Live-musik holdes i kvælertag af COVID-19: »Koncertformatet er døende, indtil vi finder en vaccine«

Spillestederne kan fortsat ikke åbne normalt, og koncertaktiviteten er på et næsten-nulpunkt – uden bedring i sigte. Hverken Emil Stabil eller manageren bag The Minds of 99 ser nogen løsning på stilstanden, som rammer musikerne smerteligt hårdt.
Live-musik holdes i kvælertag af COVID-19: »Koncertformatet er døende, indtil vi finder en vaccine«
The Minds of 99 i Royal Arena i 2019. (Foto: Thomas Rasmussen/Soundvenue)

»Der er ikke nogen erstatning for koncerterne. Lige meget hvilket format man prøver, så vil det aldrig nogensinde blive det samme som en rigtig koncert, som vi kender den fra pre-lockdown. I hvert fald ikke i den her tid. Måske om to år, lad os håbe det«.

Så kontant og blottet for optimisme er Emil Stabils analyse, da vi spørger ind til hans syn på koncertlandskabet i corona-epidemiens mørke skygge.

I fredags nåede Folketingets partier til enighed om en aftale, der forlænger restriktionerne på spillestederne til den 31. oktober og reelt umuliggør almindelige koncerter indendørs med et stående publikum. Og man er en betragteligt større optimist end Emil Stabil, hvis man – med det stigende smittetryk in mente – tror på, at koncerterne ruller igen fra den 1. november.

Emil Stabil på Roskilde Festival. (Foto: Bo Källberg/Soundvenue)

Live-streams er ikke det samme

Da COVID-19 skyllede ind over Danmark i marts, og landet lukkede ned, så man hurtigt musikere – fra Jada og Liss til Beyoncé og Ariana Grande – reagere med mere eller mindre interimistiske koncerter live-streamet fra privaten. For velgørende formål, for at få kunstnerisk afløb eller for at holde kedsomheden fra døren.

I en kort periode herskede der en følelse af kreativt modtryk i en presset tid, men ret hurtigt indtraf også en træthed omkring konceptet. Den digitale intimitet, man kunne opleve på Facebook eller Instagram Live, var ingen erstatning for rigtige koncerter.

»Det er ikke live-musik, det er bare igennem en skærm. Det fede ved koncerter, som kunstner, er at mærke energien. Du sender noget energi ud og får noget tilbage. Det der med at være fysisk til stede, det betyder bare rigtig meget. Det er ikke det samme at se en video fra Boiler Room, som at være der selv«, mener Emil Stabil og tilføjer: »Min musik er måske også mere til de sene timer, end til en søndag eftermiddag med Macbooken«.

Men heller ikke for kunstnere, der spiller andet end festmusik, er live-stream-koncerter løsningen. Det mener Ole Nørup, manager for The Minds of 99 og Saveus og medstifter af musikselskabet The Bank og bookingselskabet The Artist.

Saveus på Roskilde Festival. (Foto: Kasper Månsson/Soundvenue)

»Det er svært at få de digitale tiltag op at ringe på samme måde som live og svært at skabe den samme fornemmelse. Der, hvor man oplever musik, som man virkelig husker, er ofte koncerter. Man har drukket nogle øl og danser og finder sin første kærlighed. Det sker nok ikke på Twitch, selvom jeg ikke gider lyde gammel og konservativ. Der er også noget økonomisk på spil. Musikerne giver deres entré væk gratis. Det er jo ikke noget, som nogen kan leve af. Hverken mig selv, musikerne eller teknikerne«, siger Ole Nørup, som igennem The Artist arbejder med kunstnere som Dopha, Hugo Helmig og Artigeardit.

Restriktioner undergraver økonomien

Emil Stabil er blandt de få, som har eksperimenteret med det fysisk koncertformat under pandemien. I forsommeren udbød han en håndfuld privat-shows via auktionshuset Lauritz, hvor højestbydende fik besøg på privatadressen af rapperen, en dj og en mobilscene til en ordentlig havefest.

Emil Stabil ved en af sommerens privatkoncerter. (Foto: Nicklas Kold Nagel/Red Bull)

»Folk var mega glade. Vi var heldige, at vi kunne teame op med Red Bull, der havde en mobilscene, vi kunne bruge. Men normalt er det pisse dyrt at flytte en scene ud i folks haver, så det kan jo heller ikke fungere (rent økonomisk, red.). Det var heller ikke en rigtig koncert. Det mindede om smatten på Roskilde Festival. Jeg har større ambitioner, jeg vil gerne have store LED-skærme og fedt lysshow. Og det kan man selvfølgelig ikke få«, fortæller Emil Stabil.

Og økonomien i den enkelte koncert er det tilbagevendende problem. Spillestederne kan under de nuværende restriktioner lukke langt færre gæster ind end normalt, og når du sælger færre billetter, er det enten en udfordring eller en umulighed at få økonomien til at hænge sammen.

»Uden at være for dommedagsagtig, så er koncertformatet døende, indtil vi finder en vaccine. Med mindre det er udendørs. Men så er det stadig med nogle vanvittige restriktioner, som går ud over formatet. Både fordi energien forsvinder, og fordi der er færre penge til sceneshow«, siger Emil Stabil.

»Man kan jo godt samle 1.000 mennesker med ti meters afstand på en mark, men det er ikke det fællesskab, livebranchen lever af«, uddyber Ole Nørup, der dog afslører, han med samarbejdspartnere er i færd med at undersøge, om man kan etablere en udendørs vinterscene.

»Hvis Vega nu ikke kan lukke særligt mange mennesker ind, så må vi prøve at skabe et sted, hvor der er plads til 1.000-2.000 mennesker. Det arbejder vi på. Man kunne for eksempel bruge Østerbro Stadion eller Fælledparken«.

I sidste uge fik englænderne en socially distanced udendørs venue, der bød et publikum på 2.500 gæster velkommen til en koncert med Sam Fender.

»Det er fucking trist«

Behovet for en løsning er alarmerende stort. Emil Stabil vurderer, at 50 procent af hans indtægt forsvinder, når han ikke spiller live, og Ole Nørup bekræfter, at koncerthonorarerne udgør størstedelen af musikernes løn.

Niels Brandt fra The Minds of 99 i Store Vega. (Foto: Samy Khabthani/Soundvenue)

»På den lange bane kommer det til at gøre ondt. Lad os sige, at der ikke er nogen store koncerter før 2022, så er vi ude i at se ret store artister begynde at få problemer. Og det er store koncerter, som føder de små koncerter. Det er tit en underskudsforretning eller en meget lille økonomi med de små koncerter. Hele branchen bag artisterne kan næsten ikke eksistere, uden at der er store koncerter. Så vi kommer til at stå i en kæmpe kattepine«, siger Ole Nørup.

Som manager for The Minds of 99 har Ole Nørup en meget aktuel udfordring, da bandet efter planen skal spille en kæmpekoncert i Parken den 12. september. Om den bliver afviklet er i skrivende stund ikke afklaret.

Vi lader Emil Stabil få det sidste ord:

»Jeg er jo mega heldig, at jeg har en opsparing, fordi har jeg har været etableret i flere år. Men der er sygt mange (kunstnere, red.), der lige er kommet ind fra højre og måske skal ud og have deres første år. Jeg kan forestille mig, at de er meget presset og måske bliver tvunget til at overveje, om de skal opgive drømmen. Og det er fucking trist«.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af