Little Simz vil sprænge fordommene: »Jeg fik at vide, at det jeg lavede, var godt … for en pige«

Hun vil ikke kaldes en kvindelig rapper. Hun er en kompromisløs kunstner og umulig at sætte i bås uden kamp. Englænderen er med et skudsikkert debutalbum stormet frem fra Londons undergrund med hundrede mands styrke. Nu giver hun tre danske koncerter.
Little Simz vil sprænge fordommene:  »Jeg fik at vide, at det jeg lavede, var godt … for en pige«

»Everybody knows that I’m king now. Did you hear that? Women can be kings«.

På debutalbummet ‘A Curious Tale of Trials + Persons’ indleder Little Simz med at trodse alt, hvad der hedder kønsnormer og beskedenhed, og udråbe sig selv til konge. Det synes umiddelbart som en ret modig bedrift af en 21-årig debutant.

Men det kan også ses som et ærefrygtindgydende berettiget træk fra en rapper, der med koldt, knivskarpt flow og varm, eksperimenterende melodiøsitet har fået solide skulderklap fra både anmeldere og kolleger som Jay Z og Kendrick Lamar. Hun er en rapper, der har talent og attitude nok til at give den mandsdominerede hiphopverden kamp til stregen som en ligeværdig modspiller.

»Jeg fik at vide, at det jeg lavede, var godt for en pige. Hvorfor skal man altid sættes i bås i forhold til køn, race og klasse? Hvorfor kan jeg ikke bare være god til noget? Min generation er blevet nedgjort, og vi bliver ikke opmuntret til at tro på, at vi er stærke nok til at være det, vi virkelig brænder for«, siger englænderen, da jeg fanger hende på telefonen.

»Jeg føler, der er et behov for en lighed, som det er vigtigt for mig at belyse. Derfor ville jeg holde en tone på albummet, der er frygtløs, stærk og modig«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Berømmelsens berømte slagside

Little Simz, der i virkeligheden hedder Simbi Ajikawo, greb mikrofonen og spyttede rim allerede som niårig. Hun har i løbet af de seneste par år på egen hånd udgivet både en lille håndfuld ep’er og mixtapes, men har trods bred anerkendelse og interesse ikke villet lade sig indfange af noget pladeselskab. Der er nemlig ingen, der skal fortælle hende, hvordan tingene skal gøres.

Med ‘A Curious Tale of Trials + Persons’ angriber Simz den dobbeltmoralske og kyniske industri, hun er blevet en del af, og frem for alt den berømmelse, hun står på tærsklen til. Hvert nummer er en historie fortalt af en unik stemme, som udforsker nuancerne af alle de overvældende og forpinte følelser, succesen kan føre med sig.

»Karaktererne, jeg spiller, er sjæle, der er blevet fordærvet af noget. Enten af musikindustrien eller af virkelighedens hverdag. Det gør mig mere indsigtsfuld at se på alting gennem andres øjne«.

Om så øjnene tilhører en hjemløs person, en enlig mor som har opgivet sine drømme for at tage ansvar for sine børn, eller en kendis, der er blevet ødelagt af overflod og succes, skærer Simz helt ind til benet, til hjertet og til der, hvor alting er allermest følsomt eller direkte betændt.

Karaktererne, hun iscenesætter sig som, er mere eller mindre ren fantasi. Men de udspringer alle fra et ønske om at diskutere specifikke emner, der ligger hende på hjerte. Både som et led i at belyse den sjælelige smuds og smerte, der alle vegne ulmer under berømmelsens overflade, og samtidig for at fortælle sin egen historie og digte videre på, hvad der skal ske i fremtiden.

»Jeg er på vej i en retning, hvor jeg kunne blive rigtig berømt. Også selv om det ikke er det, jeg stræber efter. Der er nogle ting, man er nødt til at skabe opmærksomhed omkring for at holde dem væk. Fordærvelsen er noget, der sker meget nu til dags, og det kan ske for os alle«.

Little Simz giver koncert i Pumpehuset den 17. januar, på Atlas den 18. januar og på Posten den 19. januar.

Læs også: Stortalentet Little Simz: 21-årig rapper giver gåsehud med fremragende debutalbum

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af