For et par dage siden kaldte vi D1ma for »tidens mest uforudsigelige nye rapper« i en artikel om hans to nye singler.
Vi hentydede til, at den maskerede rapper skifter mellem forskellige genrer, som det passer ham, så man som lytter aldrig ved, hvilken slags sang han udgiver næste gang.
Nu har D1ma overrasket igen. Det sker med den nye musikvideo til singlen ‘Baglæns’, der netop er udkommet. Indholdet af dén video kunne vi ikke i vores vildeste fantasi have forudset.
I musikvideoen er D1ma og to andre mænd nemlig iklædt symboler, man typisk forbinder med miljøer fra den yderste politiske højrefløj.
Mændene i videoen er kronragede, går med sorte støvler og bærer patches med Dannebrog på deres arme.
Hvad er meningen? Hvad er det, D1ma gerne vil sige med denne her kontroversielle video?
Det har vi spurgt den unge rapper om.
Hvor kom ideen til musikvideoen fra?
»Inspirationen til videoen er taget fra Grønjakkerne, der kom frem i det danske undergrundsmiljø i 80’erne. Kulturen, de repræsenterer, er den største kontrast til det, jeg kender og er opvokset omkring – samtidig med at den trækker mange paralleller og afspejler den ‘broderlige kærlighed’, som vi dyrker i min vennekreds«, fortæller D1ma.
Føler du, at du kan identificere dig med Grønjakkerne?
»Personligt har jeg aldrig rigtig forstået Grønjakke-kulturen, det har altid virket som en kultur præget af racistiske og hadefulde motiver. Men et usundt broderskab kommer i alle former og farver. Folk der bliver negativt påvirket af deres miljø kan opstå i alle ender af samfundet, her valgte jeg bare at visualisere det igennem noget, der ligger meget langt fra mig selv«.
Hvad er forbindelsen mellem videoen og selve sangen ’Baglæns’?
»Vi lever i et samfund, hvor folk, der har anderledes hudfarve, religion og kultur, ikke bliver anerkendt på lige fod med danskere. Jeg føler ofte, at tiden går baglæns, når jeg hører fremmedfjendsk retorik i offentligheden. Derfor valgte jeg at bruge stilen fra Grønjakkerne. Jeg tænker tit: Er vi virkelig ikke kommet videre? Det her er min måde at gøre opmærksom på, at bare fordi folk ikke på samme måde ifører sig Grønjakker, så er der mange steder, hvor folk har de helt samme holdninger som dengang«.