Er du under 32 år, er der stor chance for, at du udelukkende bruger Facebook til at trykke ‘Deltager’ (eller melde fra) på årets største fester.
Det viser en undersøgelse fra årets Medieudviklingen 2021, som DR står bag. Rapporten udkommer først den 27. januar, men et smugkig viser, hvordan Facebook bruges vidt forskelligt af mennesker i alle aldre.
Hvor unge i aldersgruppen 15 til 24 år primært bruger Facebook til at holde sig opdateret med, hvad der er sker af sociale begivenheder, er det stik modsat med den ældre befolkning.
For lige så snart man runder det skarpe 40-års hjørne, lader det til, at Facebook bliver langt mere relevant i hverdagen. Her deles der mere indhold i form af billeder og opdateringer for at holde venner og bekendte opdaterede.
Undersøgelsen fremhæver den klassiske Facebook-traditionen med at ønske tillykke. Hele 85 procent af de adspurgte over 65 år har brugt Facebook til at ønske tillykke inden for det seneste halve år, imens det kun gælder for 55 procent af unge mellem 15 og 24 år.
Endnu mere interessant er det, at kun 12 procent af den unge målgruppe har lagt et billede op på platformen inden for de sidste seks måneder.
Det skyldes ikke mindst, at Facebook blandt de unge har fået ry for at være en platform, hvor man ikke bare lægger billeder tilfældigt op uden at have fået lov af de personer, som optræder i dem.
»De unge selv er mere eller mindre konsekvent holdt op med at dele billeder på Facebook, men de plages, siger flere, til deres store fortrydelse af, at deres grænser ikke altid bliver respekteret af andre generationer«, siger medieforsker Sofie Scheutz fra DR Medieforskning.
Det betyder dog ikke, at unge holder sig fra at dele weekendens eskapader med deres venner. Det sker bare på andre platforme.
«De unge opfører sig således pænt i det offentlige rum på Facebook, udveksler private feriebilleder på Instagram og skejer ud i weekenden på Snapchat«, tilføjer Sofie Scheutz.