Hovedrollestjerne Morten Hee Andersen om det »geniale valg« i DR’s nye store dramasatsning

Der er pres på ’Carmen Curlers’, der får premiere efter en tid, hvor DR’s dramaserier har været i krise. Men serien har et sandt trumfkort, fortæller hovedrolleskuespiller Morten Hee Andersen.
Hovedrollestjerne Morten Hee Andersen om det »geniale valg« i DR’s nye store dramasatsning
Morten Hee Andersen. (Foto: Kavian Borhani/Soundvenue)

Kan Morten Hee Andersen være med til at redde DR Drama?

Spørgsmålet hænger i luften, da han ankommer til Soundvenues kontor direkte fra Det Danske Filminstituts showcase af det kommende halve års danske film, hvor den 31-årige skuespiller selv er at finde i flere.

Det vidner om fynboens position som et af de mest eftertragtede yngre navne på dansk grund i disse år, at vi den kommende tid både kan opleve ham i en hovedrolle i Christian Bengtsons debut ’Krysantemum’ og en stor rolle i Annette K. Olesens kalejdoskopiske ’Ingen kender dagen’.

Men først og fremmest er han nu aktuel i DR’s store søndagsseriesatsning om det krøllede entreprenøreventyr ’Carmen Curlers’, der foregår i 1960’ernes Danmark i en periode, hvor samfundets sociale strukturer og kønsnormer bliver brudt ned og bygget op igen.

Netop DR har Morten Hee Andersen et tæt forhold til, da det især har været på baggrund af hans medvirken i serierne ’Herrens veje’ og ’Fred til lands’, at skuespilleren har fået sit store gennembrud.

‘Carmen Curlers’. (Foto: DR)

Med den nye serie er der dog mere på spil end før. DR’s serieafdeling er under hårdt pres, efter seertallene på de store dramaserier er raslet ned de seneste år, konkurrencen er hårdere end nogensinde, TV 2 samler danskerne med ’Badehotellet’, og dramachef Christian Rank blev fyret i kølvandet på den opsigtsvækkende nedlukning af en storserie om Leonora Christina sidste år.

’Carmen Curlers’ skiller sig ud fra de mørke og meget alvorstunge dramaserier, DR har satset på de senere år, og med grønt lys til tre sæsoner allerede inden premieren er der på mange måder tale om en tilbagevenden til den type lyse danmarkshistoriske fortællinger, DR tidligere har haft succes med.

Alt det er dog ikke umiddelbart noget, Morten Hee Andersen ser ud til at være mærket af, da han sætter sig ned med en kop kaffe.

»Jeg kan godt mærke, at folk håber på, det bliver en succes. Men det er ikke noget, jeg kan tænke på, når jeg arbejder. Jeg bliver nødt til at gøre det, jeg synes er spændende«, siger han.

»Det er dejligt, at vi kører videre, selvom der er udviklingsstop på andre platforme lige nu. Så jeg er taknemlig for, at jeg er på en produktion, som har besluttet sig for at gøre det og gøre det grundigt«.

I løvens hule

At skulle committe sig til tre sæsoner på forhånd var dog en stor beslutning for en skuespiller med fart på karrieren, erkender han.

»Det var en af de største ting jeg skulle overveje. Det med at se så langt ud i fremtiden var nervepirrende, men jeg kunne mærke, at jeg simpelthen ikke kunne lade sådan en chance gå mig forbi. Så kan det godt være, der er nogle andre jobs, jeg ikke kan få i fremtiden. Men samtidig er det en fantastisk gave at få så kompleks en karakter og en rolle, jeg på en eller anden måde skal løse, og så samtidig vide at jeg har tid til at fortælle om ham«.

’Carmen Curlers’ er en fiktiv fortælling baseret på den virkelige historie om de elektriske papillotter, der revolutionerede skønhedsindustrien og satte tusindvis af danske kvinder i arbejde.

Morten Hee Andersen. (Foto: Kavian Borhani/Soundvenue)

De ellers hjemmegående husmødre kunne pludselig tjene deres egne penge, og i takt med tidens teknologiske udviklinger i form af for eksempel vaskemaskinen havde de ligeledes en masse fritid mellem hænderne.

Morten Hee Andersen spiller manden bag de titulære plastikcylindre – den karismatiske entreprenør og forretningsmand Axel Byvang, som på mange punkter er en first-mover og en moderne mand, der med sine atypiske arbejdsmetoder forsøger at bryde med det forgangne årtis konservatisme.

Men mens Axel bogstavelig talt løber mod en blomstrende fremtid, er der samtidig noget fra sin fortid, han flygter fra.

Alt i alt en kompleks karakter, som Hee Andersen har nydt både at researche til og spille, fortæller han.

‘Carmen Curlers’. (Foto: DR)

»Jeg har researchet rigtigt meget på det virkelige menneske (Arne Bybjerg, red.). Helt konkret hvad han har oplevet, og hvordan hans liv har set ud. Han arbejdede blandt andet seks år i det, der dengang hed Malaya, men som hedder Malaysia i dag. Og så var han en mand, der gik meget op i stjernetegn og horoskoper, så jeg har været hos en astrolog og har fået lagt hans horoskop og diskuteret det. Det har simpelthen været totalt spændende«, siger han og fortsætter:

»Derudover har jeg læst en business selvhjælps-bog, som var meget oppe i tiden, der hed ’Think and Grow Rich’. Den er fra 30’erne, men fik en revival i 60’erne. Sådan: ’If you can dream it, you can do it’-agtigt«.

»Jeg har tænkt mere ind i en mentalitet end at have alt det faktuelt korrekte på plads. Så er der sådan nogle facetter, som at jeg ved, at Arne Bybjerg var super fascineret af John F. Kennedy. Så jeg har kigget lidt ind i Kennedy og hvad for et idol han var i tiden. I min research oplevede jeg meget, at det også var en mulighedernes tid, en ’dream big’-tid, og det tror jeg er den mentalitet, jeg har kogt det ned til«, fortæller han.

Fiktiv realisme

’Carmen Curlers’ skiller sig ud fra den gængse periodefortælling med koreograferede montagescener og sekvenser, der tager seeren væk fra virkeligheden og ind i hovedet på Axel.

Og det er en gamechanger, mener Morten Hee Andersen:

»De magiske sekvenser er et blik ind i Axels fantasi. Som visionær kan du se tingene, før de sker. Du kan se den magiske effekt, dit projekt har på omverdenen, inden andre kan se det«.

Morten Hee Andersen. (Foto: Kavian Borhani/Soundvenue)

»Som formgreb synes jeg, det er helt rigtigt, at vi går med det. Jeg får lov at bruge hele min krop som skuespiller, og sådan nogle sekvenser gør, at jeg kan få lov at fortælle en følelse med min krop, som man normalt kun får lov til på teatret. Folk må mene, hvad de vil, men jeg synes, det er et trumfkort«, smiler han.

»Jeg har tænkt meget over det kunstneriske valg i, at det er en fiktion baseret på virkelige hændelser. På nogle måder føles det mere ærligt at lave det på den måde. Ofte når du laver biopics eller serier som ’The Staircase’ og ’Pam and Tommy’, hvor det er rigtige mennesker, som bliver sat i en dramatisk kontekst, vil du altid lave en framing af dem. Fiktion er på en måde altid sandt, fordi det er en fiktion, og den er sand i sig selv, hvor en biografi aldrig kan blive hele sandheden. Den vil altid blive tilrettelagt. Jeg synes på en måde, det er et ret genialt valg«.

»Mette Heenos (seriens skaber, red.) arbejde med serien er totalt mind-blowing, fordi hun skaber nogle virkelig gode situationer og nogle virkelig gode mennesker. Man har lyst til at hænge ud med dem, oplever jeg. I hvert fald når jeg arbejder med dem. Nu må vi se, hvordan folk tager imod det«.

’Carmen Curlers’ får premiere på DRTV 30. september og kan opleves på DR1 fra 2. oktober.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af