(Dette er del 1 –læs del 2 her)
For 20 år siden revolutionerede dogmebrødrene Lars von Trier og Thomas Vinterberg dansk film. Med deres 10 kyskhedsløfter i Dogme ’95 – og mesterværkerne ’Festen’ og ’Idioterne’ – viste de, at den gode historie og de stærke karakterer sagtens kan bære i sig selv uden action og polerede studieoptagelser.
Men æraen for håndholdt kamera er for længst slut, og mens Vinterberg og Trier nu tilhører inderkredsen af etablissementet, har kritikere gang på gang efterlyst et nyt oprør og opgør fra den nye generation af danske filmfolk. Hvad savner de nye filmfolk i det hjemlige filmudbud? Hvor skal dansk film hen?
Vi har bedt 18 af de mest fremtrædende danske filmfolk, der netop har fået eller står på kanten til deres gennembrud, om at komme med et nyt, personligt dogme for dansk film. Nogle sprængte rammerne og kom med en hel liste. Nogle anfægtede præmissen. Én skrev to a-fire sider.
I denne del 1 bringer vi de første otte – se de næste 10 i del 2.
Thomas Daneskov, instruktør
Mine dogmer:
1. Alle skal have meget meget lidt løn.
2. Skuespillerne skal selv stå for deres mikrofoner, håndmikrofoner anbefales.
3. Der må under ingen omstændigheder laves backup af det optagede materiale.
4. Hvis nogen på holdet er allergisk over for en særlig slags mad, så skal det siges omkring frokost, så personen ikke kommer til at blive rigtig rigtig syg.
5. Der må ikke anvendes ironi eller sarkasme i optageperioden.
6. Hvis en skuespiller har fået en allergisk reaktion fra frokosten, er det tilladt, at en medspiller holder hans mikrofon.
7. Mikrofoner skal være rigtig tæt på munden, så man kan høre, hvad der bliver sagt.
8. Filmen skal have et meget alvorligt tema – der skal være en kvinde, der dør i første akt.
9. Skuespilleren skal have øjenkontakt med kameraet mindst én gang i hver scene.
10. Kvinden, der dør i starten, skal vende tilbage i slutningen.
11. Anvendes der ironi på settet, vil personen blive trukket af sin meget lave løn.
Thomas Daneskov er autodidakt instruktør. Hans kortfilm ’Ud, spring over, ind’ vandt adskillige priser, og hans første spillefilm, ’Eliten’, har netop fået premiere i hovedkonkurrencen på CPH PIX-festivalen.
May el-Toukhy, instruktør
Mit dogme: Vi skal have mere tillid til vores publikum!
Tro på at de har lyst til at fylde hullerne ud, når vi underfortæller. Tro på at de vil interessere sig, når vi dyrker specifikke historier frem for de generelle. Tro på at de hænger på, selvom vi udfordrer strukturen – og indimellem deres tålmodighed. Tro på at de vil identificere sig, selvom de mennesker, der udfolder sig i fortællingen, har en anden alder/køn/hudfarve/religion/politisk anskuelse/seksuel orientering/social oprindelse end dem selv. Tro på at de vil filmen.
May el-Toukhy er uddannet instruktør fra Filmskolen, hvor hun lavede den roste afgangsfilm ’Stykke for stykke’. Hendes spillefilmdebut, ’Lang historie kort’, får premiere 7. maj.
(Daniel Dencik t.h. Foto: Anders Heinrichsen)
Daniel Dencik, instruktør og klipper
Prolog:
Film er ikke underlagt hverdagen, det er omvendt. At filme er en religiøs handling, en besværgelse, en rite. Ethvert menneske, der vælger at bruge sit liv på noget så mystisk som film, må kappe alle bånd til det hidtidige. Det trænede øje er uanvendeligt, erfaringer er uønskede og rutine ildeset. Film er ekspeditioner i det ukendte. Film er visualiseringer af det aldrig før sete. Enhver film skal save den gren over, den selv sidder på.
Mine dogmer:
1. Manuskriptet må ikke indeholde replikker.
2. Instruktøren er forpligtet til at gennemføre filmen, så snart projektet har modtaget den første støttekrone.
3. Alle klip skal være af mindst et minuts varighed.
4. Der skal være voice-over i filmen.
5. Skuespillere, der har medvirket i over tre film med dansk premiere inden for de seneste 12 måneder, må ikke benyttes.
6. Filmen må ikke indeholde overfladisk dialog, for eksempel er fyldord forbudt.
7. Tidsmæssigt og geografisk skal filmen afvige i forhold til virkeligheden. Filmen må ikke foregå her og nu.
8. Dogmefilm er forbudt.
9. Filmformatet skal være scope (mellem 1:2.35 og 1:2.40).
10. Ingen må være i besiddelse af en telefon i en radius af 500 meter fra kameraet.
Daniel Dencik er uddannet filmklipper, har instrueret dokumentarfilmene ’Moon Rider’ og ’Ekspedition til verdens ende’, ligesom han har udgivet flere digtsamlinger. 2. juli får hans spillefilmdebut, ’Guldkysten’ med Jakob Oftebro og Danica Curcic, premiere.
Se Søren Balle, Jeppe Rønde, Eini Carina Grønvold, Roni Ezra og Milad Alamis dogmer på de næste to sider.
Søren Balle
Mit dogme: Gå smalt – og gå dybt!
Den evindelige jagt på den næste blockbuster tager kvælertag om de gode historier, og ønsket om at ramme stort og bredt i alle kompas-segmenter klemmer livet ud af de små og stærke fortællinger, inden de har fået en reel chance.
For mig er næste væsentlige dogme i dansk film modet til at gå smalt og at gå dybt. De stærkeste historier handler om én ting, borer sig insisterende dybt igennem klicheerne og tager tilskueren med ind i ukendt land. Det skal være ærligt. Det skal være ægte. Og det skal være vedkommende. Så skal billetterne nok komme!
Søren Balle er uddannet instruktør fra Den Danske Filmskole og debuterede sidste år med ’Klumpfisken’, der vandt adskillige priser ved Bodil og Robert.
Jeppe Rønde, instruktør
Mine dogmer:
1. Jeg tror ikke på dogmer.
2. Der er kun ét dogme, der dur – og det er i virkeligheden slet ikke et dogme, men en kunstnerisk nødvendighed: De instruktører, der har noget at fortælle og ikke bare laver film, fordi de kan, de må få konsulentstøtte på Det Danske Filminstitut.
3. Resten – og det er pt. alt, alt for mange – må søge støtte på Markedsordningen på Det Danske Filminstitut, finde støtte i det private eller lave noget helt andet.
4. Dette påbud gælder både for instruktører og for Det Danske Filminstitut, som begge må indskrive sig buddet i deres lille sorte moleskine-notesbog – med blod.
5. Men da det nok ikke er realistisk, ser jeg kun ét dogme, der kan skubbe lidt til dansk film: Alle skal lave genrefilm.
6. Men alle skal samtidig udfordre den valgte genre, manipulere den, bryde dens indre logik, fordreje og mase den så meget, at den bange kulturforbruger vil skuffes, mens den modige vil løftes.
7. Og på syvendedagen kan man holde hvile på sit værk.
Jeppe Rønde står bag de anmelderroste dokumentarfilm ’Jerusalem, min elskede’ og ’Swenkas’. Hans debutspillefilm, ’Bridgend’, fik i sidste uge premiere som åbningsfilm på CPH PIX.
Se Eini Carina Grønvold, Roni Ezra og Milad Alamis dogmer på sidste side.
Eini Carina Grønvold, manuskriptforfatter
Mit dogme: Intet dogme kan indhente filmmediet
Dogmer, manifester og den slags er blevet overflødige i vores tid. Vi har internettet. Alle kan samles i de fællesskaber, de selv vælger, og kan udtrykke sig, som de vil. Der er ingen grund til at råbe, alle har en platform. Vi har også filmteknologien med os. Det helt lavpraktiske ved at lave film er blevet meget tilgængeligt. Der er ikke noget, der forhindrer nogen i at eksperimentere på egen hånd.
Man kan fristes til at sige, at det netop derfor er værd at definere en disciplin og åndelig dyd midt i alt det informationsvirvar – at vi har brug for et fokus at reagere imod. Men sagen er bare, at filmen som medie lige nu udvikler sig hurtigere, end noget dogme ville kunne nå at indfange.
Eini Carina Grønvold er uddannet manuskriptforfatter fra Super16, hvor hun har skrevet manus til Marie Grahtøs ’Daimi’, ’Teenland’ og ’Lækre til vi dør’. Hun er også en fremtrædende debattør.
Roni Ezra, instruktør
Mit dogme: Gør filmoplevelsen cinematisk
Når man ikke længere behøver at forlade sofaen for et godt drama, bør film søge tilbage til dens oprindelige styrke, den cinematiske oplevelse.
I biografens mørke er publikum i filmens vold. Her kan dramaet, suppleret med filmiske virkemidler, tage publikum på en rejse, der overskrider den gode historie og i bedste fald inddrager på hypnotisk vis.
Roni Ezra er uddannet instruktør fra Super16-uddannelsen. Hans debut, ’9. april’ fik premiere tidligere på foråret.
Milad Alami, instruktør
Mit dogme: Dansk film skal være international!
Begreppet ’dansk film’ er forandret. I dag skal filmene kunne noget internationalt. Filmholdet skal bestå af kreative kræfter fra lande ud over de skandinaviske. Vi skal finde historier, der spejler vores samfund langt ud over grænserne. Det danske kultur er blevet så mangfoldig, at filmene og historierne skal være lige så aktuelle i Danmark som i resten af verden.
Milad Alami er uddannet instruktør fra Den Danske Filmskole og har lavet kortfilm som ’Mini’, ’Void’ og ’Mommy’.
Læs også: Her er de nye filmtalenters dogmer for dansk film anno 2015 – del 2