Shop med omtanke

Legendarisk genbrugsbutik hyldes i København – blandt andet med popup-shop

Med en vinduesudsmykning hos Nørgaard på Strøget og en popup-butik i Ryesgade bliver der i denne uge sat fokus på en af Københavns oprindelige genbrugsbutikker, Roger.
Legendarisk genbrugsbutik hyldes i København – blandt andet med popup-shop
En af de militærjakker, Jenni Jet sælger i sin Roger-popup. (Foto: Jenni Jet)

»Jeg har altid været vild med genbrug og second-hand, og i min ungdom var butik Roger en af de allerbedste butikker i København – og et omdrejningspunkt for mange af de kulturelle aktiviteter, der prægede byen dengang«.

Sådan siger designeren og butikejeren Mads Nørgaard, der i denne uge er med til at sætte fokus på den ikoniske genbrugsbutik Roger, der på hjørnet af Studiestræde og Larsbjørnsstræde satte sit præg på det københavnske stilbillede i 70’erne, 80’erne og 90’erne.

Nørgaard dedikerer sit butiksvindue på Strøget til butikken, mens en popup-shop er åbnet i Ryesgade.

Mads Nørgaard husker især »masser af svensk militært overskudstøj, lilla velourtæpper, Ole Kofoeds seje bluser af omsyede hundetæpper – og slidte jeans, masser af slidte jeans«.

Han fortsætter sin tur ned ad memory lane: »Vi var lige ved at blive bevidste om Levi’s 501, og ikke mindst handlede det om at skaffe et par med rød ‘tab’ på baglommen, det var nemlig de amerikanske – og det var shit hot og sjældent – vores ordinære europæiske havde nemlig orange ‘tab’, og hvor kedeligt var det lige?«.

Og ja, Roger havde altså dengang de Levi’s Red Tab, som en noget yngre Nørgaard var på jagt efter.

Side har Nørgaard på Strøget faktisk i mange år netop solgt slidte Levi’s 501-jeans købt af Roger-bagmændene. Og senere også de nu velkendte grønne termoheldragter.

Roger blev startet i 70’erne af nordmanden Roger Karlstrup og danske Jørn Grønbech. Deres genbrugseventyr startede vist med et parti ruskindsjakker, som Karlstrup havde med til København, ifølge et interview med Politiken. I 1977 indtog de de to etager i Pisserenden, hvor butikken holdt til indtil 2002.

Inden var Karlstrup dog død af aids, og Grønbech kørte Roger videre med sin kæreste og siden mand Per Avsum. Faktisk har de to stadig Roger, men butikken ligger nu på Bornholm i byen Svaneke, hvor de driver et pensionat og sælger genbrugstøj – blandt andet ‘Svanekehabitten’ som termodragterne, der også sælges i Nørgaard på Strøget, bliver kaldt derovre.

Et andet af Rogers små genbrugs-hit var Punk Royal-bukserne – for dem der husker dem. Det var nemlig Roger-folkene, som skaffede de mange grønne militærbukser, der blev brugt til at trykke det famøse logo på.

Som en lille hyldest dedikerer Mads Nørgaards butik altså sit butiksvindue til den legendariske genbrugsbutik i denne uge og sætter fokus på de 501-jeans og termodragter, som butikken fortsat sælger.

Butikvinduet for Roger-popup-butikken i Ryesgade. (Foto: Jenni Jet)

Popup i Ryesgade

I den anden ende af byen har en ven af Roger-bagmændene, Jenni Jet, valgt at åbne en popup-shop i Ryesgade 1, hvor hun har kurateret tøj fra Rogers lager. Jet lover grungeskjorter, militærtøj, workwear og 60’er-lingeri.

»Jeg kom fra en provinsby, og det var befriende og inspirerende at komme ind til et personale, der stod med sort kohl om øjnene og et tungt patronbælte hængende på hoften. Bowie bragede ud af anlægget, imens du osede rundt mellem det gamle tøj, som stank af lager. Det var total rock’n’roll«, husker Jenni Jet blandt andet mødet med Roger.

Hun håber også, at hun med sin popup-butik kan være med til at sætte fokus på det mere personlige stiludtryk, som, hun mener, Roger stod for.

»Det var netop en butik for personligt udtryk . Det var sejt , at man skulle tage stilling til sit look og for guds skyld ikke være mainstream«, siger hun.

Popup-shoppen holder åbent de kommende dage fra klokken 14 til 19 og lørdag og søndag fra klokken 11 til 15.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af