Guide: Fem spilauteurs du skal kende

Den etablerede spilbranche spiller i al for høj grad sikkert spil og fokuserer primært på en nærmest endeløs række af sequels. Men selvom de ikke får nok opmærksomhed, er spilbranchen faktisk rig på markante auteurs, hvis spil har både kvalitet, hjerte og originalitet. Herunder følger fem auteurs, der har potentialet til at udfordre industrien og måske komme op på niveau med spilbranchens største auteur-stjerne, Hideo Kojima.

Foto: Kevin Winter/Getty Images

1. Ken Levine

Ken Levine har været kreativ direktør på ‘System Shock 2’, ‘Bioshock’ og ‘Bioshock: Infinite’. Han designer tematisk dybe og komplicerede AAA-spil, hvor gameplay og historiefortælling komplimenterer hinanden forbilledligt. Tænk blot på det centrale twist i det første ‘Bioshock’. Selvsamme spil var i øvrigt også med til for alvor at sætte fokus på environmental storytelling, hvor spillets setting og omgivelser bliver en del af historiefortællingen sammen med traditionelle greb som dialog og karakterhandlinger.

Levine er derudover en særdeles veltalende mand, der levende kan fortælle om hvilke overvejelser og (litterære) inspirationskilder, der er med til at forme hans spil. Efter ‘Bioshock: Infinite’ opløste Levine sit studie Irrational Games for at koncentrere sig om at lave spil på en mindre skala. Hvad der kommer ud af det, vides endnu ikke. Men man kan kun håbe, at han vender tilbage til AAA, for han har om nogen været garant for højere kvalitet i mainstreamspil.


20901669523_5cbf19622b_b

2. Jonathan Blow

Jonathan Blows første spil ‘Braid’ var kraftigt medvirkende til at føre indiespillene frem i lyset. Tidligere på året udkom hans andet spil, ‘The Witness’, til bragende flotte anmeldelser. Både ‘Braid’ og – i endnu højere grad – ‘The Witness’ er spil, der nægter at lefle- eller gøre det nemt for spilleren. Det handler om at gøre sine egne opdagelser gennem udforskning af verdenen.

Blow, der i øvrigt var den en af de fire spotlightede spilauteurs i den anbefalelsesværdige ‘Indie Game: The Movie’, har før kritiseret det entydige fokus, der er på spils underholdningsværdi. Som han ser det, mangler spilverdenen – modsat filmverdenen – forståelse for, at spil ikke nødvendigvis skal underholde. Det bør være ligeså gyldigt at anspore til selvrefleksion eller eftertænksomhed.

Blow besidder noget af den excentricitet der for eksempel gør vores egen Lars von Trier så interessant at følge. Læg dertil karisma og arrogance (på den gode måde), og du har indiespillenes måske mest markante personlighed.


Hidetaka_Miyazaki_-_01

3. Hidetaka Miyazaki

Hidetaka Miyazaki begyndte sin karriere som director med to ‘Armored Core’-titler, men det er hans arbejde med ‘Souls’-spillene, der har givet ham status, som den måske største japanske auteur siden Kojima. Miyazakis fire beslægtede spil (‘Demon’s Souls’, ‘Dark Souls’, ‘Bloodborne’ og ‘Dark Souls 3’) er først og fremmest kendt for at være sjæleknusende svære, men faktisk er de lige så bemærkelsesværdige for deres fortættede stemning og originale historiefortælling, der stort set forkaster cutscenes.

I stedet fortælles spillenes historie primært gennem den detaljerede spilverden og i de items, man finder i den. Det giver en fragmenteret og puslespilslignende form for historiefortælling, hvor man hele tiden finder nye brikker og forsøger at placere dem rigtigt. Dette har affødt et af spilverdenens største og mest dedikerede communities med et væld af (ofte meget udførlige) fortolkninger og teorier.

Miyazakis spil udmærker sig også gennem stor overensstemmelse mellem tematik og gameplay-systemer, og så er der i den grad en rød tråd rent stilmæssigt i hans arbejde, hvilket giver store pluspoint på auteur-kontoen. Til gengæld er hans rolle som fornyer blevet mindre med årene, og i år lavede han med ‘Dark Souls 3’ sin første sequel siden ‘Armored Core’-dagene. Heldigvis har han betonet, at From Software, som han står i spidsen for, skal forsøge at forny sig med deres kommende projekter.


FumitoUedaE32016
Foto: Al Dreamy/Wikimedia Commons

4. Fumito Ueda

Fumito Ueda var en af grundene til, at auteur-begrebet begyndte at blive brugt om spilskabere. Hans to kultspil, ‘ICO’ (2001) og ‘Shadow of the Colossus’ (2005), bjergtog en begrænset, men dedikeret skare med deres minimalistiske historiefortælling, der samtidig er rig på følelser.

De to spil er gameplaymæssigt meget forskellige (henholdsvis puzzle/platformer og action/adventure), men stilistisk er de som to smukke dråber vand. Ud over førnævnte minimaliske og følelsesladede historiefortælling har spillene også den samme farvepalette, de samme øde landskaber samt et fokus på båndet mellem to levende væsner. Til december udkommer Uedas tredje spil, ‘The Last Guardian’, som on/off har været under udvikling i et lille årti. Det ligner en oplevelse, der tager tråden op fra hans to tidligere spil, men forhåbentlig har ‘The Last Guardian’, som et af de få kommende originale AAA-spil også noget nyt at byde ind med.


CENTURY CITY, CA - FEBRUARY 14: Writer Neil Druckmann accepts the award for Outstanding Achievement In Videogame Writing at the 2015 Writers Guild Awards L.A. Ceremony at the Hyatt Regency Century Plaza on February 14, 2015 in Century City, California. (Photo by Alberto E. Rodriguez/Getty Images for WGAw)
Neil Druckmann Foto: Alberto E. Rodriguez/Getty Images for WGAw

5. Bruce Straley / Neil Druckmann

Bruce Straley & Neil Druckmann er først og fremmest ambassadører for en filmisk tilgang til spil og adskiller sig dermed fra de fire foregående auteurs. De begyndte at arbejde sammen på det første ‘Uncharted’-spil fra 2007, men det var først med ‘The Last of Us’ (2013), at de to stod i spidsen for udviklingen. Det fortsatte de med at gøre på dette års ‘Uncharted 4: A Thief’s End’, der ligesom ‘The Last of Us’ udmærker ved en utrolig velfortalt historie.

Med disse to spil har Straley & Druckmann bevist, at de lige nu er de bedste i branchen til at levere blockbustere med noget på hjerte. Deres spil har ligesom Kojimas i den grad masseappel uden nogensinde at føles som metervare. Det skyldes først og fremmest den omtanke, der er lagt i deres smukt designede spilverdener og deres vedkommende karakterer.

Læg dertil det faktum, at de har et af verdens dygtigste studier (Naughty Dog) samt stor økonomisk opbakning fra Sony i ryggen, hvilket sætter dem i en unik position til at udfordre mainstream-markedet.

Læs også: Spilbranchen skal spejle sig i filmbranchen og fostre flere auteurs som Hideo Kojima

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af