Nyt eksperiment viser, at der er lav smitterisiko ved indendørs koncerter

Nyt eksperiment viser, at der er lav smitterisiko ved indendørs koncerter
Billede fra testkoncerten i august i Leipzig. (Foto: Sean Gallup/Getty Images)

Hermed en forholdsvis god nyhed ovenpå et kontinuerligt corona-kaos: En ny undersøgelse konkluderer, at indendørs koncerter kan være ganske forsvarlige i forhold til smitterisiko, hvis arrangørerne afholder koncerterne på en ordentlig facon.

Det hele startede med, at en række forskere i august gennemførte et eksperiment i Quarterback Immobilien Arena i Leipzig i Tyskland betitlet Restart-19.

Missionen var at indsamle data om forskellige aktiviteter ved store indendørssamlinger – såsom koncerter – og blev udført af et team ved Martin Luther Universität Halle-Wittenberg med læge Stefan Moritz i spidsen, som dagligt leder universitetets afdeling for kliniske infektionssygdomme.

Undersøgelsen gjorde brug af 1.400 frivillige. Inden koncerten blev de testet for Covid-19, de fik taget deres temperaturer, de blev udstyret med en digital lokalitetssporing, de bar masker, og de fik hånddesinfektionsmiddel med fluorescerende farvestof i sig.

Forsøgspersonerne blev dernæst bedt om at foregive en række scenarier i løbet af ti timer med forskellige niveauer af afstand og sikkerhedsforholdsregler, mens den tyske popsanger Tim Bendzko optrådte.

Forskernes hensigt var at bruge resultaterne til at afgøre, hvilke aktiviteter ved koncerter, der udgør den største risiko for smitte, samt at skabe retningslinjer, der kan reducere risikoen, hvis man vil genoptage liveoptrædener.

Ifølge The New York Times pointerer forskerene bag eksperimentet nu, at risikoen for spredning af coronavirus ved indendørskoncerter er »lav til meget lav«, så længe koncertgængerene følger råd om hygiejne, lokalet har god ventilation, og der er begrænset kapacitet.

»Der er intet argument for ikke at have sådan en koncert«, udtaler læge Michael Gekle, en af ​​holdets forskere, ifølge The New York Times: »Risikoen for at blive smittet er meget lav«, lyder det fortsat.

Forskerne fastslog, at ventilation især er en vigtig variabel, når det gælder at begrænse smitten.

Derudover viste undersøgelsen, at afstand også var en betydelig faktor i faldende eksponering for en smitsom persons luftpartikler. Perioden med størst tæt kontakt var i showets pauser, og da koncertgæsterne ankom til arenaen.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af