Shop med omtanke

Fem ting du skal have styr på, før du køber vandresko

Udendørslivet har fået et boom under corona. Vi har spurgt Spejder Sport om hjælp til at finde det rigtige fodtøj til din næste vandretur.
Fem ting du skal have styr på, før du køber vandresko
Foto: Brent Stirton/Getty Images

Mange har erstattet fitnesscentre og sport – ja, sågar cafébesøg – med gåture under det seneste års coronauvirkelighed. Det har de også kunnet mærke i butikker som Spejder Sport, hvor interessen for udendørslivet er steget.

En af de fede ting ved at vandre er, at det ikke rigtig kræver noget udstyr for at komme i gang, men som Troels Matz, der er Marketingkoordinator hos Spejder Sport, siger, så kan det godt betale sig at investere i noget fornuftigt fodtøj, hvis man for alvor har tænkt sig at gå.

Måske har du tænkt dig at prøve en længere vandretur i sommerferien? Måske vil du bare gerne oppe dit game på stierne? I så fald kan Troels Matz hjælpe dig med at træffe nogle helt elementære valg, så du lettere finder det rette fodtøj til dit behov.

Godt fodtøj er alfa omega, når du skal ud at vandre. (Foto: Philipp Guelland/Getty Images)

Sko eller støvler?

»Generelt kan man sige, at hvis det primært er i Danmark, man vil vandre, så er det ret taknemmeligt. 99 procent af tiden vandrer man på stier af en art. Det er sjældent, man kommer ud på hårdt klippeunderlag, som man for eksempel gør i fjeldet i Norge og Sverige«, siger Troels Matz.

»Derfor kan de fleste klare sig med vandresko herhjemme. De er lettere og mere fleksible. Det er der flere og flere, der har fundet ud af. Hvis man har problemer med ankler, der har brug for støtte, er støvler stadig en god idé«.

»Hvis du skal gå i kuperet terræn og med tungere oppakning, kan det også være rart med støvler, der støtter. Du kan godt mærke, at det er superfedt at have noget støtte. Hvis du gik med helt bløde vandresko, ville anklerne virkelig komme på arbejde«.

»Folk har i årtier sværget til vandrestøvler, men der er mange, som begynder at finde ud af, at det her med sko ikke er helt dumt på grund af alle fordelene – som at de er en del lettere. Flere og flere vandrer i sko i dag«.

»Det er meget drevet af nogle af de store udenlandske ruter, som for eksempel Pacific Crest Trail i USA, hvor man går på tværs af USA i bjerglandskabet fra det canadiske til den mexicanske grænse. Den er 4.300 kilometer lang«.

»Mange af dem, der vandrer den, går bare i trail-løbesko, selvom de virkelig går i noget hårdt terræn. Så mange andre har fundet ud af, at hvis de kan gå den tur i vandresko, så kan vi også gå i dem på en flad grussti i Danmark«.

Salomon-sko med Gore-Tex. (Foto: PR)

Vandtæt eller ej

»Det er nærmest som to religioner – og et grundlæggende valg. Skal fodtøjet være vandtæt? Altså med en membran af en slags som Gore-Tex, OutDry eller lignende. Fordelen er, at den holder vandet ude. Ulempen er, at den ånder dårligt, specielt når det er vådt«.

»Du kan ikke få begge dele, selvom de forskellige producenter kalder det en åndbar membran, så er der kæmpe forskel på fodtøj, der har membraner, og dem der ikke har det. Man koger generelt mere i fodtøj med membran, mens fugten og kondensen nemt kan blive transporteret ud af sko med mere løst vævet stof«.

»Omvendt vil fugten også hurtigere komme ind i almindeligt fodtøj uden membran«.

»Der må man vælge. Der findes ikke nogen støvler eller sko, der kan begge dele til perfektion. Hvad betyder mest for dig? Vil du være sikker på, at du altid kan have tørre fødder, når det regner og er vådt, eller vil du hellere generelt have en bedre komfort, når det ikke regner«.

»Nogle har generelt varme fødder, så der er en membran nok ikke en god idé«.

Foto: Johannes Simon/Getty Images

Læder eller kunststof

»Læderstøvler er den gamle traditionelle måde at lave fodtøj på. Det er helt vildt slidstærkt. Godt kernelæder kan jo holde i årtier, hvis man passer på det«.

»Omvendt er det tungt, især når det bliver vådt. Det er lang tid om at tørre«.

»Syntetiske materialer som nylon og polyester er ofte lettere og billigere. Med en overdel, der minder om mesh fra løbesko, ånder de fantastisk. Og skulle de blive våde, så tørre de på no time, fordi de syntestiske materialer ikke suger så meget vand i sig selv«.

»Til gengæld kan de være sværere at gøre vandtætte i sig selv. Så skal man købe med membran«.

»Der findes stadig mange lædersko på markedet. Du kan vælge, om du vil gøre det vandtæt. Det kan du dog kun gøre én gang. Så giver du det en form for fedtstof og lukker læderet. Så perler vandet bare af. Til gengæld mætter du læderet, og du kan ikke gøre det om igen, så du mister selvfølgelig også noget åndbarhed«.

»Læder tilpasser sig fødderne på en anden måde end kunststof. Det bliver slidt til på en fed måde. Et par kvalitetslæderstøvler kan du have i 20-30 år, hvor man bare skifter slidsålen, når der er nødvendigt«.

Undgå vabler med det rette fodtøj. (Foto: Spejder Sport)

Sidder de rigtigt?

»Vandrefodtøj skal sidde tæt til, men skal selvfølgelig ikke være ubehageligt. Der skal være plads foran tæerne. Der må gerne være en fingersbredde, så tæerne ikke rammer spidsen, hver gang du tager et skridt«.

»En måde at teste det på er at løsne skoen eller støvlerne, og så arbejde tæerne helt frem i spidsen, så skal du kunne få to-tre fingre ned bag hælen, så ved du, at der er nok plads«.

»Hvis de sidder løst, kan dine fødder godt bevæge sig for meget, og så render du ind i problemer med vabler. Hvis du har brug for ankelstøtte og ikke kan snøre dem ordentligt til, så hjælper støvlerne ikke meget«.

»Det er også en god tommelfingerregel, at det skal føles rigtigt, når man prøver fodtøjet. Nogle gange forelsker man sig i en sko på grund af et look, men det bliver aldrig godt, hvis det ikke føles godt med det samme. Der er ikke noget med, ’de skal bare gås til’«.

»I dag kan du sagtens finde noget, der passer til dig og dine fødder, så det kan godt betale sig at prøve forskellige brands, måske også i forskellige butikker. Det skal være kærlighed ved første prøvning«.

Foto: PR

Køb en indlægssål

»Selv i de dyreste vandresko og -støvler er indlægssålen nærmest kun et stykke pap. Der er ingen pasform eller støtte. Men man kan få målt profilen på sine fødder – om man har en flad fod eller en høj svang – og så kan man købe et par indlægssåler«.

»De koster 200-300 kroner, men de holder længe, og man kan bruge dem i forskellige slags fodtøj. Så får man den støtte, man har brug for«.

»Det kan føles lidt øv, når man lige har brugt 1.500 kroner på et par fede støvler, og så skal man betale ekstra for et par indlægssåler, men den støtte, der passer til ens fødder, er bare tæskelækkert«.

»Når man først har prøvet at vandre langt og have et par sko eller støvler, der sidder godt og giver god støtte i svangen, så er det bare megafedt«.

»Grunden til, at skotøjsmærkerne ikke laver en bedre sål, er jo, at de ikke kan forudse, hvordan folks fødder ser ud. Det ville være for besværligt og fordyrende, hvis de lavede tre versioner af såler, hvor kunden så kunne smide to af parrene ud. Derfor laver de noget neutralt, der ikke koster alverden. Tanken er, at man kan opgradere med indlægssåler«.

Purchase-redaktionen opererer uafhængigt af kommercielle aftaler. Soundvenue tjener ingen penge, hvis du køber et produkt, vi anbefaler. Vi har udelukkende interesse i at viderebringe anbefalinger af højkvalitetsprodukter.
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af