Lyden af Timbaland

Timbaland pryder forsiden og syv sider i det nye nummer af Soundvenue. Læs et ekstra afsnit her om hans trademarks, de smældende beats og jagten på alverdens klange.

Tracket ‘Pony’ regnes for et af de første eksempler på Timbalands karakteristiske lyd. Da det udkom i 1996, må lytterne have været bekymret for at sangeren Ginuwine skulle falde gennem nummerets spinkle struktur og slå sig forfærdeligt. For Timbalands minimalistiske produktion var et uventet alternativ til mainstreams herskende fuldfede, men også rytmisk stivbenede produktioner, der lå som en garanteret bund under sangerne. »Jeg dukkede op og smadrede den. Som Superman!«, lyder Timbalands kortfattede referat af hans angreb på datidens norm.

I stedet fik folket nybyggede, stærkt svirpende trommeprogrammeringer med en fræk brug af pauser mellem beatsene, som skaber en næsten uudholdelig spænding. De spartanske beat-strukturer er programmeret fra bunden, og produceret uden videre efterklang, så de rammer smældende hårdt. Som præcise liflige piskeslag, der siden er blevet Timbalands varemærke.
Og så rummer ‘Pony’ et andet Timbaland trademark: Den kreative brug af vokaler, gerne hans egen. Hør for eksempel hvordan han yeah-yeah’er som en del af basmelodien på nummeret, mens en kvindestemme bliver brugt som en form for synthesizermelodi.

Siden er hans lyd blevet ret så varieret, og han har været omkring utallige genrer i sin shopping efter nye nydelser – ‘Indisk banghra, arabisk tradition, rrrock, amerikansk hillbilly, jamaicansk ragga og meget mere regulært syngbare popsange med luksuriøse harmonier og opløftende melodier. Hans rytmer er blevet til tider ekstremt synkoperede, inspireret af bl.a. indisk musik, som han formår at forene med vestlige former, som sikrer at man ikke kommer fatalt galt afsted under disco-kuglen.

Timbaland blev berømt på ikke at benytte sig af samplinger fra andres musik, men har siden fundet sin egen fintsnittede facon at stjæle på. Alt kan choppes op i små bidder eller parteres i liflige takter, som enten får lov at stønne i små kirurgisk præcise stød eller cirkle om os i loops – ‘Store orkestre, mundlyde, blæserinstrumenter, trance-techno, babyer, Commodore 64-lavteknologi-blip, alverdens traditioner.
Så et typisk Timbaland-track er kendetegnet ved en kontant, men legesyg rytmik, der ikke finder sig i et nej, men også af en uforudsigelig jagt på fjerne og nære klange sat i nye sammenhænge.

27 uomgængelige Timbaland-tracks ifølge Ralf Christensen
Aaliyah – ‘Are You That Somebody?’
Aaliyah – ‘If Your Girl Only Knew’
Aaliyah – ‘One In A Million’
Aaliyah – ‘Try Again’
Aaliyah – ‘We Need A Resolution’
Bubba Sparxxx – ‘Ugly’
Destiny’s child – ‘Get On The Bus’
Ginuwine – ‘Pony’
Ginuwine – ‘What’s So Different?’
Jay-Z – ‘Big Pimpin”
Jay-Z – ‘Is That Yo Bitch?’
Jay-Z – ‘It’s Hot (Some Like It Hot)’
Justin Timberlake – ‘Cry Me A River’
Justin Timberlake – ‘Sexyback’
Justin Timberlake – ‘My Love’
Justin Timberlake – ‘What Goes Around…’
Missy Elliott – ‘Get Ur Freak On’
Missy Elliott – ‘Hot Boyz’
Missy Elliott – ‘Lick Shots’
Missy Elliott – ‘Pass Da Blunt’
Missy Elliott – ‘The Rain (Supa Dupa Fly)’
Missy Elliott – ‘Whatcha Gon’ Do’
Missy Elliott – ‘Work It’
Nelly Furtado – ‘Promiscous’
Nicole – ‘Make It Hot’
Timbaland & Magoo – ‘Drop’
Timbaland & Magoo – ‘Roll Out’

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af