’Lift’: Netflix-actionkomedie med Kevin Hart flyver direkte ind i CGI-helvede
Med film som ’The Negotiator’, ‘The Italian Job’, ‘Straight Outta Compton’ og ‘Set it Off’ har F. Gary Gray leveret vellykkede og underholdende actionthrillere.
På papiret var der derfor grund til at tro, at han kunne pynte på Netflix’ historik over katastrofale actionkomedier, der tæller titler som ’Hidden Strike’, ’The Grey Man’, ’Red Notice’ og mange flere.
Med ’Lift’ kommer han da også solidt fra start.
For at undgå en lang fængselsstraf siger kunsttyven Cyrus Whitaker (Kevin Hart) ja til at samarbejde med Interpol, hvor han under ledelse af Agent Gladwell (Gugu Mbatha-Raw) skal stjæle guld til en værdi af 500 millioner dollars fra den nådesløse forbryder Lars Jorgensen (Jean Reno) og dermed redde en masse menneskeliv. Well, sådan hænger plottet altså sammen eller ikke sammen.
Når man kommer sig over castingen af Kevin Hart som seriøs smykketyv, skyldes det primært, at manuskriptforfatter Daniel Kunka giver sig tid til at etablere både karakterer og præmis. Men også det veloplagte cast, der former den bande, som skal hjælpe Cyrus med det spektakulære kup. Fra Billy Magnussen som pengeskabstyven Magnus til Vincent D’Onofrio som udklædningsmesteren Denton. Vi møder også Sam Worthington i rollen som Gladwells chef Huxley og ’Papirhuset’-stjernen Úrsula Corberó.
Men så kommer vi til selve det spektakulære kup.
Her er det, som om Gray sætter alle kræfter ind og går direkte efter førstepladsen, når det kommer til rædsom CGI.
Kuppet foregår på et stort fly og går ud på at flytte det tonstunge guld fra én flyver til en anden.
Og i det øjeblik flyet letter, står det klart, at resten af filmen bliver et langt CGI-helvede, hvor det ganske enkelt er umuligt at lege med på præmissen om, at vi befinder os på et fly flere kilometer oppe i luften.
Alt ser fake ud. Flyets interiør, dets bevægelser og kampscenerne. Når man kigger ud ad vinduet, er det som at spille et dårligt computerspil. Og det bliver værre.
For udførslen af kuppet kræver en del udstyr, der umuligt kan smugles om bord på et fly. Men det er tilsyneladende intet problem for vores bande.
Resultatet er, at man slet ikke køber ind på den spænding, filmen desperat forsøger at opbygge med det hæsblæsende heist og en foruroligende skurk.
Så ’Lift’ falder alligevel til jorden med at brag.
Kort sagt:
’Lift’ kommer godt fra start med en hæderlig etablering af en ekstrem præmis. Den taber dog det hele på gulvet i sidste halvdel og ender som endnu én i rækken af ligegyldige Netflix-actionkomedier.