Shop med omtanke

Her lægger Eloq sine penge: »Spansk mode ligner bare, at Vero Moda og Zara har brækket sig ud over hinanden«

August Fenger er ikke nede med flygtige modetendenser. Til gengæld har han en svaghed for dimser. Og så gjorde han sit bedste køb nogensinde på en bar på Vesterbro. Her fortæller han om, hvor han lægger sine penge.
Her lægger Eloq sine penge: »Spansk mode ligner bare, at Vero Moda og Zara har brækket sig ud over hinanden«
Eloq. (Foto: Shilo Duffy)

Egentlig går August Fenger Janson, bedre kendt som Eloq og en tredjedel af trioen AV AV AV, ikke specielt meget op i mode. Tøj køber han mest, når han har tømmermænd. Og hvis der er noget, han aldrig kunne finde på at smide mønter efter, vil det nok være »det der proteinpulver«. Til gengæld får butikker med lækre kontorartikler det til at kilde alle de rigtige steder.

Her fortæller han om, hvornår han kører kortet, og hvad pengene oftest går til.

Hvad har du senest investeret i?

»Jeg har købt en Colorado Avalanche hockey-jersey på eBay. Altså, jeg er jo halvt svensker, så jeg er vokset op med hockey og er derfor også benhård NHL-fan. Og da det er gået virkelig godt for dem på det seneste, tænkte jeg, at det ville være meget god stil at støtte op med en ny trøje«.

Hvad er dit dummeste køb?

»Jeg har tømt så mange butikker for gadgets, små åndsvage køkkenting, man aldrig bruger. Jeg er lidt dimse-agtig. Der var et tidspunkt, hvor jeg blev helt opslugt af sådan noget survival-gear. For eksempel købte jeg sindssygt meget faldskærmsreb. Og hvornår fanden skal jeg bruge faldskærmsreb?!

Tinkopper. Og tændstål! Alle mulige former for tændstål. Det er meget fedt at have, når man er i sommerhus. Men jeg købte bare rigtig mange, der var helt elendige, og så kan det jo være ligegyldigt. Jeg har også rejst en del i Japan, hvor man bare køber sindssygt meget lort. Altså, jeg er vild med det. Men nogen ville nok se på det og være sådan … hvad fanden?!«

Her skulle der være et Instagram-opslag, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Når du kigger rundt i din lejlighed, hvad har du så haft med dig i længst tid?

»Jeg har en Zelda t-shirt, der er syv år gammel, som er blevet sådan helt perfekt band-t-shirt-udvasket. Det er nok den, der har været med mig i længst tid. Måske er den mit totem«.

Hvad er dit bedste køb nogensinde?

»Min hund er helt klart mit bedste køb. Det er en yorkshireterrier, som jeg for et år siden købte for 1.000 kroner på High Q på Sdr. Boulevard. Barens ejer har hund, som sidste år fik hvalpe, og der fik jeg lov at holde en, der kun lige var en uge gammel.

Det må have været tydeligt, at jeg var helt solgt, for de spurgte, om jeg ville købe en. Og det endte med, at min kæreste og jeg købte en hund over MobilePay. I ugerne frem til vi fik hende hjem, var vi hele tiden nede og drikke øl for at kunne lege med hende«.

Hvordan påvirker hensyn til bæredygtighed dit forbrug?

»Det er noget, jeg er begyndt at tænke mere over de seneste tre-fire år. Ligesom jeg tænker over kvaliteten af den mad, jeg spiser. Det er meget sjældent, jeg køber nyt tøj. Og så er jeg begyndt at gå mere op i, at hvis jeg for eksempel skal købe et lagen, at det så er et, der kan holde i lang tid. Det kan godt betale sig at købe sine ting de steder, der rent faktisk har styr på det, de gør«.

Har du nogen laster på det område?

»Jeg ved ikke, hvor dårligt teknologi er for miljøet, men jeg kan ikke forestille mig, at det er godt. Og qua mit arbejde som producer ville det være ret umuligt at leve uden min computer og alle mine synths. Og så er jeg bare en kæmpe Nintendo-nørd«.

Her skulle der være et Instagram-opslag, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Hvad er den bedste gave, du har givet?

»Hmm, jeg har lavet nogle meget fede ting. Sidste år havde jeg eksempelvis købt en pakke Pokémon-kort, som jeg meget kirurgisk havde åbnet for at kunne tage kortene ud. Så havde jeg printet mine egne kort på pap og med bagcover og hele lortet. På billederne var min kæreste i forskellige situationer, som jeg så havde kaldt sådan noget ‘råbemon’, ‘sovemon’, ‘spisemon’ – og lavet beskrivelser af deres angreb som på de rigtige Pokémon-kort. Dem lagde jeg ned i posen og forseglede den, så hun troede, hun bare fik en pakke Pokémon-kort, hvilket hun ikke giver en fuck for«.

Hvilke former for forbrug kan bringe dit pis i kog?

»Det kan sådan noget fast fashion, som jo er hele det her koncept med, at hvis H&M for eksempel ser, at der er nogen, som har lavet noget populært, så kan de på en uge kopiere lortet og sende det ud i alle deres butikker. De skyder med spredehagl for at komme ud med det så hurtigt som overhovedet muligt, og derfor ender det med, at de alligevel smider 70 procent ud.

Men så var der måske lige nogen i Spanien, der kunne se lidt fashion ud til en billigere pris. Det er altid Spanien, mand. Når man kommer til lufthavnen i Barcelona og ser butikken Desigual, tænker man »det der er der ingen, der vil røre. Spansk mode ligner bare, at Vero Moda og Zara har brækket sig ud over hinanden. Og så finder man ud af, at det er det, de vil have. Det er så underligt«.

Går du op i mode?

»Jeg vil nok sige nej, fordi jeg ikke er så hysterisk omkring det. Men jeg tror da ikke, jeg ser helt dum ud? Det kan være, I lige kan lav en afstemning?«.

Hvad bruger du flest penge på?

»Madting. Jeg laver rigtig meget mad. Eftersom jeg får Nintendo-spil og får tøj, så går alle mine penge til køkkenet. Jeg er ret ferm til at lave japansk mad, som kræver en hel masse sjove, importerede ingredienser, der sluger en del penge. Jeg er ret glad for Thai Asian Market på Halmtorvet, som har mange japanske specialiteter.

Og så har jeg en kæmpe svaghed for kontorartikler. Lækre kuglepenne, godt papir, fede penalhuse. Det er sådan noget, jeg kan gå helt i spagat over, fordi jeg elsker at tegne. Alle mine hæfter fra folkeskolen står der ikke et normalt ord i. Det er kun tegninger«.

Eloq og resten af AV AV AV.

Hvad karakteriserer dit forbrug?

»Fysiske impulskøb. Totalt. Irma og Føtex er fuld af fælder for mig. Når jeg ser alt muligt lækkert, så føler jeg bare, at det er noget, jeg skal have. Ellers er det sådan noget om søndagen med tømmermænd-agtigt. Hvis jeg endelig køber tøj, så sker det altid, når jeg har tømmermænd. Det er sådan lidt redemption-shopping, tror jeg. Det er meget sjældent, at jeg tænker længe over et køb – så ender jeg med aldrig at gøre det«.

Er der noget, du nægter at smide dine penge efter?

»Det der proteinpulver. Det har jeg aldrig forstået«.

Hvad drømmer du om at købe?

»En båd op til min families sommerhus i Sverige. Det kunne være for lækkert at ligge der og chille på vandet. Og så er det sådan lidt oplevelsesøkonomi, fordi man kunne bruge den til at tage ud at fiske og sejle lidt rundt i.

Jeg vil helt grundlæggende helst bruge penge på noget, der gør mig glad. Mit hjem er derfor også fuld af ting, som jeg synes er sjove eller flotte at se på«.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af