MIT PODCAST-FEED. Skuespiller Kristoffer Eriknauer er god til at få folk til at grine.
Som når han på sin Instagram parodierer halvlumre Joe & the Juice-medarbejdere, overfølsomme pædagoger eller gusmestre fra københavnersaunaer, der med rolig stemme beder alle om at holde kæft.
»Jeg kan godt lide at få folk til at grine. Grine og så trække i land. På den måde at lokke folk ind i et grin. Måske, fordi de opdager noget af dem selv.«, siger han.
Karikaturerne udgør blot en lille del af den 27-årige skuespillers efterhånden omfattende repertoire. Senest har han blandt andet medvirket i tv-serier som ‘Salsa’ og ‘De bedste år’, mens han det meste af efterårssæsonen sidste år stod på scenen til marathonforestillingen ‘Arven’ på Det Kongelige Teater.
De populære parodier på sociale medier kalder Kristoffer Eriknauer selv for »ulovligt skuespil«, der fungerer i små bidder.
»Det er karikaturer og ikke karakterer. Man ville blive syg i hovedet af dem i længden. Men selvom de er for meget, kan de stadig altid tale ind i et eller andet«, siger han.
For tiden er det andres problemer, han går på scenen og diskuterer som vært på Weekendavisens nye livebrevkasse ‘Mellem Venner’. Her agerer Kristoffer Eriknauer brevkasseredaktør, mens et kyndigt panel fra kulturlivet vil forsøge at løse rådvilde danskeres sjælelige dilemmaer. Formatet havde premiere 8. januar og kan opleves fire gange i løbet af 2025.
Men selvom han ser frem til at være det sjove input blandt visdomsordene, kan skuespilleren også selv godt lide at lytte til andre menneskers kloge ord. Det afspejler hans favoritpodcasts, der ikke så meget underholder som opdaterer og oplyser lytterne.
Vi har fanget ham til en snak om de tre podcast, han lytter til lige nu.
‘Radio Information‘
»Det er en nyhedspodcast, der bringer et overblik over ugens begivenheder. Værten er journalist Anna Von Sperling, der taler med et udpluk af avisens egne skribenter. Og nogle gange også eksperter inden for de emner, de tager op. Informations chefredaktør Rune Lykkeberg deltager også.
Det er ikke alt på en gang. De udvælger ligesom nogle highlights og fokuserer på dem.
I årets første uge var det eksempelvis kongens nytårstale, Elon Musks støtte til den amerikanske højrefløj og den nye film om Grev Dracula.
Modsat ‘Orientering’ på DR’s P1, som jeg også holder meget af, er jeg vild med Radio Information, fordi de gør sig synligt subjektive. Rune Lykkeberg siger præcis, hvad han mener. Og det vækker noget i mig. Jeg kan tage stilling til, om jeg føler mig enig eller uenig«.
’Radio Information’ kan høres på Spotify.
‘Kampen om historien‘
»Den her vil jeg kategorisere som en slags rengøringslyd. Altså en podcast jeg lytter til, når jeg gør rent eller fikser ting.
Men jeg er utrolig interesseret i historie, så det er også derfor jeg lytter til den her.
Adam Holm er vært. Han er historiker og tager en historie eller nyhed op, som han så diskuterer med andre historikere, han har inviteret ind i studiet.
Hans overemne er kampen om historien. Altså hvem der ejer historiefortællingen. Og det fede ved det hele er, at han derfor på forhånd også undersøger sine gæsters baggrund, inden han hører deres udlæg om den aktuelle historie. Han går kildekritisk til sine gæster, om man vil.
I mit fag har jeg hele tiden at gøre med teaterstykker, der taler ind i en tid. Men under min uddannelse (Den Danske Scenekunstskole, red.) forholdt vi os mest til teaterhistorien. Ikke historien i sig selv. Der hersker måske lidt den fordom om skuespillere, at vi lever for opmærksomheden og scenen. Men vi dykker virkelig meget ned i historien bag en forestilling. Det er jo kun ved at forholde os til historien, at vi kan forholde os til måden, vi kan fortælle om den i dag.
Det er derfor, jeg er vild med den her podcast. Fordi den gør mig klogere«.
’Kampen om historien’ kan høres i DR LYD.
‘Det sidste måltid‘
»Den her podcast er en, jeg bare virkelig nyder at høre. Jeg har vitterligt hørt det hele.
Det er journalist og madanmelder Lærke Kløvedal, der sammen med en kok inviterer en kendt dansker ind til en snak om netop deres sidste måltid.
Gæsten får lov til at bestemme en tretrinsraket af en menu. Forret, hovedret og dessert. Eller hvordan de nu har tænkt sig at sammensætte deres sidste måltid.
Mens de spiser og taler om maden, stiller Lærke Kløvedal spørgsmål til de overskrifter, der kendetegner gæstens liv og bruger dem til at skrive deres nekrolog. På den måde bruger hun både sig selv som journalist og madanmelder til at finde frem til essensen af maden og mennesket på samme tid.
Jeg husker særligt afsnittet med Emma Holten. Jeg tror, jeg var meget nysgerrig på, hvordan hun forholdt sig til livet. Hun er spændende, fordi hun altid kaster sig selv ud i ting. Nu er hun jo både forfatter, økonom, politisk rådgiver og feministisk debattør.
Og det er det, denne her podcast kan. Gennem alle de her personlige fortællinger får man indsigt i måden, folk funderer over deres eget liv på. Det er utroligt inspirerende«.
’Det sidste måltid’ kan høres på Radio IIII og i DR Lyd.