‘The Girl with All the Gifts’
‘The Girl with All the Gifts’ skyder nyt liv i den hårdtprøvede zombiegenre med en genreblanding, der bedst kan beskrives som et møde mellem ‘The Walking Dead’ og det populære spil ‘The Last Of Us’.
I en verden, der er i konstant, overhængende fare for et zombieudbrud, besidder den unge Melanie (spillet af den debuterende Sennia Nanua) kuren, som et hold forskere sætter deres lid til. Da et zombieangreb alligevel rammer forskeranlægget, er Melanie og hendes lærer (Gemma Arterton fra ‘Quantum of Solace’) tvunget til at flygte sammen med militæret.
‘The Girl with All the Gifts’ er instrueret af Colm McCarthy, der før har været involveret i ‘Peaky Blinders’ og ‘Sherlock’, mens manuskriptet leveres af den oprindelige bestsellers forfatter, Mike Carey.
Premiere 3. november.
‘Hacksaw Ridge’
Mel Gibson instruerer dette anden verdenskrigsdrama om militærlægen Desmond T. Doss, der nægtede at bære våben i krig og – som den første militærnægter i USA’s historie – modtog den højtrespekterede Medal of Honor for at redde 75 medsoldater under kraftig beskydning.
Andrew Garfield spiller den pacifistiske Doss og får selskab af blandt andre Sam Worthington (‘Avatar’), Vince Vaughn (‘True Detective’) og Mel Gibsons sjettefødte søn, Milo Gibson, der debuterer.
Filmen har allerede fået stor ros af de internationale anmeldere, og selv The Guardian, som trods deres ringe tanker om Gibson, der har været i søgelyset for både racistiske, homofobiske og misogynistiske udtalelser, skriver:
»Hvor frastødende en figur, man end måtte finde Gibson, så er jeg nødt til at reportere, at ‘Hacksaw Ridge’ er et homerun«.
Filmen er Gibsons første som instruktør i 10 år, hvor han lavede den ligeledes fremragende ’Apocalypto’.
Premiere 10. november.
‘Amateurs in Space’
Max Kestner har været dokumentarinstruktør siden 1997 og er nu aktuel med sin 11. dokumentar, ‘Amateurs in Space’, der har et så finurligt emne som amatørrumrejser.
Vi følger de to danskere Kristian von Bengtson og Peter Madsen, der forsøger at udleve deres fælles drengedrøm om at rejse ud i rummet. Derfor sætter de sig for at bygge deres egen rumraket med hjælp fra donorer, frivillige og en gedigen mængde engagement.
Det er en film om vovemod og om at bevise, at store handlinger også kan udrettes af almindelige mennesker. Men det er også hårdt, og de drømmere bliver mere og mere uvenner undervejs.
Premiere 2. november.
‘Forældre’
Christian Tafdrups instruktørdebut emmer af potentiale og har noget så sjældent i dansk film som et overraskende twist, der efter en halv time vender fortællingen på hovedet.
Kjeld og Vibeke, spillet af Søren Malling og Bodil Jørgensen, længes efter deres egen ungdom, da deres søn flytter hjemmefra. En dag griber Kjeld chancen for at flytte tilbage til den lejlighed, de boede i som unge.
Vores filmredaktør beskrev i en kommentar ‘Forældre’ som en af de film, der viser tegn på et nyt fokus på æstetik og alternativ dramaturgi i dansk film. Man bør holde et vågent øje med Christian Taufdrup også fremover.
Premiere 3. november.
‘Girl Asleep’
»En blanding af ‘Napoleon Dynamite’ og ‘Where The Wild Things Are’, som var den lavet af Wes Anderson«.
Sådan beskriver Variety Rosemary Myers instruktørdebut ‘Girl Asleep’, som tildeles en rungende topkarakter.
Greta Driscoll (spillet af Bethany Whitmore, der udover et hav af småroller lagde stemme til Mary i ‘Mary & Max’) er lige ved at fylde 15 til sit eget store ubehag. Hun er ikke klar til at forlade barndommens tryghedsboble, men tvinges til det, da hendes forældre holder en surprise-fødselsdagsfest for hende. Greta smides ind i en parallel verden, der er mærkeligt erotisk, småvoldelig og helt i gennem gakket.
‘Girl Asleep’ er et humoristisk take på coming of age-genren, der fortæller den klassiske overgangsfortælling om at gå fra barn til voksen – eller i hvert fald til teenager – på en måde, der både er original og hjertevarmende.
Premiere 10. november.
’37’
Danske Puk Grastens engelsksprogede debutfilm er et stærkt drama om storbymentalitetens absolut værste side.
’37’ er baseret på en New York Times-artikel, der beskrev, hvordan Kitty Genovese i 1964 blev tævet, stukket og voldtaget på åben gade gennem en halv time, imens 37 vidner i nabobygningerne ikke greb ind.
Der blev senere sat spørgsmålstegn ved artiklen, da det kom frem, at flere havde ringet til politiet, og én havde råbt ud af vinduet, men denne fiktionaliserede udgave af hændelsen, der har ’Orange Is the New Black’-skuespiller Samira Wiley på rollelisten, er stadig hårrejsende aktuel.
Premiere 17. november.
‘Dagen i morgen’
Mia Hansen-Løve er en af Europas mest interessante auteurs og gjorde sig sidste år bemærket med det velskruede musikdrama ‘Eden’, der var inspireret af hendes egen brors liv og karriere inden for 90’ernes franske klubscene.
Nu vender hun sammen med en Isabelle Huppert i storform tilbage med ‘Dagen i morgen’, hvor Huppert som filosofilæreren Nathalie Chazeaux prøver at overleve sin mors død, sin fyring og en mand, som er hende utro.
‘Dagen i morgen’ vandt Sølvbjørnen på dette års Berlin filmfestival, hvor den blev lovprist for sin varme, humor og Hupperts helt igennem fænomenale skuespillerpræstation.
Premiere 17. november.
‘Fantastiske skabninger og hvor de findes’
Den første af de fem film i udvidelsen af ‘Harry Potter’-universet er uden sammenligning den mest hypede film i november, og med et cast bestående af Eddie Redmayne, Colin Farrell og Ezra Miller er der ikke meget grundlag for skepsis.
Eddie Redmayne spiller forfatteren Newt Scamander, der efter at være kommet hjem fra en global ekskursion med en kuffertfuld magiske skabninger kommer til at slippe bæsterne læs i New Yorks gader. Det sætter Newt på den svære opgave at indfange dem alle, før de volder skade på de uanende borgere, med hjælp fra No-Maj‘en (amerikanske ord for muggler) Jacob, der spilles af Dan Fogler fra ‘Fanboys’.
‘Harry Potter’-universet skrues tilbage til 1926 i filmen, der instrueres af David Yates, der også stod bag de sidste film om den bebrillede troldmand.
Premiere 17. november.
‘Little Men’
Dem, der fangede Thure Lindhardts kraftpræstation som den ene halvdel af et ulykkeligt homoseksuelt parforhold i ‘Keep the Lights On’ – eller den fremragende ’Love Is Strange’ med Alfred Molina og John Lithgow – kan ikke være tvivl om, at Ira Sachs er en af de mest interessante stemmer på New Yorks indiescene.
Også ‘Love is Strange’ belyste homoseksualitet i New York, men med ‘Little Men’ bevæger han sig over i et nyt territorium med en historie om to bedstevenners forældre, der slås om lejen på en kjolebutik på Manhattan.
Den rørende film har fået New York Magazine til at kalde Sachs »indbegrebet af en New York-auteur«, og både The Hollywood Reporter og The Guardian har givet topkarakter. Sidstnævnte skrev:
»Sachs tilgang er så menneskelig, og hans figurer så fuldendt portrætteret, at en dagsorden aldrig viser sin tilstedeværelse – i stedet siver Sachs verdenssyn ind i dig. Så dygtig en filmskaber er han«.
Premiere 10. november.
‘Allied’
Traileren til ‘Allied’ antyder et krigsdrama, der balancerer de storslåede kampscener med de mere romantisk anlagte scener, som opstår, når Marianne Beausejour (Marion Cotillard) og Max Vatan (Brad Pitt) forelsker sig under Anden Verdenskrigs rædsler.
Men noget lurer under overfladen på den charmerende Beausejour, og da de kommer hjem, anklager Vatans overordnede hans nyligt viede kone for at være tysk spion.
‘Allied’ er Robert Zemeckis (‘The Walk’, ‘Forrest Gump’) første anden verdenskrigsfilm, og det tyder på, at han forsøger at skyde nyt liv i den hårdtprøvede krigsgenre ved at tilføje noir-træk som spioner og femme fatales til opskriften. Forhåbentligt ender det ikke i et genremiskmask.
Premiere 24. november.