Gratis og lovlig streaming – en guldgrube af film, tv-serier og dokumentarer til juleferien

Gratis og lovlig streaming – en guldgrube af film, tv-serier og dokumentarer til juleferien
'American Hustle' kan eksempelvis ses på Filmstriben.

Det er videnskabeligt bevist at stress kan nedsættes ved at se film og tv-serier. Der er da heller ikke noget bedre end at sætte sig ned, glemme verden omkring sig og sluge en hel sæson af en god tv-serie råt i løbet af en weekend. Men er man efterhånden igennem udvalget på Netflix og HBO, kan det være man skal begynde at udvide sin horisont og se efter alternativer, for der produceres ikke kun film i Hollywood, og der er andre dygtige skuespillere end J-Law og Leo derude.

Det kan være en jungle at finde rundt i det utal af streamingtjenester der efterhånden findes. Især at finde de gode, lovlige og ikke mindst gratis sider.

De fleste streamingtjenester koster af gode grunde et månedligt beløb, men der findes faktisk også nogle ganske udmærkede gratis alternativer hvad enten man er til dokumentar, kortfilm, klassikere eller mere ukendte film.

Vi har samlet et udvalg af alternative streamingtjenester, der har meget mere at byde på end blockbusters og velkendte titler. Tjek det ud og imponér dine filmvenner med streamingtjenester, de ikke anede eksisterede.

filmstriben_screen_16_9

Filmstriben

Som almindelig biblioteksbruger kan du se tre gratis film pr. måned på Filmstriben, som er bibliotekernes digitale filmtilbud. Det lyder ikke umiddelbart vildt sexet, men der er rig mulighed for at gå på opdagelse i gode filmklassikere og mere ukendte film fra både Danmark og udlandet, som kan være svære at finde andre steder.

Filmene udvælges af uddannet bibliotekspersonale ud fra kvalitet, alsidighed og aktualitet og der arbejdes løbende på at få aftaler med flere filmselskaber og filmproducenter, men europæiske og danske film vil til enhver tid være prioriteret frem for store blockbusters.

Der gemmer sig mange skatte på Filmstriben – alt fra ‘Nordkraft’ til ‘American Hustle’ – som opdateres løbende og efter de tre gratis film, kan man betale sig til 30 kroners leje i 24 timer.

Man kan udover på sin computer også benytte Filmstriben via appen til iOS og Android.

Filmcentralen

Filmcentralen

Det Danske Filminstituts streamingtjeneste er en samling af danske kort- og dokumentarfilm frit tilgængeligt for alle borgere i Danmark. Størstedelen af filmene er gratis at se uden begrænsninger. I de tilfælde hvor man ikke kan se filmen, bliver man ledt til andre streamingtjenester hvor man kan se den, eksempelvis Filmstribens Sofarækken, hvor man kan betale sig fra at se filmen.

Tjenesten indeholder også baggrundsmateriale om filmene, temaartikler og anbefalinger.

Mange af de danske dokumentarfilm der kunne ses på dette års nyligt afsluttede CPH:DOX kan også ses på Filmcentralen.

Filmcentralen kan også benyttes via tablet og smartphone gennem Filmstribens app.

Doc Alliance Films

Doc Alliance Films

Doc Alliance Films er en samling af mere eller mindre ukendte dokumentarer fra hele verden. Tjenestens formål er at støtte dokumentargenren og få den ud til et bredere publikum. Doc Alliance er udviklet i samarbejde med Europas vigtigste filmfestivaler, herunder CPH:DOX og er en hjælp til at distribuere kvalitets dokumentarfilm som ellers kan have det svært på det kommercielle marked.

Filmene udvælges blandt andet efter samfundsmæssig relevans og æstetisk kvalitet og hver måned kommer cirka 20 nye film som er udvalgt af de syv festivaler der deltager i projektet.

Der findes et stort udvalg af dokumentarer man kan streame gratis, og ellers ligger priserne på maksimum 5 euro pr. film.

Læs mere om projektet og se det store udvalg af dokumentarer her.

The Current

The Current

Bedst som man troede at det ikke kunne blive mere alternativt kommer her det absolut mest alternative projekt i denne guide, men det er gratis og lovligt og meget aktuelt så naturligvis skal det med.

Er man kørt træt i de samme serier og film på Netflix så er det på tide med noget nyt, ukendt, mystisk og lidt mere artsy.

The Current er en kunstnerisk platform, der løbende præsenterer en serie af uopdagede kortfilm om ultraaktuelle samfundstemaer såsom immigration, depression, dating, kropsidealer med mere.

Alle film og temaer præsenteres med en detaljeret artikel skrevet af en relevant person, ekspert eller journalist.

Filmene kan også ses via The Currents officielle hjemmeside eller på deres Facebookside.

Bonanza

DR Bonanza

Du har for længst smidt dine støvede VHS-film ud og efterladt din DVD-afspiller i dit teenageværelse hos dine forældre. Men du længes stadig efter de gode, gamle dage med ‘Casper og Mandrilaftalen’, ‘Rejseholdet’, ‘Matador’ og mange flere gamle, men virkelig gode DR-produktioner der aldrig bør gå i glemmebogen?

DR Bonanza er til for dig. Tilbage i 2008 stiftede man sitet og spurgte seerne hvilke tv-programmer de ønskede skulle digitaliseres og lægges i arkivet til fri afbenyttelse. Det kom der et kæmpe arkiv ud af med tv-programmer, serier og dokumentarer – noget helt tilbage fra 1920.

Efter sigende forsvinder programmerne aldrig fra DR Bonanza og der kommer løbende mere materiale til, så længe det er ældre end syv år.

Sitet er ligesom indholdet lidt oldschool og den er faktisk ikke super indbydende eller brugervenlig. Man skal vide hvad man leder efter, da der ikke findes en komplet liste over hvad siden indeholder, og vil man se en serie som for eksempel ‘Rejseholdet’, er det ikke delt overskueligt op i sæsoner og rækkefølge efter afsnit. Der findes dog et søgefelt som fungerer ganske udmærket.

Gå på opdagelse i Bonanza-arkiverne HER.

CICGC

Crackle

Sony Entertainment står bag Crackle, der er en gratis online-platform til film og tv-serier. I Danmark er vi dog ikke så heldig at have adgang til hele Crackles katalog, men vi får dog én ting: ‘Comedians In Cars Getting Coffee’. Det er Jerry Seinfelds web-serie, der holder hvad titlen lover: Det handler om amerikanske komiske koryfæer i biler, der henter kaffe.

‘Seinfeld’ blev kaldt tv-serien om ingenting, men ‘CICGC’ rammer om muligt endnu mere plet. Omdrejningspunktet er vitterligt small talk om (alt og) ingenting. Særligt anbefalelsesværdige er den både rørende og hjertevarmende episode med ‘Seinfeld’-kollegaen Michael Richards og den dybt underholdende og ærlige episode med Alec Baldwin.

Du kan både se ‘CICGC’ på Crackle.com og på comediansincarsgettingcoffee.com.

Adult Swim

Da Mufasa henviser til der, hvor solen ikke rammer i ‘Løvernes Konge’, kan han meget vel have hintet til Adult Swim. Det er i al fald en særdeles sort ende af internettet.

Adult Swim laver animerede shows, tegnefilm, små spil og en helt masse andet. Og en stor del af det ligger frit og gratis tilgængeligt. Desværre kræver en anden stor del af det, at du har et amerikansk kabel-tv-abonnement og det er de færreste danskere forundt.

Men der er virkelig mange gode, sorte, skæve, morbide grin i vente, hvis du sniger dig ind på Adult Swim. Men giv agt. Du kommer måske aldrig ud igen.

Hurtige anbefalinger fra hoften: ‘Rick & Morty‘, ‘Mr. Pickles‘ og ‘Aqua Teen Hunger Force‘.

Læs også: Ny streamingtjeneste indtager Danmark med spændende indie-titler

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af