Hvilke nyheder vi håber og tror på fra gamingens slaraffenland, E3

Hvilke nyheder vi håber og tror på fra gamingens slaraffenland, E3

E3 har svært ved at finde sine egne ben i disse år. Efter et årti med stabil støtte og imponerende lanceringer og nyheder fra storaktører som Activision, Disney, EA, m.fl. Skal de i år undvære firmaerne bag stabile salgssuccesser som ‘Call of Duty’, ‘FIFA’, ‘Kingdom Hearts’, ‘Star Wars Battlefront’, idet firmaerne har meldt ud, at de ikke deltager officielt eller breaker nogen nyheder.

Ikke desto mindre vil der være nok nyheder til at fylde internettets sladderspalter for et par uger: Både Sony, Microsoft og Nintendo har offentligt luftet idéen om at præsentere ny hardware til det forestående mega-event. De har alle deres egne agenda for at skubbe den næste generation af konsoller ud på markedet. Sony for at cementere deres monumentale føreposition, Microsoft for at puste liv i den fallerede Xbox One og Nintendo for at minde verden om at de stadig (måske?) er relevante.

Samtidig gisper nørder verden over i forventning om hvilke anmelder-darlings og retro-guldklumper, der enten får en reprise eller et reboot i næste uges LA-baserede kæmpe-kongres.

Vi tager her et kig på en samling af de nyheder vi både forventer og håber at blive præsenteret for.

PlayStation-Controller-Touch-Pad
PlayStation 4-controller.

PlayStation 4-og-en-halv

For Sonys vedkommende er det den hyppigt diskuterede idé om en PlayStation 4,5 der er på bedding. En PlayStation med en hardware-komposition rettet til 4K- og VR-markedet, men stadig en PlayStation 4 i opbygningen. Der ville i så fald være tale om en konsol, der ikke gjorde eksisterende eller fremtidige almindelige PlayStation-spil bedre eller pænere, men dog en konsol som var optimeret til de nye mediers snarlige komme.

De negative implikationer herfra ville være, at man kunne frygte den oprindelige PlayStation 4 til ikke at være 4K- eller VR-kompatibel. Med Sonys store satsning på deres egen Sony VR (tidligere Project Morpheus) ville det umiddelbart være et risikabelt sats: Man ville potentielt kunne fremmedgøre en meget stor procentdel af forbrugerne ved at forvente, at de købte en ny PlayStation foruden et nyt VR-setup. Men mon dog Sony tør gøre dét alt-på-et-bræt sats? Jeg tvivler, men er spændt på både deres nye hardware, samt dets implikationer for den eksisterende.

XboxOneMain-1200-80
Får vi en trimmet version af denne sag?

Microsofts Scorpio

Microsofts Xbox One spiller andenviolin til Sonys PlayStation 4, når man ser på salgstallene. Sådan er det. Det er ikke længere en fanboy-diskussion, det er fakta. Xbox’en bliver udspillet og udstillet på alle de vigtigste markeder til trods for bagud-kompabilitet, lavere pris og et par andre bells ‘n whistles. PlayStation 4 er bare en mere populær konsol.

Det vil Microsoft naturligvis forsøge at rette op på. Ifølge kilder hos Kotaku og Destructoid vil de forsøge at lukke det enorme hul i salgstallene ved at lancere en eller flere nye Xbox One-modeller. Man kan bl.a. forvente en mindre og mere kompakt (muligvis 4K-klar) model og måske en uden den rodede HDMI-in løsning. Det er næppe heller gået Microsofts næse forbi, at de fleste er råbende ligeglade med Kinect-supporten, så mon ikke også den dedikerede Kinect-port og ditto hardware ryger en tur?

Hvad man istedet ville kunne forvente ville måske være en konsol optimeret til samarbejde med en eller flere af VR-firmaerne. Microsoft har ikke, som Sony, deres egen VR-hardware, så de har aktivt forsøgt at vinde et samarbejde med f.eks. Oculus Rift.

Jeg tror, at Microsoft foruden en kraftigere konsol (4K-klar), i et smallere format, uden Kinect og med et dedikeret VR-samarbejde, skal sænke prisen på deres nye konsol, førend de bliver relevante på markedet igen. Det er ikke utænkeligt at det sker, men der skal mere end en ny konsol som er lidt mere af det samme eller gode, men uforløste intentioner som VR, til at vende skuden for kæmpe-firmaet.

Microsofts Project Helix, der skal lime konsollerne sammen med Windows 10, får nok også lidt airtime til E3, men hvor interessant en ny software-platform bliver, skal jeg ikke kunne sige. Jeg kommer ikke til at sidde klar med popcorn og hurra-hat når der skal snakkes samstyrende databaser og asynkrone opdateringer.

super-mario-header_g472.1920
Får Mario og vennerne nyt hjem?

Nintendo NX

Hvor mange kan lige huske Nintendo Wii U? I så fald, smid mig lige en mail og forklar mig forskellen på den og min tennis-albue-inducerende Wii? Nintendo tabte fuldstændig bolden da de ville lukrere på det pludselige allemandseje, Nintendo Wii, og lancere en ny konsol.

Den nye Wii U, hvis navn i øvrigt måtte være blevet valgt af den spejlblanke praktikant på en dårlig dag, blev lanceret som hverken fugl eller fisk, ingen vidste rigtig om der var tale om en ny konsol, eller en udbygning af den gamle, eller om konsollen var den nye kæmpe-controller, eller en ny, rigtig konsol.

Forvirringen var stor, og forbrugerne opgav forvirringen og købte i stedet noget de kendte – en PlayStation eller en Xbox. Nintendo skal selvfølgelig forsøge at finde det hardware-mæssige fodfæste for den næste opgave ‘Super Mario Galaxy’, Links næste eventyr eller en ny omgang forrygende mega multiplayer-kaos. Navnet bliver Nintendo NX og den lanceres i foråret 2017. Det betyder at vi kan forvente en dundrende salgstale fra Mario-mestrene til næste uges E3.

En af bagmændene, Tatsumi Kimishima, har tidligere udtalt, at det bliver en konsol langt væk fra Wii’en.

Det er betryggende at der ikke kommer endnu en Wii-konsol. Det har vi prøvet, det var sjovt i starten og sidenhen blev det meh. Rygterne om konsollen har stukket i mange forskellige retninger, men herfra skal lyde et spinkelt ønske om, at Nintendo gør det de gør bedst: En konsol, der ikke prøver for meget på den hardwaremæssige front, men i stedet bare laver et solidt fundament for deres egne udviklere at bygge nye eventyr for Link, Mario og alle de andre.

En Nintendo-konsol skal appellere til retro-drømmerne og de yngste forbrugere, ingen dikkedarer bare en solid, billig og spil-fokuseret konsol, så skal jeg nok stå klar med dankortet.

GoW4
‘Gears of War 4’

Eksklusiv-titler fra alle

Hvor Microsoft skal indhente Sony og Sony skal udbygge føringen, er deres veje til at opnå de mål de samme. Mere hardware, og meget mere software. Eksklusiv-titlerne har fyldt en del i rygtestrømmen på flere mere eller mindre troværdige hjemmesider over de sidste måneder.

Microsoft ligger lunt i svinget med en altid salgssikker omgang motorsavs-massakre i ‘Gears of War 4’ (forventes oktober 2016), samt ‘Halo Wars 2’ og noget nyt til Forza-franchisen. Ydermere mangler vi stadig opfølgninger på ‘Crackdown 3’ (som de løftede sløret for helt tilbage i 2014) samt de afsindigt interessante ‘ReCore’ fra Keiji Inafune (‘Mega Man’/’Metroid Prime’).

‘Gears of War’ får ikke mig personligt til at undersøge de forskellige preorder-bonusser på nettet, men det skal nok sælge rigtig fint – tilsvarende med Forza der har en meget dedikeret fanbase. ‘ReCore’ og ‘Crackdown’ er derimod underdogs med potentiale i kampen om at spise flest overskrifter i den kommende uge.

På den anden front har Sony et par kugler i tromlen fra sidste år. Vi har stadig ikke set ‘The Last Guardian’ eller ‘Horizon: Zero Dawn’, to af de mest omtalte spil det sidste års tid. Da det sidstnævnte af dem for et par uger siden blev yderligere forsinket kunne man nærmest høre et globalt kollektivt suk. ‘The Last Guardian’ har vi ventet på siden 2009, men nu burde det altså være på vej. Måske. Hvis man tør håbe.

RDR
‘Red Dead Redemption’

Samtidig er Rockstar *måske* på vej med noget nyt. Rygterne har længe floreret om en opfølger til ny-klassikeren ‘Red Dead Redemption’, men intet er sikkert før messen er overstået, men dét ville være en stensikker vej til overskrifterne for Sony.

Ydermere kan vi nok regne med, at Sony vil prøve at få nogle af alle de spillere der smuttede fra det efterhånden ret bedagede ‘Destiny’ over til nye og spændende ‘Overwatch’ tilbage via enten en udvidelse eller tilsvarende fan-guf.

David Cage og hans hold hos Quantic (tidligere bl.a. ‘Heavy Rain’) har smidt et par smagsprøver ud på ‘Detroit: Become Human’, som blev lanceret sidste år under Paris Game Week. Jeg tror vi kan forvente lidt mere fra den gale/geniale Cage og hans ambitiøse team. En spilbar demo ville være en enormt glædelig overraskelse.

Der er mange uforløste og måske-faktorer for både Sony og Microsoft, og med sidste års ‘Shenmue’-overraskelse in mente, er det ikke til at vide, hvem der løfter den mest interessante kanin op af hatten. Potentialet til en superspændende E3-konferene på spilfronten er der dog stensikkert.

VR_Web_Product_HMD
HTC Vive

Virtual Reality

Uden tvivl kommer mange af de store aktører til at fægte med armene for at få opmærksomhed til lige netop deres VR-system. Sony VR, Oculus og HTC Vive kommer nok til at slås om at blive den arkivmeter, de andre skal måles efter, men med den helt rigtige franchise som backing ville mindre eller endog helt nye aktører også kunne blande sig.

Sony har blandt andet lovet at deres VR-system kommer til at lade spillerne rode rundt i ‘Psychonauts’-universet fra Tim Schafer og DoubleFine. Et af de mest surrealistisk og undervurderede spil til den forrige generation af konsoller.

Samtidig har Ubisoft lovet at troppe op med ikke én, men to helt nye titler til VR. Foruden ‘Eagle Flight’ og ‘Werewolves Within’ er der altså to uannoncerede spil på vej fra den mastodontiske udvikler. Det bliver spændende at se, om VR-maskineriet endelig tager springet fra mindre gimmick-baserede spil til flere store spil. Det er et sikkert bud, at VR-teknologien kommer til at trække overskrifter, også i den almindelige dagblads-presse, men i nørd-miljøerne vil en stærk VR-præsentation fra enten Sony eller Microsoft også kunne fremtidssikre den tilhørende konsol.

Final-Fantasy-XV-Wallpaper-Images
‘Final Fantasy XV’

Nye spil

Et E3 er selvfølgelig ikke komplet uden en hob af nye spil til at pirre vores nysgerrighed indtil det snarligt forestående jule-udgivelses-helvede starter, hvor alle AAA-titlerne slås om at blive valgt til at ligge under juletræer verden over.

‘Battlefield 1’ tog YouTube med storm tidligere i år, og vil uden tvivl vise mere af samme skuffe til E3. En større play-demo er at forvente, og et deraf afledt internet, der samstemmende tisser på gulvet i begejstring ville ikke overraske. EA’s pressekonference (der ligger uden for selve konferencen) kommer temmelig sikkert til at have ‘Battlefield 1’ som guldæg, og sløret for kampagne, multiplayer og co-op indhold vil blive omtalt i floromvundne toner.

‘Dishonoured’ tog verden lidt med bukserne nede, og var en både salgs- og anmelder-mæssig succes da det udkome for et par år siden. 2’eren, som bl.a. Indeholde en ny spilbare karakter, udkommer i november i år, så E3 er udset af Arkane Studios og Bethesda, til at være spydspids i det sidste store PR-skub.

Square Enix har brug for, at ‘Final Fantasy XV’ lykkes. ‘XIV’ floppede på flere fronter, og med et par forsinkelser og et efterhånden blakket ry, er det ved at være oppe over for en af spilverdenens længst kørende franchises. Heldigvis har screenshots og videoer indtil videre været både spilmæssige og grafiske perler, så der er ingen grund til at tro, at en stort anlagt E3-fremvisning kommer til at resultere i andet end klapsalver og jubelråb. Jeg krydser ihvertfald fingre.

GhostRecon
‘Ghost Recon: Wildlands’

Tom Clancy-serien tager et spadestik dybere ned i alle gameres hemmelige fantasi om at være agenten der redder verden, med det (indtil videre) imponerende ambitiøse ‘Ghost Recon: Wildlands’. Med co-op i hovedsædet og en realistisk open-world setting burde der også være lagt i ovnen til et kæmpe hit fra den stilsikre krimi-franchise, men med så mange andre store titler på skemaet, skal Tom Clancy-holdet vise noget lækkert og ambitiøst for at fastholde folks interesse ugen ud.

‘The Legend of Zelda’ vender tilbage. Spillet fra 1986/1987 får en navnebror og denne får hele Nintendos pressetid. Nintendo har skåret ned på E3-opmærksomheden de sidste par år, og satser i denne omgang hele butikken på den grønklædte tunika-helt og den titulære prinsesse. Det bliver spændende at se om den enkeltrettede fokus er et træk, vi sidenhen skal komme til at kalde modigt og vigtigt eller om det hurtigt ryger i glemmebogen.

‘Titanfall 2’ er sat i søen for at rette op på 1’erens fejltagelser. Til E3 2013 var der bred enighed om, at ‘Titanfall’ var det nye sort. Da spillet udkom var den altid kritiske skare af spillere ikke helt enige. Der manglede indhold og fravalget af singleplay-mode var utilgiveligt og kostede på salgstallene. 2’eren er meldt ud som en bredere udgivelse som bl.a. Skulle lande med DLC-plan og singleplayer-kampagne i næste uge. Det bliver spændende at se om wow-faktoren for kæmperobotter og parkour med maskinpistoler er ligeså stor nu, som for tre år siden.

Læs også: Ti skeptiske førstehåndsindtryk fra en virtual reality-demonstration

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af