’Red Dot’: Det er ret utroligt, at svensk Netflix-thriller ikke er mere spændende
Når man tænker på, at hovedpersonerne er i fare i to tredjedele af filmens spilletid, er det ret utroligt, at ’Red Dot’ ikke er mere spændende.
’Red Dot’ er nyeste skud på stammen af Netflix-eksklusive film – og det første svenske eksemplar hos streaminggiganten. Det er efterhånden nogle år siden, at Netflix Original-mærkatet nødvendigvis var et kvalitetsstempel, og desværre bryder denne metervarethriller fra nabolandet ikke med tendensen.
Thrilleren handler om det unge ægtepar David (Anastasios Soulis) og Nadja (Nanna Blondell), der drager på telttur for at pleje deres skrantende parforhold. David arbejder for meget og er mest interesseret i sin PlayStation, når han endelig er hjemme, hvilket Nadja er godt træt af. Så kuren må ifølge David være en suprise-miniferie ud i den snedækkede vildmark.
Den første nat får de imidlertid noget lidt andet at bekymre sig om, da de opdager en rød prik (heraf titlen) fra en riffels lasersigte på teltdugen. Iført skiundertøj må de nu flygte ud i natten fra den ukendte skytte.
Man kan godt mistænke instruktør Alain Darborg og medmanuskriptforfatter Per Dickson for at være startet med denne paranoiafyldte teltscene, da de skrev filmen, for det er den del af ’Red Dot’, som fungerer bedst. Den første halve times skitsering af de to hovedkarakterers gennemsnitlige parforholdsproblemer er derimod ret uinspirerende, og da der efterfølgende kommer mere gang i thriller-plottet, tager det en ærgerlig drejning.
Thrillergenren hænger som bekendt ofte sin hat på et twist, der skal blæse publikum bagover. I ’Red Dot’s tilfælde kobles twistet på spørgsmålet om, hvem der monstro skyder efter det skrigende, forfrosne og tiltagende forslåede ægtepar.
David og Nadja tror til at starte med, at der er tale om en hævnaktion fra to lokale jægere, som de tidligere er kommet på kant med. Parret har ridset jægernes truck ikke bare en, men to gange. Det syntes dog alligevel som noget af en overreaktion at tage blodig revanche for ridser i billakken, kunne man mene.
Filmen præsenterer da også en plotdrejning, der overrasker – men på den dårlige måde. For twistet kommer så meget ud af det blå, at det fremstår som et letkøbt og utroværdigt påfund.
Mod slutningen begynder volden i ’Red Dot’ at eskalere, og man får følelsen af at overvære en ufrivilligt komisk b-film. Det kunne måske have været det tynde manuskripts redning: Hvis filmen havde taget sig selv lidt mindre seriøst for i stedet at skrue mere op for overdreven vold og exploitation-stemning.
Kort sagt:
Et tamt manuskript afholder den svenske Netflix-thriller ’Red Dot’ fra at blive spændende.