Shop med omtanke

Styr på stofferne: Sådan passer du allerbedst på dit bomuldstøj

Hvis vi skal opbygge mere bæredygtige garderober, så kræver det, at vi ved, hvad vores tøj er lavet af, og hvordan vi bedst passer på det. Her fortæller tekstilekspert Suzi Christoffersen om bomuld – materialets fordele, ulemper og behov.
Styr på stofferne: Sådan passer du allerbedst på dit bomuldstøj
Foto: Aiayu

Fire gange går i vi gennemsnit med vores tøj, før det af den ene eller anden grund ender i bunden af skabet eller skralderen. Måske er der røget en knap eller gået en lynløs. Måske er svedpletterne groet ind i stoffet under armene. Eller også fik sweateren lige en lidt voldsom tur i vaskemaskinen. Anyways – kønt ser det ikke ud på klima-kontoen. Og fortsætter vi i samme køb-og-smid-væk-spor, så forventes vores tøjforbrug at stige med det, der svarer til 500 milliarder t-shirts frem mod 2030.

Derfor har vi sat os for at undersøge, hvordan man får en mere bæredygtig garderobe.

Og det kræver dels, at vi ved, hvad vores tøj er lavet af, og hvordan vi bedst passer på det, så det lever længst muligt, forklarer tekstilekspert Suzi Christoffersen, som er stifter af konsulentvirksomheden Closed Loop, hvor de rådgiver mode- og tekstilindustrien i at træffe bæredygtige beslutninger.

I denne lille artikelserie ser vi nærmere på de forskellige materialer, vores tøj er lavet af og guider til, hvordan vi giver dem en længere levetid.

Vi lægger ud med bomuld.

Hvad skal man vide om bomuld?

Bomuld er verdens mest udbredte tekstil. Omkring 40 procent af den globale tekstilproduktion består af bomuld, og det estimeres, at 300 millioner mennesker verden over arbejder med bomuldsproduktion. Materialet, der er vævet af hvide, luftige bolde, er nemlig ikke bare nemt at blande med andre materialer, indfarve og formgive. Det er også ufatteligt lækkert at svøbe sig i. Og det er nok derfor, vi i dag har svært ved at leve uden bomuld, siger Suzi Christoffersen.

»Bomuld er nok den fiber, vi er allergladest for at anvende i tøjproduktion, fordi det er forholdsvist slidstærkt, blødt mod kroppen og let at arbejde med. Derfor er det også svært at erstatte en-til-en med noget andet«, siger hun og fortæller, at selv om vi dagligt sveder, sover og tørrer os selv og vores tallerkener i bomuld, så er det formentlig de færreste, der har styr på, hvor bomuld kommer fra, og hvordan det er produceret.

»Selv om bomuld befinder sig i gruppen af naturlige fibre – der stammer fra planter, som sås, vandes og høstes – så er der ikke nødvendigvis tale om et bæredygtigt materiale. Det er en ufatteligt tørstig plante, som man flere steder rydder store landområder for at dyrke, ligesom der ofte anvendes store mængder pesticider i produktionen«, siger hun.

Frem for at masseproducere t-shirts i standardstørrelser har det danske mærke Son of a Tailor gjort det muligt at bestille brugertilpassede t-shirts over nettet.

Er bomuld bæredygtigt?

Selvom bomuld, i modsætning til en lang række andre tekstiler, er lavet af naturfibre, så betyder det med andre ord ikke, at der er tale om et bæredygtigt stykke tøj. Når det kommer til tøjproduktion, er kæden af mulige faldgruber nemlig lang og svært gennemskuelig, fortæller hun.

»Hvor meget vand er der brugt i produktionen? Hvor mange kemikalier er anvendt? Er skovarealer blevet ryddet for at dyrke råvarerne? Har de overholdt dyrevelfærd? Og har de betalt deres medarbejdere ordentlig løn? Det er mere komplekst end som så«, siger hun og fortsætter:

»Hvis man skal vælge bomuld, så vil jeg råde folk til at gå efter økologisk bomuld eller recycled bomuld, hvor der er anvendt færre kemikalier og færre ressourcer i forhold til den konventionelle bomuld. Økologisk bomuld er nok én af de materialer, der er nemmest for forbrugere at finde frem til, da rigtig mange – ikke bare mere eksklusive brands, men alt fra H&M til COOP – nu tilbyder det«, siger hun og understreger, at det selvom tøjet bære et økologisk mærke, så er det ikke ensbetydende med, at det ikke har en miljøbelastning.

Det er altså meget muligt, at din nye hoodie er lavet af bæredygtig bomuld, men hvis den har været fløjet fra den anden side af kloden for at ende i dit klædeskab, ja, så kan man dårligt kalde den bæredygtig.

Danske Aiayu anvender GOTS-certificeret bomuld i deres produktion af blandt andet sengetøj.

Hvordan passer man bedst på sit bomuldstøj?

Når det kommer til at vælge tøj, der ikke slider på klima, mennesker og dyr, så handler det imidlertid ikke bare om, hvordan industrien tager vare på produktet. Det handler i lige så høj grad om, at vi som forbrugere sikrer, at det producerede tøj lever så længe som overhovedet muligt, fortæller Suzi Christoffersen.

En hvid t-shirt i økologisk bomuld, lavet under ordentlige forhold, er med andre ord ikke specielt bæredygtig, hvis den bare ender i skabet eller bliver sendt på forbrændingen uden at blive brugt, siger hun.

»Grundlæggende kan man sige, at det mest bæredygtige valg, du kan tage, er ikke at købe noget nyt. Men ellers vil jeg råde folk til at gå på genbrug, leje eller bytte tøj med deres venner. Hvis man så død og djævel skal købe noget fra nyt, så køb noget, der holder længe og kan repareres. Og pas så rigtig godt på det«.

Det danske mærke Organic Basics laver tøj i GOTS-certificeret bomuld, der er den internationale standard for økologisk produceret bomuld.

View this post on Instagram

Get 20% off on all white products this week only.

A post shared by Organic Basics (@organicbasics) on

Naturfibre som bomuld har en tendens til at krympe, og hvis tøjet skal have en lang levetid, bør man derfor vaske det ved maks 30 grader og undlade at smide det i tørretumbleren, fortæller hun. Lad det i stedet tørre hængende eller liggende fladt, så man dermed slipper for at stryge, hvilket også er med til at ødelægge de fine fibre.

»Det afhænger selvfølgelig af kvaliteten, hvor hurtigt tøjet bliver slidt. Men bomuld er grundlæggende ikke er én af de tekstiler, der holder evigheder. En t-shirt holder måske gennemsnitligt i 2 år. Ved mindre du kogevasker den sammen med dine håndklæder«, siger hun og tilføjer:

»Men grundlæggende skal vi stoppe med at vaske så meget. Vi er slemme til at vaske vores tøj helt vildt – selv når det ikke er beskidt. Nogen gange er det altså helt fint lige at hænge det ud og lufte lidt. Det er bedre for miljøet, og så lever det længere«.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af