Her er de 10 festivalkoncerter, vi glæder os mest til denne sommer

Festivalsæsonen er for alvor kommet i gang, og i den anledning udpeger og rangerer vi her de 10 navne, vi ser allermest frem til at opleve i løbet af sommeren.
Her er de 10 festivalkoncerter, vi glæder os mest til denne sommer
Troye Sivan på We Love Green Festival. (Foto: Kristy Sparow/Getty Images)

Da Soundvenues musikredaktion sidste år tog pulsen på festivalsommeren, lød det blandt andet, at det var »den samme gamle surdej igen og igen«. De færreste danske festivaler anno 2023 turde spille andet end de stensikre kort, og der var ikke mange lineups, der osede af scoop-faktor.

Til gengæld ser mange danske festivaler ud til at have skruet op for ambitionsniveauet i år, og mange af sommerens primetime-pladser bliver befolket af internationale navne, som både giver deres lineups identitet og er trækplastre af den kaliber, hvor man forstår pointen med at rejse halvvejs gennem Danmark for at tage på festival.

Der er faktisk så mange gode navne, at det var svært at sammensætte en top-10 over vores egne favoritter, men vi har valgt at fokusere på faktorer som hvor ofte, de har været i Danmark, hvorvidt det er lige nu, de er fede at booke, og selvfølgelig hvor høje forventninger, vi har til selve koncerten.

Det er med andre ord kun det allerøverste lag af festival-kransekagen, der er med på listen, og vi har derfor også måttet frasortere mange stærke bookinger som blandt andre The Smile (NorthSide), Janelle Monáe (Tinderbox), 21 Savage, PinkPantheress, Ice Spice og Tyla (Roskilde Festival), Anohni and the Johnsons (Copenhagen Jazz Festival), Burna Boy (Smukfest) samt Big Thief og Sampha (Syd For Solen).

Lauryn Hill og Wyclef Jean på Coachella. (Foto: Scott Dudelson/Getty Images for Coachella)

10. Ms. Lauryn Hill med Special Guests Wyclef Jean & YG Marley

Apple har netop udnævnt 1998-albummet ‘The Miseducation of Lauryn Hill’ til at være det bedste album nogensinde, så timingen for en dansk Lauryn Hill-koncert kunne dårligt være bedre.

Heartland udmelder desuden, at Hill vil »fremføre sit ikoniske ‘Miseducation’-album såvel som Fugees-klassikere«. Og her er der altså også en ekstra lækkerbisken: For første gang i 20 år optræder Hill nemlig sammen med sin tidligere Fugees-kollega Wyclef Jean.

Det tredje Fugees-medlem, Pras, kigger ikke forbi, men til gengæld får de selskab af Hills søn YG Marley, der tilmed er Bob Marleys barnebarn.

Ms. Lauryn Hill spiller på Heartland torsdag 10. juni.

St. Vincent på BottleRock Napa Valley. (Foto: Dana Jacobs/FilmMagic)

9. St. Vincent

St. Vincent har ganske vist ofte spillet i Danmark, men hun har det jo med hele tiden at genopfinde sig selv. Så når hun på lørdag skal betræde NorthSides Echo-scene, er det således også en helt ny St. Vincent, vi møder.

Den nye St. Vincent blev født i april på albumsuccesen ‘All Born Screaming’, hvor hun serverer karrierens hidtil hårdest rockende materiale – vel at mærke mærke med samme tårnhøje kvalitetsniveau, som vi kender hende for. Hvis du vil have distortionspade for alle pengene, kan dette meget vel blive årets festivalkoncert.

St. Vincent spiller på NorthSide lørdag 8. august.

Air på Pedralbes Festival. (Foto: Xavi Torrent/Redferns)

8. Air

Endnu en albumkoncert med et mesterværk fra 1998! Men hvor Lauryn Hill de seneste år har været et relativt hyppigt bekendtskab herhjemme, har franske Air ikke været i Danmark siden 2016.

Når de til august vender tilbage efter otte år, spiller de tilmed et af de definerende album inden for 90’ernes elektroniske musik. Klassikeren ‘Moon Safari’ nemlig byder på noget af den bedste downtempo- og ambient-pop nogensinde, og på Syd For Solen bliver det fremført i sin helhed.

Air spiller på Syd For Solen lørdag 10. august.

Doja Cat på Coachella. (Foto: Frazer Harrison/Getty Images for Coachella)

7. Doja Cat

Doja Cat gik i corona-årene fra at være et lovende hiphopstjerneskud til muligvis at være verdens største poprapper takket være hits som ‘Say So’, ‘Kiss Me More’ og ‘Woman’, men ingen af de sange var endnu udgivet, da hun gav sin seneste optræden i Danmark i Pumpehuset i 2019.

Man kan roligt sige, at der har været fart på siden da, og i år får hun endelig en dansk scene, der svarer til hendes stjernestatus – og hun kommer endda med sit hidtil bedste album, ‘Scarlet’, i ryggen. Det kan kun blive stort.

Doja Cat spiller på Roskilde Festival onsdag 3. juli.

Jarvis Cocker fra Pulp på Electric Picnic. (Foto: Kieran Frost/Redferns)

6. Pulp

26 år. Så langt skal vi tilbage for at finde Pulps seneste danmarksvisit. Sidste år spillede britpop-giganterne live sammen for første gang siden deres korte 2012-genforening, og det skulle ifølge andre medier være et ekstremt vitalt band, der atter er forenet.

Pulp må desuden betragtes som et scoop, fordi musikken bare holder. Særligt tretrinsraketten bestående af ‘His ‘n’ Hers’, ‘Different Class’ og ‘This Is Hardcore’ er en regulær perlerække af velsmagende poprock, der stadig rammer plet i sine skildringer af såvel seksualitet som klassesamfund.

Pulp spiller på NorthSide torsdag 6. juni.

Andre 3000 på Roots Picnic. (Foto: Taylor Hill/Getty Images for Live Nation Urban)

5. André 3000

I årevis hungrede fans efter et soloalbum fra OutKast-rapperen André 3000, og i 2023 fik vi det. Det viste sig bare at være et jazzet new age-fløjtealbum frem for det rapalbum, mange nok havde håbet på.

‘New Blue Sun’, som det hedder, var til gengæld et helt vildt godt fløjtealbum, og nu har Syd For Solen altså sikret det første danske show i André 3000’s fløjtekarriere, der desuden markerer hans første koncert på dansk jord, siden OutKast åbnede Orange Scene i 2014.

André 3000 spiller på Syd For Solen torsdag 8. august.

Skrillex på Ruisrock Festival. (Foto: Venla Shalin/Redferns)

4. Skrillex

Skrillex er en af adskillige kunstnere på listen, der er tilbage på dansk jord efter en lang pause. Senest gæstede han Smukfest i 2014, hvor den brostep-bevægelse, han var en del af, lod til at synge på sidste vers.

Sidenhen har Skrillex dog genopfundet sig selv flere gange (senest med to spraglede 2023-album), og samtidig har en ny generation af elektroniske musikere kastet deres kærlighed over dj’en, der ikke længere er udskældt, men som nu står som en af 2010’ernes vigtigste elektroniske innovatører.

Skrillex spiller på Roskilde Festival torsdag 4. juli.

Fred Again.. på Electric Picnic. (Foto: Debbie Hickey/Getty Images)

3. Fred Again..

Det er faktisk ikke så længe siden, at Fred Again.. senest var i Danmark – i 2022 lukkede han nemlig Apollo-scenen på årets Roskilde Festival. Men hans karriere har godt nok haft vokseværk siden da.

Hans særegne blandinger af catchy pop- og hiphop-melodier og kolossale house-produktioner har de seneste to år gjort ham til et navn, alle vil arbejde med, uanset om man så hedder Lil Yachty, Skrillex, Future, Romy, Brian Eno eller Baby Keem.

De seneste år har hans liveshows også modtaget roser i stride strømme, så forventningerne til hans Syd For Solen-koncert er skyhøje.

Fred Again.. spiller på Syd For Solen torsdag 8. august.

Troye Sivan i Coliseu dos Recreios. (Foto: Pedro Gomes/Getty Images for Live Nation)

2. Troye Sivan

Vi skal tilbage til marts 2019 for at finde Troye Sivans seneste danske optræden, og han har da heller ikke været på en egentlig turné siden da.

Til gengæld har han udgivet et nærmest revolutionerende queer popalbum i form af ‘Something to Give Each Other’, og hans NorthSide-koncert bliver den blot femte koncert på verdensplan med sange fra det nye album.

Sidst han var i Danmark, gik Soundvenues anmelder storimponeret fra koncerten, og rapporter fra den hidtidige 2024-turné vidner da også om spektakel, koreografi og liderlighed i lange baner.

Troye Sivan spiller på NorthSide torsdag 6. juni.

SZA på Dreamville Music Festival. (Foto: Astrida Valigorsky/WireImage)

1. SZA

SZA ville have været stor at få til Danmark, da hun udgav sine lovende ep’er i perioden 2012-2014. Hun havde været stor at få til Danmark, da hun med debutalbummet ‘Ctrl’ trådte definitivt ind i r’n’b-genrens øverste lag. Og hun havde været enorm at få til Danmark, da hun forrige år cementerede sin status en af sin generations definitive r’n’b-ikoner.

Men hun har aldrig været i Danmark. Så hendes optræden på Roskilde Festival skriger scoop så højlydt, som nogen booking er i stand til i år. Hun er stadig på toppen efter albummet ‘SOS’, og med opfølgeren ‘Lana’ undervejs er der endda en chance for, at hun spiller helt ny musik.

Der er mange store navne på de danske festivalplakater i år. Men der er ingen, der indkapsler, hvad en god booking er, nær så godt som SZA.

SZA spiller på Roskilde Festival lørdag 6. juli.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af