden er tiden gået med at aflyse koncerter eller forsøge at rykke dem ind i efteråret.

Flere administrative medarbejdere er sendt hjem med regeringens lønkompensationspakker, mens sommerens koncertkalender er i limbo.

»Vi afventer regeringens udmelding, da vi lige nu kun har den 10. maj at forholde os til, da det ikke er defineret, hvad større menneskemængder (som regeringen har forbudt frem til og med august, red.)«, siger Ditte Sig Kramer.

»Vi arbejder dog efter den 1. september, da vi hører det som skæringsdato for, hvornår vi får lov til at åbne«.

Publikum i Store Vega. (Foto: Vega)

Med andre ord forventer Vega lige nu ikke at kunne afholde koncerter før til efteråret.

I dagene før regeringen gik fra en forsamlingsgrænse på 1.000 mennesker til 100, delte Vega deres største koncerter over i to for at kunne fortsætte med at afvikle de bookede kunstnere. Lige nu tør spillestedet dog ikke tænke i lignende alternative løsninger for de kommende måneder.

»Det er for meget arbejde, før vi har noget sikkerhed for, hvad vi kan og må. Både for os og for artisterne. Det ville være hovedløst af os at booke bands ind til lige efter den 10. maj lige nu«, siger kommunikationschefen og fortsætter:

»Vores skæringsdato er den 1. september, men vi håber inderligt, at vi i en eller anden grad får mulighed for at have nogle mindre ting før«.

Forventer flere danske navne på plakaten

Selv når regeringen igen tillader folk at forsamles i et stort nok antal, til at det giver mening at afholde koncerter igen, forventer Vega, at krisen vil sætte sit præg på koncertkalenderen.

De aflyste koncerter, der flyttes til datoer i efteråret, vil automatisk spærre for andre nye koncerter. Artister, der oprindeligt havde planlagt at turnere i efteråret, kan derfor blive tvunget til at udskyde deres planer til 2021. Samtidig er det svært at gisne om folks lyst til og økonomiske mulighed for at gå til koncerter igen.

»Vi kan ikke rykke et helt år ind i et halvt år, det har folk ikke økonomi til. Når verden engang ser normal ud igen, vil der være en appetit på at komme ud til koncerter, men vi står også over for en økonomi, hvor mange vil miste jobs, og der er begrænsninger på, hvor mange kulturaktiviteter, man kan deltage i«, siger Ditte Sig Kramer.

»Der vil være artister, der ikke finder vej til scenerne«.

Schoolboy Q i Store Vega. (Foto: Oliver Klitgård Larsen/Soundvenue)

Programmerne på Vegas tre scener udgøres normalt af 60 procent udenlandske kunstnere, men det vil nok ikke gøre sig gældende i efteråret.

Vil vi se en overvægt af danske artister?
»Det tror jeg sagtens, man kan forestille sig. I den grad. Jeg tror, at der vil være et vist lag af internationale artister, som ikke har økonomisk mulighed for at tage af sted. Det er jo nogle små marginer, de kører på i forvejen. Det er pissedyrt at lave en turné, og selv om de bliver betalt af de enkelte spillesteder, så er det bare omkostningstungt at køre en bus rundt i Europa. Og vi ved jo heller ikke endnu i hvilket omfang resten af EU-landene åbner op. Mange internationale bands er afhængige af at kunne lave en europæisk tour på cirka 20 koncerter«. 

Kan man forvente dyrere koncertbilletter?
»Det tror jeg ikke som udgangspunkt. Det skulle kun være, hvis venues får en restriktion i forhold til hvor mange gæster, der må være inde. Så kunne billetprisen være et sted, der blevet skruet på, men det er ikke til at sige endnu«.

Et mindre risikovilligt Vega

Vega er begyndt at annoncere flyttede og nye koncerter i efteråret og den tidlige vinter. Det bliver de nødt til, siger Ditte Sig Kramer.

»Hvis ikke vi planlægger det, er det i virkeligheden bare at skære halsen over på os selv. Vi håber jo på det bedste og må planlægge ud fra det«.

Vega står heldigvis til at klare skærene økonomisk med lønkompensationen og andre hjælpepakker samt takket være et par gode år i bagagen.

»Lige nu holder vi skindet på næsen indtil den 10. juni, hvor de her pakker løber indtil. Hvis vi bliver ved med at være tvangslukkede til september, så håber vi også, at vi kan få hjælp indtil der. At være tvangslukket skal gerne gå hånd i hånd med nogle kompensationsmuligheder«, siger Ditte Sig Kramer.

Dopha med band i Ideal Bar i februar. (Foto: Kristian Gade)

Hun forventer dog alligevel, at det bliver et forandret og mindre risikovilligt Vega, der kommer ud på den anden side. Det vil også kunne mærkes på musikken.

»Efter krisen tror jeg, at vi kommer til at køre et mere sikkert program for at være sikre på at sælge billetter. Selvfølgelig har vi stadig forpligtelser i forhold til den støtte, vi får til blandt andet talentudvikling, og det kommer vi ikke til at vige fra. Men der kan godt være nogle chancer, vi ikke tager på nogen artister, som vi normalt havde gjort, fordi vi havde økonomien til det«, siger hun ærligt.

Vega er et såkaldt regionalt spillested og modtager støttekroner, der blandt andet skal bruges til at støtte udviklingen af vækstlaget, hvilket primært sker i Ideal Bar og med tiltag som det årlige Vegas Udvalgte.

»Men med nogle nicheting vil vi selvfølgelig være lidt mere opmærksomme på, hvor rentabelt det er. Vi står jo i en situation, hvor vi har haft en 100 procents indtjeningsnedgang, så det er ikke, fordi at der kommer nogle penge ind i butikken i øjeblikket – tværtimod. Så vi kommer ikke til at lande i efteråret med en masse penge i bagagen«, siger Ditte Sig Kramer.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af