Det mest virale af dem alle: Kaytranada, Montreal, 2013
»Forestil dig, hvis dette var det eneste bevis på menneskelig eksistens«, lyder en af de mest likede kommentarer til den haitisk-canadiske Kaytranads over 10 år gamle Boiler Room-set.
Et set, der måske er et af de mest virale nogensinde, ikke så meget på grund af musikken, men snarere på grund af publikum.
Et af de centrale kendetegn ved Boiler Room-videoerne er, at publikum er både foran og bag dj’en, og at de dermed altså også bliver fanget af kameraet. Og Kaytranada formåede dengang at tiltrække et publikum, der dansede tilpas mærkeligt, havde de vildeste outfits og opførte sig vidunderligt underligt på dansegulvet.
Sug dig ind i de 42 minutters altopslugende underholdning og mød blandt andre en fyr udstyret med en fugtig kasket, der forsøger sig med at imponere flere af dansegulvets kvinder, eller de to fremmede, der midt på gulvet mødes over ikke at have hår på hovedet.
Det mest sete: Carl Cox, Ibiza, 2013
67 millioner. Så mange afspilninger har den britiske DJ Carl Cox’s Boiler Room-set fra Ibiza, 2013, hvilket gør videoen til det mest sete Boiler Room nogensinde.
Et 45 minutter langt legendarisk set spækket med housemusik og Ibiza-bangers. Carl Cox begyndte sin dj-karriere som 15-årig, hvilket har givet ham en musikalsk overlegenhed, der virkelig træder frem.
Et højdepunkt er omkring minut 30, hvor Cox elegant glider fra et house-track over i New Orders synthpop-nummer ’Blue Monday’. Et par minutter efter får han en kaptajn-hat på og danser med en kvinde fra publikum, alt imens han jonglerer med forskellige effekter og glider ubesværet videre til næste track.
Carl Cox er en legende i sig selv, og her er han på hjemmebane som en ægte Ibiza-legende, der i 15 år har tiltrukket tusindvis af mennesker til den nu lukkede ikoniske natklub Space Ibiza.
Danskerne er med i festen: Courtesy, Helsinki, 2017
2024 er ikke første gang, Boiler Room kommer til Danmark. Konceptet har tidligere afholdt arrangementer i København i 2015 og 2016, hvor blandt andre Mø spillede live.
Flere danske dj’s og bands har desuden spillet til Boiler Room-arrangementer rundt omkring i verden. Navne som Anastasia Kristensen, Iceage, Mama Snake, Why Be og ELOQ.
Og så er der selvfølgelig en af Danmarks største elektroniske succeshistorier de seneste år: Courtesy. Hun har i mange år spillet på verdens vigtigste venues for elektronisk musik, men også været med til at sætte dansk techno på verdenskortet med sine pladeselskaber Ectotherm og Kulør.
Boiler Room fangede hende i Helsinki, 2017, hvor hun spillede et kompromisløst set af techno fra blandt andre den danske dj og producer Shacke, som først et par år efter tog verden med storm.
Det klare politiske statement: Honey Dijon, Melbourne, 2018
Honey Dijons dj-set fra 2018 er et af de set, som flere Boiler Room-fans vender tilbage igen og igen.
Et set med en agenda, hvor den amerikanske dj elegant og på festlig vis foran hundredvis af mennesker og under åben himmel mixer house med ord fra blandt andre Martin Luther King.
Som så ofte på Boiler Room-videoer siger en af YouTube-kommentarerne det bedst: »Dette er ikke bare et dj-set. Det er et politisk statement. En sort transkvinde fra Chicago gav alle en påmindelse om, hvor house-musikken virkelig kommer fra«.
Den type klare budskaber kan et festkoncept som Boiler Room også rumme.
Boiler Room kommer langt væk hjemmefra: Sama’ Abdulhadi, Ramallah, 2018
Selv om det er producere og dj’s fra Vesten, der klart er flest af i det britiske Boiler Rooms katalog, gør de også en dyd ud af at afsøge det elektroniske musikmiljø langt væk hjemmefra.
I 2018 var Boiler Room i Ramallah, hvor den palæstinensiske elektroniske undergrund var i fokus. Blandt andet spillede Sama’ Abdulhadi et hårdtslående og euforisk set, som kommentarsporet vidner om, at mange har genbesøgt det sidste års tid, hvor konflikten mellem Israel og Palæstina er blusset op.
Udover Mellemøsten har Boiler Room også sendt fra festivalen Nyege Nyege i Uganda, besøgt undergrunden i Chengdu i Kina og senest sendt live fra Bogota med Colombias fremadstormende musikscene.
Den med det virale ABBA-moment: Folamour, Edinburgh, 2019
Den franske dj og producer Folamour har været med til at vække fransk house- og discomusik til live igen. Og så står han bag et af de mest virale Boiler Room-momenter, som han har skabt med lidt hjælp fra nogle kendte svenskere.
I 2019 spillede han på en grå dag til festivalen Fly i Edinburgh. Et mere tilbagelænet house-set med også camerounianske og brasilianske tracks. Men når klokken slår 32.20 i videoen, sker der noget.
Folamour mixer over i ABBAs ’Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight)’, og publikummet bestående af skotter med bøllehatte og solbriller kan ikke få armene ned.
Måske det mest gassede Boiler Room moment nogensinde?
Den autentiske rave-energi: Possession, Paris, 2019
Ingen tvivl om, at Boiler Room ofte er ret iscenesatte fester, hvor publikum er bevidste om, at der er kamera på. Men der findes også undtagelser.
En af dem var, da Boiler Room i 2019 gik sammen med det parisiske queer techno-kollektiv Possession og skabte et arrangement, der var mere et rave end et Boiler Room.
I videoen ses et stort publikum af letpåklædte folk med læder, kæder og harnesser, der danser energisk til hårdtslående, industriel techno. Det var så autentisk, at nogle glemte, at der var kamera på, mens de tog en pille.
Boiler Room er mere end techno og house: 100 Gecs, Log Angeles, 2023
Boiler Room har ikke kun plads til house og techno. Det beviste den amerikanske duo 100 Gecs, da de i 2023 fyrede op for et noget alternativt og kaotisk Boiler Room-show.
Det dyre Pioneer mixer-setup var flyttet til siden til fordel for en lille controller og en laptop, hvorfra duoen fyrede et ret så hårdt slående set af med dubstep, hyperpop, trap og noise.
Af headbanging-højdepunkter finder vi blandt et remix af Keshas ’TikTok’ efter 47 minutter, som bliver mixet over i den smølfede 100 Gecs-sang ’Torture’, hvor Skrillex er feature.
Dette set viser, hvordan Boiler Room når ud til musiknørdede gen z-hyperpop-hoveder.
Da verden mødte en ny elektronisk superstjerne: Fred Again.., London, 2022
I sommeren 2022 fik den fremadstormende producer Fred Again.. lov til at spille mindre scener op på internationale festivaler som Roskilde Festival og Coachella. Men den 22. juli tog hans karriere for alvor fart, da han spillede et Boiler Room-set i London.
Et set, hvori Fred Again.. ikke gør det let for sig selv ved både at mixe live på livet løs og tromme derudaf på sin trommemaskine for det energiske publikum.
Et højdepunkt er minut 34. Det på daværende tidspunkt ukendte track ’Turn On the Lights Again…’ kommer på, og publikum går i ekstase på en måde, der nærmest er umulig ikke at blive smittet af som seer. Dagen efter blev tracket udgivet som single, og i dag er det et af producerens mest lyttede.
Selv om han har travlt i alle settets 71 minutter, er Fred Again.. ikke for fin til at danse og interagere med det tætpakkede publikum. Og da en dansende fyr i det 23. minut ved et uheld kommer til at stoppe musikken, bliver Fred Again.. ikke vred, men skaber i stedet et moment og omfavner fyren.
På bare to år har næsten 39 millioner set videoen, hvilket gør settet til det tredjemest sete nogensinde.
Der, hvor ’Brat summer’ begyndte: Charli XCX, New York, 2024
»En kulturel nulstilling«. Sådan lyder beskrivelsen til Charli XCX’s Boiler Room i New York fra marts i år. Et set med titlen ’PARTYGIRL’, som næsten 37.000 personer forsøgte sig at få billet til. Kun 400 heldige lykkedes.
Første sang i settet er ’Club Classics’, der senere blev et af de mange hits fra albummet ’Brat’. Et album, som blev annonceret en uge efter hendes Boiler Room. På scenen fik Charli XCX selskab af kendisser som Addison Rae og Julia Fox samt samarbejdspartnerne Doss, A.G. Cook og Easyfun.
Boiler Room-settet indvarslede den æra, som har domineret popkulturen over sommeren, og som endnu ikke er overstået. ’Brat summer’ blev født her.
75 minutters helt ny musikhistorie lige i fjæset.