Gys og gaming: Vi har puls-testet fem vanvittigt creepy spil

Gys og gaming: Vi har puls-testet fem vanvittigt creepy spil
'Amnesia: The Dark Descent'

Hvad gør man, hvis man vil finde ud af, hvilket gyserspil der har mest potentiale til at ødelægge nattesøvnen? Man spærrer en forsøgsperson inde i et mørkt rum, skruer op for lyden i et par isolerende hovedtelefoner og spænder en pulsmåler på kroppen.

I videnskabens navn har vi nemlig opsat et eksperiment for at indsamle empirisk data, der kan be- eller afkræfte, om man faktisk kan vurdere gyserspil ud fra kroppens fysiologiske reaktion på ens oplevelser i spillene.

Måleperioden for hvert spil (som forsøgskaninen i øvrigt har brugt minimal tid på tidligere for at kunne være så letpåvirkelig som mulig) har været cirka en time, hvor en gennemsnitlig samt højeste puls er blevet registreret med et MIO Fuse-pulsur. For reference kan det tilføjes, at forsøgskaninen til dagligt har en hvilepuls på 65-70.

‘Layers of Fear’

‘Layers of Fear’ er muligvis det mest psykologisk præget spil i dette forsøg, hvor der er skruet ned for blod og splat til fordel for det mere snigende gys. Det resulterede i en gennemsnitlig puls på 74, men skal vi være helt ærlige, så skyldes det ikke den psykologiske tilgang, men nærmere at spillet haltede med den skræmmende atmosfære.

Her vil nogen måske pointere, at pulsen var helt oppe at ringe på 126, men det er muligvis blot forsøgskaninen, der fik en ophidsende sms fra en date. De skræmmende øjeblikke var der, men efter kort tid var de mere forventelige end skræmmende, og vi kan kun takke en creepy baby i en kiste og spøgelset af en meget blodig kvinde for, at der faktisk var en puls at finde i løbet af måleperioden.

Interessant spil? Ja, specielt fordi det bliver temmelig morbidt, jo længere tid man spiller. Skræmmende? Ikke videre. Jo mere grotesk spillet blev, jo kedeligere blev de klichefyldte chokeffekter, og den manglende skræmmende atmosfære kunne på ingen måde få gennemsnitspulsen til at skyde i vejret.

Højeste puls: 126
Gennemsnitlig puls: 74
Ødelagt nattesøvn: Absolut ingen, sov som en sten.

‘SOMA’

Okay, vi løj – ‘Layers of Fear’ er ikke det mest psykologisk prægede gyserspil på listen. Det er ‘SOMA’ derimod. I løbet af måleperioden nåede den højeste pulsmåling “kun” op på 113, men holdt derimod en gennemsnitlig puls på 85 – hvilket faktisk er højeste gennemsnitspuls blandt testens fem spil – takket være en skræmmende god atmosfære.

‘SOMA’ starter ellers rimeligt sløvt, hvilket er grunden til, at gennemsnitspulsen ikke er højere, men når man for alvor dykker ned i spillet (GET IT? Fordi spillet foregår under vandet), holder man vejret i anstrengt gru. Chokeffekterne er minimale til fordel for at snige sig rundt i korridorer, imens man kan høre et eller andet ude i de mørke gange, der meget passende ofte kun oplyses af blinkende lys og rødt skær.

Det er voldsomt anspændt, og selvom den målte data taler imod ‘SOMA’ som det mest skræmmende spil, så har det altså helt andre konsekvenser. Det kan godt være, man ikke hopper ud af stolen, men til gengæld får pulsen heller aldrig helt lov til at tage sig en slapper.

Højeste puls: 113
Gennemsnitlig puls: 85
Ødelagt nattesøvn: Ingen, men nu frygter forsøgskaninen utilregnelige maskiner, AI, forskningsstationer under vandet, små korridorer, mennesker, fremtiden, livet, alt.

‘Resident Evil 4’

Når det kommer til gys, kan man ikke komme udenom ‘Resident Evil’. Her ville nogle nok mene, at man burde tage fat i seriens tidlige udspil, men ‘Resident Evil 4’ er franchisens ubestridte klassiker. Det er til gengæld ikke det mest uhyggelige, kan vi nu konkludere.

Med en gennemsnitlig puls på 77, der i øvrigt toppede med blot 106, burde man næsten føle sig skuffet, men med hvide knoer og en fuldstændig anspændt krop (som underligt nok ikke formåede at vise sig i pulsmålingen) har ‘Resident Evil 4’ bevist noget helt andet: Dets klassiker-status er fuldstændig fortjent – hvis bare man ikke forventer at blive skræmt til døde.

I stedet er det en særdeles veldesignet, stram spiloplevelse, hvor man hverken savner zombier (i dette spil er det nemlig en bizar kult) eller en puls i yoyo-tilstand. Som gyserspil er det altså ikke en imponerende bedrift baseret på data, men at oplevelsen sidder i kroppen flere timer efter trumfer for én gangs skyld manglen på gys.

Højeste puls: 106
Gennemsnitlig puls: 77
Ødelagt nattesøvn: Så længe man ikke vågner op til en kult, der har omringet ens seng midt om natten, burde det gå.

‘Amnesia: The Dark Descent’

Da svenske Frictional Games udgav ‘Amnesia: The Dark Descent’ i 2010 blev det øjeblikkeligt en kultklassiker, og med en maksimal puls på 137 kan empirisk data nu bekræfte, at spillets status som fucking skræmmende er ganske retfærdigt.

Den gennemsnitlige puls blev kun holdt nede, fordi forsøgspersonen krøb sammen i en mørk kælder-afkrog, vuggede frem og tilbage og jamrede “stop nu, stop nu, stop nu” i større dele af måleperioden. Kujonagtigt? Ja, men den mentale tilstand hang i laser på dette tidspunkt.

Så tak til vores naboer på den anden side af Øresund for at skabe skræk og rædsel. Jättabra! Måske de også lige kan lave et spil, der kan få ens puls til at være lidt mere zen?

Højeste puls: 137
Gennemsnitlig puls: 83
Ødelagt nattesøvn: HVEM HAR ALLIGEVEL BRUG FOR SØVN?!

‘Among the Sleep’

Det lyder egentligt skræmmende nok at tumle rundt som et småbarn i et skummelt hus midt om natten i selskab med en særdeles creepy bamse, for hvem var ikke bange for mørke som barn? Og monstre under sengen? Der kunne spilles på alle klicheerne, men surprise! Det virker ikke.

‘Among the Sleep’ nåede ikke en gang op over en maksimal puls på 100, og spillet snuppede samtidig den tvivlsomme ære af at score laveste gennemsnitspuls på tværs af alle de afprøvede spil. Faktisk var spillet så drønkedeligt, at målingsperioden blev forkortet med ti minutter for at redde bare en snert af spillets ære.

Måske skyldes det, at spillet var det sidste, der blev spillet igennem af de fem på denne liste, og at forsøgskaninen derfor var blevet immun, eller også skyldes det bare, at babyer og bussebøhmanden ikke er det nye sort. Heldigvis var bamsen bizart skræmmende – det er vel et plus, hvis man er til sådan noget?

Højeste puls: 97
Gennemsnitlig puls: 73
Ødelagt nattesøvn: More like bedste nattesøvn ever, amirite.

Pulsmåleren Mio Fuse er venligst udlånt af Playground.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af