Det lille uafhængige århusianske pladeselskab Morningside Records har ikke blot holdt snuden over vandet i fem år. De er også padlet over Atlanten med Figurines og har hægtet sig fast i FM-båndet med Oh No Ono. Læs deres historie her.
Vidste man ikke bedre, skulle man tro, at der var et stort udenlandsk navn på plakaten på Voxhall lørdag aften. Eller for nu bare at bruge det ord, der vist kommer tættest på at forklare, at salen var spændt til bristepunktet med opstemte gymnasiepiger og -drenge og andre nysgerrige sjæle: Der var udsolgt!
Men der var ikke noget udenlandsk navn på plakaten. Blot fire danske bands: The Delight Machine, I Am Bones, Figurines og Oh No Ono. Begynder en klokke at ringe?
Altenernativt flagskib
For fem år siden stablede Jesper Brodersen det århusianske pladeselskab Morningside Records på benene. I første omgang for at udgive en plade med sit eget band The Morningside. Men siden har han sammen med kollegaen Jesper Majdall udviklet selskabet til i dag at være et af de absolutte flagskibe inden for alternativ dansk musik. Her retter alle raske indie-drenge og -piger deres ører hen for at være med på både det skramlede, støjende, underfundige og følsomme beat. Fra Figurines til I Am Bones. Oh No Ono til Under Byen.
Salgstallene ville sikkert kunne give en multinational pladeboss nervøse trækninger, for de giver ikke mange lag smør på brødet hos d’herrer Majdall og Brodersen. Eksempelvis har Under Byens seneste album ‘Samme stof som stof’ solgt lige omkring 5000 eksemplarer, mens My Friend George’ seneste, ‘Born in the USA stadig har et stykke op til de 100 solgte eksemplarer. Men for de to gange Jesper har motivationen altid været en anden.
Jesper Brodersen
Udsigt fra undergrunden
Til at begynde med gestaltede udgivelserne sig på hjemmebrændte cd’er, men de dage er ved at være ovre. Morningside Records er vokset i buksestørrelse, og nu trykkes der minimum 1000 eksemplarer, hver gang et album udsendes. Fristende er det dermed at spørge, om Morningside også er vokset ud af sit udgangspunktet som et uafhængigt selskab med fødderne solidt plantet i undergrunden.
»Nogle af vores bands er blevet større, men udgangspunktet er stadig også at udgive plader med bands, som befinder sig i undergrunden. Det var jo grunden til, at vi startede Morningside«, forklarer Jesper Brodersen under et kort interview backstage.
Det, der gør det lille århusianske pladeselskab særligt interessant netop nu, er, at det med få midler har formået at præsentere sine respektive artister, så ikke kun musikfolk herhjemme er bidt på krogen, men også så i småt udlandet.
Både Figurines og senest Under Byen har Majdall og Brodersen således fået sneget ind i det forjættede land, USA, med aftaler om udgivelse af deres musik ‘over there’, og så burde der da vente kolde kontanter for enden til Morningside Records? Muligvis. Men i så fald vil en god del af dem blive brugt på at kunne udgive navne som nu eksempelvis aftenens én-mandsprojekt inkognito, Oceano Da Cruz.
Malthe Fischer (Oh No Ono) og Christian Hjelm (Figurines) i Oceano Da Cruz-hyldesten The Delight Machine.
Oceano Da Cruz er et navn, publikum tydeligvis ikke er indforståede med, men han er retfærdigvis heller ikke på scenen denne aften. Det er The Delight Machine derimod: Et til lejligheden sammensat band, bestående af medlemmer fra blandt andet I Am Bones, Larsen & Furious Jane, Malthe Fischer fra Oh No Ono og Christian Hjelm fra Figurines, der upåagtet giver sig i kast med fortolkninger af Da Cruz’ sirlige singer/songwriter-sange. Den slags knap så frembrusende kunstnere skal der nemlig også være plads til i Morningsides optik.
»For os handler det om at sørge for at holde fødderne på jorden. Da vi startede pladeselskabet, var det med en idé om at udgive de ting, vi selv kunne lide. Oceana Da Cruz har vi brugt lang tid på at få overtalt til at få lov at udgive, men det er den slags udgivelser, som holder os fast i det oprindelige udgangspunkt«, forklarer Jesper Brodersen.
I Am Bones
Alt imens tordner I Am Bones’ hidsige lo-fi-rock igennem scenens murvægge. Præcis ligesom aftenens højdepunkter for hovedparten af publikum gør det lidt senere: Oh No Ono og Figurines. To bands, som netop er i fuld gang med at konsolidere Morningside Records’ navn i henholdsvis Danmark og USA. Som det, de alternative unge vil have.
Figurines med Under Byens Nils Gröndahl.
I hvert fald er det ikke svært at finde den umiddelbare charme ved Figurines’ indtagende indierock denne lørdag. Christian Hjelm & Co. leverer deres skæve og mildt skramlede sange lige i øjenhøjde med menneskemængden – inden aftenens sidste sprællevende billede – Oh No Ono giver os en rund håndfuld sprintende popmelodier og krøllede hårpragter at gå glade hjem på. Og smilet kan roligt blive hængende.
For spørger man bossen Brodersen, er der ikke den store tvivl – heller ikke oven på et femårs jubilæum: Morningsside Records skulle også gerne være her om fem år.
»Det håber jeg da meget på, for vi er stadig motiverede for det. Der her er projektet«.
Oh No Ono