Test af trådløse streaminghøjtalere: Fem bud på eminent lyd, du kan styre fra din smartphone

I takt med at nye streamingudbydere myldrer frem, står højtalerproducenterne i kø for at lave de streaminghøjtalere, du skal høre din yndlingsmusik på. Vi har testet fem nye på markedet.

Raumfeld1

 

Raumfeld One M

Det tyske firma Teufel har en baggrund i hi-fi og dette sammenholdt med vægten af deres veldesignede Raumfeld One M skruer forventningerne op. Systemet fylder godt og er ikke et, man lige bærer rundt på – og der er sågar en subwoofer-enhed i bunden.

Men det er nok selv samme subwoofer-enhed, der er synderen i dette tilfælde, for lyden er ekstremt basset og mudrer derudaf. Der er en simpel equalizer-funktion i den tilhørende app, og det kræver en del arbejde at afbalancere højtaleren. Dette til trods, virker lyden dog stadig ret indelukket, idet mellemtonen fremstår noget flad og vokalerne derfor ikke træder skarpt og tydeligt frem. Bassen dominerer det samlede lydbillede, hvilket gør denne højtaler afgjort bedst egnet til bas-entusiasten.

Højtaleren, der kun sælges online og i butikken i Berlin, har Stereo-, USB 2.0-, Lan- og W-Lan-indgange. Den kan afspille formaterne MP3, ASF, WMA, WAV, AAC, FLAC og OGG. Du kan selvfølgelige også høre internetradio på den, Spotify og Tidal, der tilbyder streaming i cd-kvalitet. Apple Music kan nu streames på enheden og du kan også sætte den til dit tv.

Det imponerende er, at Raumfeld One M understøtter sample rates op til 24 bit/192 kHz, som er bedre end cd-format. Dette kan dog kun opnås, hvis man abonnerer på specifikke streamingtjenester som f.eks. Neil Youngs Pono, men taler dermed ind i fremtidens stigende efterspørgsel på high-res-produkter.

Pris: 3.000 kroner


Godt
+ Lyden fader, når man pauser.
+ Knapper på selve højtaleren.
+ Du kan streame via Wi-fi, som er at foretrække frem for Bluetooth, der oftest er et komprimeret signal.

Skidt
– Alt for meget bas.
– Mange klik for af afspille musik via appen.
– Man kan ikke afspille egne playlister på smartphone eller iPod.

Næste side: Samsung 360 R6

SamsungR6

 

Samsung 360 R6

Denne sjove højtaler, der mest af alt ligner en krydsning mellem Darth Vaders hovedbeklædning og et æggeur, har sit runde design af en grund. Den kan som navnet antyder afspille musik i 360 grader, altså med rundstrålende lyd. Det gør den velegnet til at have med (den kan oplades, så man ikke behøver strøm) eller at placere midt i rummet, da lyttepositionen bliver underordnet. Derfor er den også god, hvis man går rundt og laver andre ting, mens man lytter.

Og den lyder godt, dejlig klar i toppen og forholdet mellem diskant, mellemtone og bas synes velafbalanceret. Der er ikke super meget bund i, men det er bedre, end hvis lyden mudrer. Som med de fleste streaminghøjtalere kan du downloade en app, der fungerer som musikbibliotek. Men da du kan forbinde via Wi-Fi eller Bluetooth, kan du også afspille direkte fra dine egne spillelister eller streamingtjenester.

Man kan også styre afspilningen på touch-knapperne forneden på højtaleren, hvor status både kommunikeres via en lampe med forskelligt lys og en stemmeguide. Højtalerens knapper er flade, og man har ikke rigtig fornemmelse om, om man har trykket, men de virker fint. Har man et moderne Samsung-tv, kan man også bruge højtaleren til at få lyden ud trådløst.

Pris 3.000 kroner.


Godt
+ Højtaleren har god lyd for dens størrelse.
+ 360 graders lyd.
+ Virker solid og har et sjovt design.

Skidt
– Manglende EQ-funktion.
– Højtaleren kunne godt have lidt mere bund.
– Flade knapper.

Næste side: Marshall Stanmore

Marshall1

 

Marshall Stanmore

Marshalls Stanmore er ren lækkerhed fra indpakning til lyd. Ingen tvivl om at både designet med messingdetaljer, stoffront og forstærker-look udenpå og ikke mindst lyden indeni taler til rockhjerter verden over. Der er masser af muligheder, og er man lydentusiast (uden et rigtigt hi-fi-anlæg), kan man endda tilslutte cd- eller pladeafspiller til højtaleren.

Knapperne er lækre, og der er endda mulighed for at stille på treble og bas på toppen af kabinettet, hvor du også vælger indgang. Der er et bashul på bagsiden, der giver god fylde til bassen, dog uden at overskygge resten. Øvelokalefølelsen bliver ikke mindre af det medfølgende minijack-stik, som du kan tilslutte din smartphone/mp3-afspiller til, hvis du vil undgå eventuelle udfald i Bluetooth.

Stanmore afspiller lyd i fremragende kvalitet, og er absolut testens bedste. Højtaleren overstyrer ikke ved fuld volumen, og fuld volumen kan du få! Selvfølgelig er det ikke som et rigtig anlæg, der fylder rummet helt ud, men det er nok det tætteste, vi kommer med en streaminghøjtaler.

Selvom den er markedsført som en rock-højtaler, er det ikke blot bands som Led Zeppelin og Deftones, der lyder godt på den: Også Michael Jackson, Justin Bieber og Adeles stemmer stod knivskarpt i lydbilledet, der er stramt og balanceret. Højtaleren kan bl.a. afspille AIFF-format, som svarer til cd-kvalitet og lyder afgørende bedre end MP3.

En højtaler man har lyst til at blive ved med at lytte til.

Pris 3.500 kroner


Godt
+ Lækker, gennemført kvalitet.
+ Nemt at justere på fysiske knapper, meget hands-on.
+ Der er ingen tilhørende app.

Skidt
– I en perfekt verden var der også en middle-knap at stille på.
– Minijack-stikket ustabilt (men måske et enkeltstående tilfælde?).
– Der er ingen tilhørende app. 

Næste side: Bose Soundtouch 10

BoseSoundTouch

 

Bose Soundtouch 10

Boses Soundtouch 10-højtaler er den mindste i en serie på tre. Systemet er som testens øvrige enheder lavet, så man kan sætte flere højtalere sammen i hjemmet og enten spille samme eller forskellig musik på dem. Højtaleren er testens mindste og letteste og forventningerne til den daler automatisk, når man løfter den. Handy, ja, men kan den spille?

Svaret er jo, det kan den da, ikke mindst når man holder sig for øje, hvor lille en enhed det er, samt prisen på 1.649 kroner. Højtaleren er forholdsvis velafbalanceret, bedst i de højere frekvenser, har en rolig bund, men er stadig lidt pappet i lyden. Især mellemtonen er kedelig, og det er jo her meget af det lækre ligger: guitar, vokal, klaver, etc. Generelt kan man sige, at der er forbavsende meget lyd i disse små, bærbare enheder, men neutral, lækker lyd er vi langt fra her.

Højtaleren har en aux-indgang, USB-port og understøtter Bluetooth, har indbygget Wi-Fi og kan afspille både MP3, WMA, AAC og Apple Lossless. Du kan streame fra udbydere som Spotify eller Deezer og du kan høre internetradio eller streame dit eget musikbibliotek på højtaleren.

Pris 1.649 kroner


Godt
+ Handy størrelse.
+ Man kan indstille seks brugerdefinerede forudindstillinger.
+ Fjernbetjening medfølger (hvis man ikke har sin smartphone ved hånden).

Skidt
– Der er ikke mulighed for at indstille equalizer.
– Den tilhørende app er rodet.
– Selve højtaleren virker lidt plastic-agtig.

Næste side: Sonos Play:5

SonosPlay5

 

Sonos Play:5

Sonos er lidt af en darling inden for streaminghøjtalermarkedet, og det californiske firma fokuserer da også udelukkende deres produktion på dette siden grundlæggelsen i 2002. Firmaet har efterhånden lavet et veludbygget økosystem, der tilgodeser manges behov.

Der føles næsten som at åbne et Apple-produkt, når man befrier højtaleren fra dens sindrige indpakning. Sonos Play:5 vejer godt til og er i god kvalitet – hård plastic og enkelt design, der taler sig ind i dansk smag. En analog lydindgang giver dig mulighed for at tilslutte en ekstern lydkilde, f.eks. cd-afspiller, tv eller Blu-Ray.

Og højtaleren lyder godt. Rigtig godt endda. Der er en fin defineret top og bunden er stram, hvilket er positivt, da en mudret bund kan ødelægge resten af lydbilledet, hvilket der synes at være en tendens til i disse små enheder. Men det er igen lidt på bekostning af mellemtonen, der godt kunne være mere klar.

Og så har Sonos også bare sin egen lyd. Hvor Marshalls højtaler har en forholdsvis neutral lyd (input er lig output), har Sonos, som mange andre højtalere i denne genre, sin egen ’farve’. Det vil dog højst sandsynligt ikke genere den almene forbruger, og der kan altså virkelig spilles nogle store rum op med denne enhed. Den lyder fremragende.

Sonos er det sikre valg. Bortset fra et periodiske udfald med app’en, fungerer det og højtaleren har et neutralt udseende i god kvalitet. Men vi er også i den lidt dyrere ende, hvor det kan diskuteres, om man hellere skulle spytte lidt ekstra i kassen for et par hi-fi-højtalere – alternativt købe to mindre Sonos Play:1 og sætte dem op i stereosæt (hvilket man også kan med Sonos Play:5, men så taler vi en større udskrivning).

Pris 4.349 kroner


Godt
+ En kvalitetshøjtaler med virkelig god lyd.
+ Man kan streame Apple Music på enheden fra d. 15. december 2015.
+ Trueplay-funktion, der kan måle akustikken i et rum og derefter finjustere Play:5 for at sikre, at musikken lyder optimalt, uanset hvor du anbringer højtaleren.

Skidt
– Kan kun afspille 16 bit/48 kHz (i modsætning til Teufels Raumfeld, der kan afspille 24 bit/192 kHz) og ville ikke afspille filformatet AIFF (cd-kvalitet), til trods for, at der står, at den kan.
– Farvet lyd
– Prisen

Læs også: Månedens gear og gadgets: Tablet med projektor, hjemmebryggeri og en brudsikker smartphoneskærm

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af