Det bliver en tom fornemmelse næste mandag, når der ikke ligger et nyt afsnit ’True Detective’ og venter. Men heldigvis er der andre gode politiserier derude.
De kan måske ikke udfylde hele det vakuum, Nic Pizzolattos originale serie om forbrydelse, ondskab, straf og desillusionerede politifolk efterlader. Det er hårdt at blive forladt, men du er nødt til at komme op på hesten igen i stedet for at søle hen i følelsen af svigt og afsavn.
Se fire anbefalelsesværdige politiserier på de næste sider.
‘Top of the Lake’
Hvad går det ud på?
Elisabeth Moss (’Mad Men’) spiller en politikvinde, der vender tilbage til hjemstavnen i den lille newzealandske by Laketop for at få en pause fra et stresset job og en krævende kæreste i Sydney.
Men da pigen Tui prøver at begå selvmord, hvirvles hun ind i efterforskningen og de mange hemmeligheder, det lille samfund dækker over.
Hvorfor er den værd at se?
Den newzealandske auteur Jane Campions tv-serie byder ikke alene på gudesmukke billeder fra New Zealand og glimrende birollepræstationer fra Holly Hunter som mystisk kultleder og Peter Mullan som kynisk hillbilly-overhoved.
Den er også forfriskende enigmatisk i tonen og tør dyrke de skæve og aparte sider af det lille samfund, uden at man mister interesse for selve forbrydelsesopklaringen. Elisabeth Moss viser desuden nye sider af sit talent med indfølt underspil.
Seks afsnit – kan ses på amerikansk Netflix.
‘The Fall’
Hvad går den ud på?
’X-Files’-stjernen Gillian Andersen er kriminalbetjenten Stella Gibson, der hentes ind for at opklare en række mord i Belfast, som byens ordinære politi ikke har formået at komme til bunds i.
Snart kommer hun på sporet af en seriemorder, der lever et helt normalt liv med kone og børn, når han da ikke lige brutalt slår unge kvinder ihjel.
Hvorfor er den værd at se?
’The Fall’ er elementært creepy og har ligesom ’Top of the Lake’ en stærk kvindelig hovedkarakter. The New Yorkers Emily Nussbaum, der har markeret sig som en af ’True Detectives’ argeste modstandere, har talt ’The Falls’ sag i stedet:
»Nogle har kaldt serien ’misogynistisk torturporno […], men billederne har et skarpt formål. Serien afslører morderen med det samme og tvinger os til at se verden med hans øjne. Og så, afsnit for afsnit, piller den identifikationen fra hinanden«.
Fem afsnit – kan ses på dansk Netflix.
‘The Shield’
Hvad går den ud på?
Shawn Ryans serie handler om en særlig afdeling af LAPD, der med den hårdføre Vic Mackey i spidsen bekæmper bandeaktiviteter i Los Angeles. Man kan dog roligt sige, at enhedens egne metoder ikke er helt fine i kanten.
Hvorfor er den værd at se?
’The Shield’ fik premiere i 2002 og markerede sig tidligt med rå vold og en realistisk stil. På den måde kan den godt regnes for en af frontløberne i tv-seriernes nye guldalder sammen med ’The Wire’ og ’Sopranos’, og selvom den måske ikke er så kompleks som disse, er den så afgjort af høj kvalitet. Den er i hvert fald omtrent så sortsynet omkring arbejdet for lovens lange arm som ’The Wire’.
Syv sæsoner – kan ses på dansk Netflix.
‘Banshee’
Hvad går den ud på?
Efter at have siddet i fængsel i femten år rejser en mand til den lille Pennsylvania-by ’Banshee’ for at finde sin tidligere kæreste og få pengene for de diamanter, de sammen huggede – et kup, han tog straffen for.
Ved et tilfælde øjner han muligheden for at overtage byens kommende (og nu myrdede) sherif Lukas Hoods identitet. Og før han får set sig om, er han den ledende sherif for en by, der præges af et Amish-kollektiv og regeres af gangsteren Kai Proctor.
Hvorfor er den værd at se?
Lad det være sagt med det sammen: ’Banshee’ er ren pulp: vold, sex og hæsblæsende underholdning. Man skal ikke forvente at blive udfordret på intellektet her, men kan man overleve det, er det hele nu ganske effektivt serveret. Ulrich Thomsen er fornøjeligt gemen som gangsterbossen, og indtil flere afsnit er instrueret af danske Ole Christian Madsen. Lækkert ser det ud – og miljøet med Amish-folk, indianere og kæmpealbinoer er ganske indbydende.
Sæson to er i gang lige nu.
To sæsoner – kan ses på HBO Nordic.