Dengang videoredigering krævede avanceret software og udstyr, der kun fandtes i folkeskolens edb-lokale, var det forbeholdt ganske få og mestendels professionelle at være en ørn til at lave cool videoer.
Den tid er for længst forbi. Vi tager billeder og redigerer dem som aldrig før med vores smartphones. Lynhurtigt kan vi ved hjælp af simple apps få vores liv til at ligne glansbilledemotiver eller omdanne et halvkedeligt aftenfotografi til en cool solnedgang med det udødelige sort/hvid filter.
Videoredigering kræver lidt mere tid, men det er stadig blevet usandsynligt let og tilgængeligt at imponere dine Facebookvenner med videoer ved blot at tilføje lidt baggrundsmusik, køre lidt slowmotion og tilføje lidt andre syrede effekter, som kun gør filmen mere sjov at se (og lave).
Vi har samlet et udvalg af video-apps til din telefon, hvor selv nybegyndere får Spielberg-fornemmelser, når man opdager hvor nemt videoredigering kan være.
1. iMovie
iMovie kender Mac-brugeren formentlig allerede. App-versionen er utrolig simpel at bruge til at klippe et eller flere videoklip sammen til en HD-film, direkte fra din fotorulle. Det er muligt at kombinere både videoklip og billeder.
Skal det være lidt mere avanceret, kan man også lave en trailer, hvor man ved hjælp af et udvalg af skabeloner såsom Bollywood, Retro, Adrenalin og Teenager og en drejebog bliver guidet grundigt gennem alle trin i produktionen af en filmtrailer med dertilhørende effekter.
I appen findes de fleste nødvendige funktioner til simpel videoredigering med mulighed for at klippe, lægge baggrundsmusik på, køre slow- eller fastmotion samt tilføje filter og tekst.
I appen findes en hjælpefunktion, du altid kan trykke på og søge hjælp i, hvis du bliver i tvivl om, hvordan du anvender de forskellige funktioner.
iMovie koster 39 kroner, kræver ikke login og findes kun til iOS.
2. MoviePro
MoviePro kan du bruge til at optage kvalitetsvideoer med mange fede indbyggede funktioner på niveau med et moderne videokamera, som dit kamera i telefonen næppe kan leve op til, med mulighed for at indstille på billedekvalitet, lys, fokusere meget skarpt, zoome i realtid, tage stilbilleder mens du filmer og meget mere.
Appen er rimelig avanceret og kræver at man sætter sig lidt ind i funktionerne, hvis man skal få fuld udbytte af dem.
Gratis-versionen kan maksimalt optage 30 sekunders film og har begrænsede redigeringsfunktioner, så hvis du skal lave længere film og redigere med et stort udvalg af funktioner, skal du købe den fulde version til 39 kroner.
Appen er gratis, kræver ikke login og findes til iOS.
3. 8mm Vintage Camera
Skal du lave en virkelig old school eller retro video med den grumsede kvalitet fra før fladskærmen så sit lys, så skal du have fat i denne app.
Med appen kan du optage nye film, som var det gennem linsen på et virkelig gammelt kamera, og du kan redigere eksisterende videoer fra din kamerarulle. Du får et udvalg af retro-filtre du kan smøre på din video og et meget sparsomt udvalg af baggrundsmusik. Man kan heldigvis godt selv vælge musik, men det er selvfølgelig ikke så old school som de få numre, appen har at byde på.
Man kan nemt tilføje en titel og afsluttende tekst til sin video, men kun vælge mellem meget få temaer. Vil man have flere af disse, skal man, selvom man har betalt 16 kroner for appen, købe sig til flere temaer, for 8 kroner pr. stk.
Appen koster 16 kroner, kræver ikke login og findes til iOS.
4. Magisto
Med Magisto bliver det næsten ikke nemmere at lave en videocollage hvis du ligger inde med en masse videoklip eller billeder fra en begivenhed som du gerne vil samle.
Du vælger bare hvilke klip, der skal indgå i din video, vælger et tema blandt titler som Party, Selfie, Fashion, Storyteller, Love, Birthday og meget mere. Derefter skal du vælge et soundtrack som, alt efter hvilket tema du vælger, består af enten instrumentalmusik eller mere eller mindre ukendte musiknumre. Man kan dog også vælge musik fra sit musikbibliotek.
Derefter vælger man en titel til sin film og man får mulighed for at tilføje en lille beskrivelse, og så gør appen resten af arbejdet. Efter et par minutter er din video færdig og du kan gemme den i appen og dele den med dine venner på diverse sociale medier. Det er så let at selv din kat kan gøre det, som Magisto selv proklamerer i videoen.
Magisto fungerer desuden som et social medie, hvor du kan se, like og kommentere andre folks videoer.
Appen er gratis, kræver login og findes til både iOS og Android.
5. Vimeo
Når du er færdig med din film, skal den selvfølgelig deles. Derfor har vi som rosinen i pølseenden Vimeo, som mange kender i forvejen som det der videosite, der ikke er YouTube. App-versionen kan nogenlunde det samme, altså til at se tusindvis af både amatøriske og professionelle videoer og dele dine egne.
Det er altså ikke et værktøj til at producere eller redigere videoer, men ganske enkelt at dele dit arbejde med omverdenen samt eventuelt hente inspiration til måske din egen næste produktion.
I forhold til YouTube er videoerne på Vimeo generelt mere seriøse end det utal af skøre kattevideoer man finder på Youtube og det bruges da også i høj grad af mere professionelle videomagere. Desuden er der ingen reklamer på videoerne på Vimeo og layoutet er mere rent og simpelt med fuldt fokus på videoerne og ingenting andet, ville nogen mene.
Appen er gratis, kræver login og findes til både iOS og Android.
Læs også: Ti apps, der redder din røv gennem skoleåret