Hvad ville du gøre, hvis et menneske forpestede dit liv, så det næsten ikke var værd at leve? Og der ikke var noget hjælp at hente fra de gængse autoriteter?
Det spørgsmål stilles de velfærdsdanske seere i den nye DR-serie, ’Fred til lands’. Pakket ind som psykologisk thriller udforsker den fem provinspersonager, der er så desperate efter at sætte en stopper for byens karakterafvigende psykopatmekaniker Mike (Morten Hee Andersen fra ’Herrens Veje’), at de planlægger at slå ham ihjel. Mike har en terroriserende klemme på dem alle – og har tilmed, sandsynligvis, den nyudklækkede student Aksels død på samvittigheden.
Men serien handler ikke om selvtægt, understreger Marie Østerbye, der har skabt fortællingen sammen med Christian Torpe. For duoen er mordplanen et redskab til at skabe en psykologisk thriller, hvor vi får nuanceret samtlige af landsbyens karakterer på godt og ondt. Makkerparret har før arbejdet sammen på ’Rita’, og Østerbye har senest skrevet to afsnit af Netflix-serien ’The Rain’, ligesom hun har skrevet på ’Hjørdis’, ’Bedre skilt end aldrig’ og filmen ’Sover Dolly på ryggen’.
’Fred til lands’ et hjertebarn for Christian Torpe og Marie Østerbye. Ideen var skuffelagt i mere end et årti, før DR bed til bolle, og det danske tv-landskab åbenbart var klar til provinsfortællingens mørke.
Søndagsseriernes tematikker knytter sig ofte til det danske velfærdssamfund. Hvilke temaer har I interesseret jer for? »Jeg har gerne villet lave en dansk ’Breaking Bad’. Det er måske at tage munden lidt for fuld, haha. Men en serie, som jeg selv ville vælge at se på samme måde: Serier, der er psykologisk funderede, hvor jeg ikke ved, hvor en scene bevæger sig hen, samtidig med at jeg forstår karakteren fuldt ud. Det elsker jeg.
For mig handler det ikke om, at vi specifikt skal beskæftige os med selvtægt som emne. Vi ville finde en måde at sætte nogle karakterer under pres og skubbe dem ud i den vildest mulige udvikling over otte afsnit.
Det er ikke en diskussion af retssamfund, moral eller rigtigt og forkert. Det er lige så meget et psykologisk studie af, hvad der sker med mennesker, når de er under ekstremt pres. Når de begiver sig ud i den vildeste handling, man kan beslutte sig for: at tage et andet menneskes liv«.
Hvad adskiller ’Fred til lands’ fra DR’s hidtidige store dramaserier?
»Det er lige 20 procent mere Coen end den socialrealisme, vi plejer at se herhjemme. Vi er mere gået genrevejen ved at lave en psykologisk thriller. Ikke socialrealisme, men i stedet en forhøjet realisme.
Vi har arbejdet dramaturgisk med skarpe vendepunkter i hvert afsnit. Vi har struktureret dem, som der var reklamepauser. Vi har ønsket at løfte projektet ud af den rene realisme, som har været kendetegnende for andre DR-serier«.
Hvor kommer inspirationen til provinsmiljøets personligheder fra?
»Christian Torpe og jeg er begge fra provinsen, så vi kender de der ’Miker’. Jeg er fra Horsens. Da jeg voksede op, var der de der uberegnelige unge mænd, som man bare vidste, man ikke skulle nærme sig.
Vi har arbejdet med at skrive en skurk, som havde mange facetter, men som samtidig kan true så mange mennesker, uden at det bliver utroværdigt. For han måtte ikke blive en tegneserieskurk.
Han er en konkret fysisk tilstedeværelse, i modsætning til de indre dæmoner som depression eller alkoholisme. Men Mike-karakteren er også en person, det er nemt for de andre at give ansvaret for al deres angst og problemer«.
Hvordan opstod ideen så om at gøre op med den onde kraft?
»I hans karakter ligger der også en diskussion af, om det er hensigtsmæssigt på den måde at beslutte at ’det er ham dér’, af ideen om, at hvis han er væk, bliver mit liv perfekt.
Karaktererne skal jo også se nogle ting om dem selv i øjnene og komme ud på en emotionel rejse sideløbende med det rent maskinelle plot. Det med at tage magten over sit eget liv og gøre noget i stedet for at være bange, ser jeg lidt som en dagdrøm og fantasi. Der er noget enormt frigørende over forestillingen om en gruppe mennesker, som laver en plan om at skaffe det menneske, som forpester deres liv fuldstændig, af vejen.
I det, som i virkeligheden er et moralsk forkert projekt, finder de her mennesker et fællesskab og nogle venskaber. De får et sted, hvor de ikke er alene med deres lidelse«.
Hvad er det, du synes, provinsfortællingen kan?
»Jeg havde ikke lyst til at lave en serie, der foregik i København, for jeg synes, der er noget enormt interessant ved den måde, man er forpligtet til hinanden i et lille samfund. Og så er der også enormt smukt i en by som den, vi har filmet i.
Vi havde brug for at være i et lukket univers. Et sted, hvor der er én person, der ødelægger det for alle andre. Der har vi brugt den lille by til at vise, hvordan man på en måde er fanget. Det er der, man har sit arbejde, sit hjem, sine venner, man kan ikke bare lige flytte. Og man render hele tiden ind i hinanden på gaden«.
I kendte begge Mike-typen fra virkeligheden. Hvordan skabte I de andre karakterer?
»Vi havde en lidt creepy brainstorm over, hvilke ting denne her Mike-type, det her monster, kunne finde på, der ville påvirke menneskers liv. Andet end at sige: ’Jeg kommer og tæver dig’. Det er lidt for let.
Ud fra hvad han var i stand til, skabte vi de andre karakterer. De voksede ud fra deres motivation for at slå det menneske ihjel«.
Manuskriptet har eksisteret i årevis men har været skuffelagt. Hvorfor blev det ikke til noget i første omgang, og hvad har så ændret sig frem til i dag?
»Den oprindelige idé fik vi for omkring 12 år siden. Dengang var den for mørk til dansk tv. Der er sket en masse i serieland siden, man er blevet vant til mørkere historier og antihelte. For fem-seks år siden fik vi den solgt som et pilotafsnit i USA, hvorefter den så turede lidt rundt i det amerikanske system. Den var hele tiden lige ved og næsten, men blev fravalgt.
Da Christian (Torpe, red.) og Jesper (Morthorst, producer, red.) lavede Motor (produktionsselskab, red.), købte de rettighederne til serien tilbage. Efter vi pitchede den til DR, fandt den ret hurtigt et hjem, fordi vi allerede var så langt med hele historien for første sæson. Vi behøvede ikke den årelange udviklingsproces, man af og til har på DR. Første afsnit var skrevet, og serien lå ret klar.
Det føles helt fantastisk, at vi fik den lavet til sidst. Vi kunne mærke at der lå noget stof, som var enormt kraftfuldt«.
Første afsnit af Fred til lands’ bliver sendt søndag den 6. oktober på DR.