Har to danske stjerner fået en alt for lille scene? Syv tanker om Roskilde Festivals spilleplan

Roskilde Festival har offentliggjort tiderne for årets koncerter, og der er både store overraskelser og svære dilemmaer at tage stilling til. Her er syv tanker om spilleplanen.
Har to danske stjerner fået en alt for lille scene? Syv tanker om Roskilde Festivals spilleplan
Icekiid. (Foto: Emil Grejsen)

Icekiid og Gobs har fået Eos-scenen

Dansk hiphop har endelig blevet lukket ind i varmen hos Roskilde Festival, og både Gilli og Lamin har som allerede annonceret fået deres fuldt fortjente pladser på Orange Scene.

Alligevel synes dansk hiphop at være dømt ude af Arena-scenen. I stedet bliver de succesfulde hitmagere Gobs og Icekiid i år henvist til den åbne Eos-scene – selvsamme scene, hvor Benny Jamz sidste år tiltrak, hvad Soundvenues musikredaktør kaldte »et absurd stort publikum«, hvilket fik ham til at konkludere, at »han skulle have haft en større scene«.

Benny Jamz er succesfuld, men det er Icekiid og Gobs i den grad også. I virkeligheden er hits som ‘ErruDumellaHvad’ og ‘Tak for sidst’ faktisk endnu større end noget, B.O.C-medlemmet Benny Jamz har præsteret i soloregi.

Fraværet af Icekiid på Arena bliver kun mere mystisk af, at der er et stort mellemrum mellem Tylas Arena-koncert 20.30 og Heilungs efterfølgende Arena-koncert 00.15. Kunne man ikke have placeret Icekiid der, uagtet at han så ville komme til at overlappe mere med Doja Cat?

Gobs’ Eos-koncert falder oveni, at rockveteranerne Jane’s Addiction spiller på Arena, og jo, de skal uden tvivl have en stor scene. Men det ændrer ikke på, at Gobs virker for stor til Eos-scenen. Han spiller trods alt i K.B. Hallen, når han optræder i København.

Kind Mod Kind. (Foto: Sophus Wolf/Soundvenue)

Kind Mod Kind og Zar Paulo har fået forskellige skæbner

Kind Mod Kind og Zar Paulo stod sidste år for definitive First Days-koncerter med kæmpestore fremmøder – og dermed lignede de begge oplagte navne at opgradere til Arena.

Men selvom de begge tiltrak store publikumsskarer efter mørkets frembrud sidste år, har de fået forskellige skæbner. Zar Paulo har fået en tidlig Arena-koncert, da de skal spille dagens første koncert på scenen torsdag kl. 14.00. Tilsvarende tider er blevet tildelt Pil, der også spillede First Days sidste år, om fredagen og Barselona om torsdagen – men ikke Kind Mod Kind.

Kind Mod Kind skal helst spille, når det er mørkt, og festivalen mener øjensynligt, at Arenas nattetimer ikke skal bruges på navne, der først nu er røget ud af vækstlagskategorien. Derfor har de i stedet fået Avalon kl. 01.30.

Til den tid har reggaeton-stjernen Tainy fået aftenens afsluttende Arena-koncert. Men er Tainy virkelig mere populær blandt Roskilde-publikummet end Kind Mod Kind? Det skal blive spændende at se.

Skrillex. (Foto: Venla Shalin/Redferns)

Torsdag nat er et Sophie’s Choice for elektroniske fans

Hver aften har Roskilde samlet godt med elektronisk guf, hvis du ønsker at danse ind i mørket, så der skal selvfølgelig træffes nogle svære valg.

Men særligt torsdag aften er led. Kind Mod Kind lukker som sagt Avalon klokken 01.30, men allerede en halv time inden starter Skrillex’ store, muligvis generationsforenende overtagelse af Orange Scene.

Som om det ikke var nok, bliver den elektronisk orienterede Apollo-scene også lukket med en af årets mest særegne elektroniske bookinger. Brutalismus 3000 skal nemlig fyre op for et systemkritisk, punket rave, hvor basarm og moshpit går i ét, når de klokken 02.15 træder på scenen.

Vi håber for både Kind Mod Kind og Brutalismus 3000, at Skrillex ikke stjæler alle de klubklare festivalgængere …

Alvvays. (Foto: PR)

Fredag står den på årets rockdilemma

Rock-hovednavnet fredag er klart Foo Fighters, men to timer inden deres koncert træder genrens næststørste fredagsbooking, Alvvays, ind på Arena klokken 19.00 med deres blidt drømmende indietoner. Men uanset om du er artsy indiefan eller guitarparat rockfan, byder koncerten på et overlap.

De japanske punkrockere Otoboke Beaver er nemlig klar til at smadre Eos klokken 19.30 efter en storrost Gloria-koncert i 2022. Og hvis du er mere til en følsom tur gennem en visionær musikers ambitiøse soundscapes, er der ML Buch samme tid på Gaia.

De to koncerter konkurrerer formentlig ikke det store indbyrdes med hinanden – men de er begge farlige at placere oveni Alvvays.

Aurora. (Foto: PR)

Det sidste Orange-navn er … Aurora!

Her mener vi altså ikke, at hun er den sidste, der går på scenen – det gør hun allerede fredag klokken 16.00. Nej, Aurora er opsigtsvækkende, fordi alle andre Orange-navne allerede var annonceret på forhånd.

Vi vidste, at det hed Lamin, Doja Cat og Jungle om onsdagen; Ida Laurberg, Ice Spice, 21 Savage og Skrillex om torsdagen; Kali Uchis, Foo Fighters og Gilli om fredagen; Tems, PJ Harvey og SZA om lørdagen.

Der plejer altid at være fire Orange-navne om fredagen, men det var længe uvist, hvem der blev det sidste – Roísin Murphy, Tinashe og Pil kunne have været andre bud. Men pladsen tilfaldt altså den norske alt-popper Aurora, der ellers blev annonceret for flere måneder siden.

Eartheater. (Foto: Hannah Khymych)

Apollo er en festscene – med enkelte undtagelser

Apollo er virkelig trådt i karakter som festscene over den seneste håndfuld år. Den har altid primært været tiltænkt hiphop og elektronisk, men især sidstnævnte er i den grad kommet i fokus i år, hvor festivalen kan præsentere scenens måske mest konsekvent klubbede profil nogensinde.

Det får til gengæld også undtagelserne til at stikke så meget desto mere ud.

Den avantgardistiske elektroniske musiker Debit er eksempelvis ikke den store feststarter i sine studieindspilninger. Hun optræder dog som en del af et udsnit af Apollo-programmet, der er personligt kurateret af DJ Rosa Pistola, så vi må stole på, at hun har styr på det. Desuden rygtes det heldigvis også, at Debit kan være markant mere festlig i en live-kontekst.

Den psykedeliske folk-artpop-kunstner Eartheater er noget mere mystisk placeret. Hun arbejder med elektroniske klangflader, og selvom hun har et vuggende beat fra tid til anden, er hun svær at se på en klubscene.

Shygirl. (Foto: Antonius Cramer)

Shygirl ligner en vidunderlig nattefest

Shygirl er blandt dagens nye tilføjelser, og hendes ‘Club Shy’-koncept ligner en ideel måde at afslutte fredagen på. Hun indtager Arena klokken 02.00.

Det er en kanongod booking. Shygirl laver den slags fremadsynede, kulturelt progressive klubmusik, der kan forene store folkemasser, uanset om de er der for at danse, for at mærke fællesskabet, eller sågar for at le – humor fylder nemlig også meget i Shygirls univers.

Shygirl gæstede Vega tilbage i december, og Soundvenues Rasmus Werup uddelte fem meget begejstrede stjerner. Han beskrev endvidere aftenen som »én lang orgasme« og konkluderede, at »Shygirl var uimodståelig i Lille Vega, hvor hun havde publikum i sin hule hånd«.

Gå på opdagelse i hele spilleplanen HER.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af