‘LEGO Dimensions’: Perfekt Pixar’sk aldersbalance i kombinationen af klods og konsol
Når man som ansvarlig voksen sidder en lørdag aften og bygger LEGO, imens man fjoget griner af vittigheder leveret af en LEGO-udgave af Gandalf, så tager man lige pludselig sig selv i at tænke »Okay, ‘LEGO Dimensions’ er egentlig ret fikst«. For ‘LEGO Dimensions’ er sgu fikst – men også en dyr fornøjelse.
‘LEGO Dimensions’ følger nemlig i kølvandet på spil som ‘Skylanders’ og ‘Disney Infinity’, hvor én af hjørnestenene er tilkøb af figurer til spillet. Spillets grundlæggende koncept er at placere LEGO-figurer (hvoraf størstedelen naturligvis skal købes separat) på en portal, hvorefter de transporteres ind i spillet.
Det er en fin tanke om at kombinere fysisk leg med digital leg, og det er muligvis en løsning på skræmmekampagnerne fra de knap så spilkyndige, der frygter, at computerspil gør vores børn til asociale, fordummede tabere. Desværre har ‘Skylanders’ og ‘Disney Infinity’ dog ikke formået helt at kombinere det fysiske og digitale aspekt, for figurerne til spillene er bare figurer. Når du køber dem, kommer de samlet, og når du har været igennem spillet, er det bare endnu en række figurer, som kan samle støv på børneværelset.
Indfanger LEGO-ånden
Sådan er det heldigvis ikke med ‘LEGO Dimensions’, for spillet gør faktisk en dyd ud af at indfange den ægte LEGO-ånd. Den onde Lord Vortech har et stort ønske om at kombinere alle de forskellige LEGO-dimensioner til én stor dimension, hvor han kan herske, men planen går naturligvis ikke helt som forventet. Gandalf, Batman og Wyldstyle (pigen fra ‘LEGO: The Movie’) har nemlig i sinde at rejse igennem alle dimensioner og redde dem én for én.
Dette trekløver er spillets hovedpersoner, så at sige, for det er de tre figurer, man får med i grundpakken, når man køber ‘LEGO Dimensions’. Med dem får man selve portalen, der gør det muligt at rejse fra dimension til dimension, men portalen kommer ikke samlet. For eftersom det er LEGO, skal man jo selv bygge den, og det er her, hvor ‘LEGO Dimensions’ viser styrken ved både LEGO og ved spil – og ikke mindst, hvad der sker, når man kombinerer de to.
Spillet sørger for at guide én igennem, hvordan man bygger portalen, og det samme gør sig gældende, når man skal samle for eksempel Batmobilen, som følger med i grundpakken. Det er ikke bare lige et par klodser, der skal sættes på plads. Niks, du. Portalen kan snildt tage en time at samle, og man får faktisk følelsen af, at man bygger den med det formål, som spillet har opstillet, nemlig at gøre det muligt for ens figurer at rejse mellem dimensionerne.
Netop dimensionerne er i øvrigt også et af spillets stærkeste kort, for der trækkes nye franchises ind i LEGOs spilverden. Der er selvfølgelig ‘Ringenes Herre’ og både helte og skurke fra DC Comics har deres egen dimension, men derudover støder man for eksempel på ‘Dr Who’, ‘The Simpsons’ og sågar computerspillet ‘Portal’ i animeret, plasticklodset stil.
Adgang til dimensionerne afhænger af, hvilke figurer man køber. Vil du have den fulde adgang til alt i spillet, så kan du godt forberede dig på noget af en udgift. Der findes omkring 20 udvidelsespakker i forskellige prisklasser fra 129-250 kroner. Det er et smart træk fra LEGO, men har man LEGO-begejstrede børn, kan man godt forberede sig på en tung udgift på kontoen, som man ikke bare lige kan overse.
‘LEGO Dimensions’ nedbryder grænser
Det er dog ikke fordi, at man fuldstændig lukkes af fra de franchise-dimensioner, som man ikke køber figurer til. Figurerne dukker op hist og her igennem spillet (du kan bare ikke spille som dem, og nogle områder i banerne afskæres, da de kun kan låses op af specielle figurer), men selv hvis man kun spiller igennem med grundpakken, så kan man stadig få glæde af den vellykkethed, som LEGOs unikke kombination af franchises formår at frembringe.
Når Gandalf kærligt sviner Batman til for tredje gang på fem minutter, så er det nemlig hylende morsomt for både børn og voksne. Særligt fordi, det bliver leveret af et decideret imponerende stemmecast, der tæller alle lige fra Will Arnett, Michael J. Fox, Elizabeth Banks og Johnny Cash (!)
Humoren i spillet balanceres knivskarpt til det punkt, hvor vittighederne fungerer på flere niveauer alt afhængig af alder – præcis som mange af Disney Pixars film formår. Det er genialt, ikke mindst når man tænker på, at spillet – helt ligesom andre LEGO-spil – lægger op til, at man kan spille to sammen på tværs af alder. At det samtidig fjerner enhver sprogbarriere, da det også kommer med dansk som understøttet sprog, er blot endnu en bonus og et bevis på, at LEGO-spil er for alle aldre.
Det er dog utroligt nok hverken humoren eller den ganske fortrinlige kombination af vanvittigt mange franchises, som er ‘LEGO Dimensions’ største fordel. Det er derimod, at det formår at nedbryde barrieren mellem den fysiske og digitale leg på et niveau, som føles helt naturligt, og som konkurrenterne slet ikke har formået.
‘LEGO Dimensions’ er det bedste af to verdener – det fysiske aspekt fra den tidløse og kreative underholdning, som LEGO altid har været garant for, kombineret med den moderne verdens mest populære underholdningsmedie, nemlig de digitale spil.
Godt
+ Det føles helt naturligt at lege i skellet mellem den fysiske og digitale verden
+ Humoren i er top for alle aldre (især for de voksne)
+ Kombination af forskellige dimensioner og franchises er ekstremt vellykket
Skidt
– Sværhedsgraden kan svinge lidt for meget for de yngste spillere
– Det kan hurtigt blive alt, alt for dyrt, hvis man vil have alle figurer
– Man kan føle sig afskærmet fra visse dimensioner og områder i banerne, hvis man ikke vil punge ud