Ti skarpe til Christina Agger, der står bag den nye, danske smartphone

ID1 er en ny danskproduceret smartphone, der skal gøre det nemmere at finde hurtigt rundt i mange apps. Vi har talt med Christina Agger, der er direktør for den nye, danske producent ID2ME.

Hvad kan jeres smartphone, som de andre ikke kan?
»Vi gør det muligt at nå alle dine apps med én finger. Du kan navigere i hele din smartphone i bunden af skærmen med din tommelfinger. Interfacet er designet som en x/y-akse. Hvis du bevæger tomlen horisontalt, bevæger du dig i dine kategorier – som du selv kan tilpasse – og når du bevæger den vertikalt, kommer du ind på et hjul, hvor du kan se og åbne alle dine apps. Du har hele tiden et supergodt overblik.«

»Derudover har vi indlagt en teknologi, som vi kalder ’muscle memory’. Det er en vibration, så du kan fornemme, hvor du er henne på telefonen. Hvis du f.eks ved, at du har en kategori, der ligger to vibrationer til venstre, og at din Facebook ligger to vibrationer op, så kan du åbne din app uden overhovedet at se på din telefon, fordi du kan fornemme den her ’muscle memory’ i din finger. Det giver et ekstremt hurtigt overblik over, hvilke apps du har hvor. Det er slut med at bladre og trykke, og ikke kunne finde sine apps i mapperne.«

Hvad er din egen baggrund?
»Jeg har selv 15 års baggrund fra telebranchen hos forskellige operatører og distributører. Jeg har blandt andet været hos Nokia i fem år, hvor jeg var landansvarlig for salg og marketing i Danmark. Jeg havde længe tænkt over, at der var behov for nytænkning i forhold til at skabe struktur på telefonerne. Denne tanke blev forstærket i takt med, at der kom flere og flere apps.«

Hvordan fik du idéen til at lave en dansk smartphone?
»Jeg står i køkkenet – i 2014 tror jeg – da min 18-årige søn kommer ind, og kigger lidt opgivende på sin telefon. Han ser op på mig og siger: ”Mor. Hvorfor laver du ikke en smartphone, hvor du med ét swipe kan komme til alle dine apps.”«

»Jeg tænkte, at det lige præcis er det, man burde arbejde videre med. Så jeg udarbejdede en forretningsplan, og satte mig ned sammen med nogle af Danmarks dygtigste softwareudviklere. Vi brainstormede og analyserede på, hvordan markedet ser ud i dag. I februar sagde jeg så mit job op, og vi gik i gang. Siden april er tiden i høj grad gået med at finde leverandører i Kina, hvor vi nu har ansat et team.«

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Hvem er målgruppen for jeres smartphones?
»De unge digitale indfødte. Hele den her måde at navigere på er intuitiv for dem, så den ligger lige til højrebenet. Unge har også en helt anden indstilling til ny teknologi end ældre måske har. Samtidig er det også dem, der bruger deres telefon 24/7. Det er deres allermest personlige ejendel, og de har den på sig hele tiden.«

Hvilken var din første mobiltelefon?
»Det var i hvert fald en Nokia, kan jeg huske. Måske en 3210. Det er jo nok omkring tyve år siden – inden jeg selv arbejdede for Nokia.«

Hvordan bruger du selv din smartphone i dag?
»Jeg har min smartphone på mig hele tiden. Det er totalt uundværligt, og det gælder både privat og i arbejdsmæssige sammenhænge. Jeg bruger den også en del i vores dialog med Kina gennem en app, der hedder WeChat. Jeg er selvfølgelig også på Instagram, Snapchat og Facebook. Ellers bruger jeg den både til at browse, tjekke mails og høre musik, når jeg løber. Den er så vigtig, at jeg kører hjem efter den, hvis jeg har glemt den.«

Man har hørt meget om dårlige arbejdsvilkår hos underleverandører som for eksempel Foxconn i Kina. Hvilke tanker har i gjort jer omkring jeres samarbejdspartnere?
»Vi har lagt meget vægt på, at der ikke arbejder børn, og den leverandør vi har valgt, har sørget for, at der også er boliger til de ansatte lige ved siden af fabrikken. I Kina er der stadig mange menneskehænder inde over produktionen, for hvis man afløser mennesker med maskiner, har en stor del af befolkningen ikke noget at tage sig til. Så der er også noget politisk i det. Det er en helt anden kultur.«

christina_agger_bredformat
Christina Agger vil ikke afvise, at der tænkes på en opfølger til ID1, men fokus er i første omgang at udvide til andre lande.

 

Hvordan vil I tage konkurrencen op mod store spillere som Apple og Samsung?
»I og med vi er så anderledes, og vi er en niche, så er vores målsætning ikke at få en vildt høj markedsandel. Vi er helt sikre på, at der er et marked for vores niche, hos dem der bruger deres telefon rigtig meget, hurtigt vil ind på deres apps og vil have lidt struktur på Android.«

Hvad bliver jeres største udfordringer, for at få telefonen til at blive en succes?
»En central del af succeskriteriet ligger i involvering af målgruppen. Telefonen vil være i konstant beta i den forstand, at der vil komme løbende opdateringer – baseret på innovative ideer fra den unge målgruppe. Det kan være omkring lyddesign, grafisk design, brugervenlighed, app-udvikling og lignende. Vi prøver, at fortælle så bredt muligt, at der er kommet en ny telefon og få folk ned og prøve den. Vi er nødt til at være lidt mere frække, for vi har ikke det marketingbudget, som vores konkurrenter har.«

ID2ME
Sådan ser herligheden ud.

 

Hvad er jeres næste skridt?
»Vi starter med Danmark, der er et svært marked, fordi det er meget domineret af Apple og Samsung. Vores ambition er helt klart at komme videre ud på det europæiske marked og Kina. Vi ser målrettet på Sverige som vores næste marked, som vi håber at nå i andet eller tredje kvartal i år.«

Og lige et tillægsspørgsmål her på falderebet: Kommer der flere modeller fra jer?
»Den her hedder jo ID1, så det kunne jo godt være, at vi havde tænkt på en ID2, men det må folk vente på i spænding.«

ID1 rammer handlen i dag og kan købes i Telia og Elgiganten for 3.999 kroner.

Læs også: 17 førstehåndsindtryk af den nytænkende, danske smartphone ID1

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af