’The Daily Show’-komiker: »Don’t take this shit seriously!«

Komikerveteranen Lewis Black har været en fast del af Jon Stewarts ’The Daily Show’, er erklæret socialist og er både vred og venlig. 18. juni optræder han for første gang i København. Vi har talt med ham.
’The Daily Show’-komiker: »Don’t take this shit seriously!«

På den anden side af Atlanterhavet er han kendt og berygtet for sin satiriske og grovkornede behandling af amerikansk politik og samfundsforhold.

Men her i Danmark er det nok primært hos de mest inkarnerede fans af ’The Daily Show’, at navnet Lewis Black ringer en klokke. For det er ikke mindst via sit samarbejde med Jon Stewart, at han har skabt sig et navn i de amerikanske komikerkredse med sit tilbagevendende segment ’Back in Black’, hvor han tager dagens mere oversete historier under kærlig behandling.

Både på tv og på scenen gør Lewis Black en dyd ud af at være en mavesur gammel mand, der konstant råber og brokker sig over det samfund, han lever i. Den 65-årige newyorker er på trods af sit aggressive gemyt dog blevet en sværvægter i USA’s stand-up-kredse, og han har flere gange markeret sig i medierne med sylespids kritik af det amerikanske samfund og dets magthavere.

18. juni optræder han for første gang på dansk grund i Amager Bio. Vi fangede ham til en snak om politik, ’fake news’ og hans egen yndlingskomiker fra generationen under ham.

Du virker jo egentlig som en rigtig fin fyr, når man taler med dig. Hvorfor er du altid så sur, når du går på scenen?

»Min vrede kommer i grunden fra en stor optimisme, for jeg tror virkelig på, at vi amerikanere er meget bedre, end vi fremstår. Når jeg rejser rundt i verden, tænker jeg altid på, hvorfor I overhovedet kan holde os ud. Vi er et meget ungt land, og jeg kan rigtig godt lide mit land. Men det er en stupid regering, vi har her i landet, og det gør mig gal, at det har været det samme nonsens om og om igen i mange år«.

Hvad mener du konkret, der er galt?

»Hver gang USA har en god leder, John F. Kennedy eller Martin Luther King, har vi det med at slå ham ihjel. Af en eller anden årsag kan vi her i landet ikke forholde os til at blive ledet af rigtig gode ledere«.

Du har flere gange proklameret, at du er brændende socialist. Hvordan er det at være en offentlig figur med dit standpunkt i et meget liberalistisk land?

»Fra jeg var dreng og til nu, har vi nok kun været ti rigtige socialister i USA, og vi er jo forvist så langt væk fra magten, man overhovedet kan være uden at være kommunister. Men det er, fordi amerikanerne ikke fatter det. De ser socialisme og kommunisme som det samme sæt ideologiske principper.

Og den store udfordring er, at grunden til, at amerikanerne ikke forstår socialismen, er, at de er bange for at få taget deres frihedsrettigheder fra dem, forstået som princippet om, at hvad du tjener skal være dit osv. I bund og grund er socialisme jo bare en håndhævelse af de kristne principper, som de fremstår i sin reneste form«.

Hvad er problemet i det amerikanske system, som du ser det?

»Først og fremmest er det, at vi ikke har noget system. Vi render alle sammen rundt og venter på, at de i regeringen finder den rigtige gameplan. I nyhederne har man travlt med at fortælle om urolighederne i Ukraine og på Krim-halvøen, samtidig med at man leder efter det forsvundne fly ud for Malaysia. Hallo, er der nogen hjemme?

Vi har vores egne problemer, for eksempel at flere stater indfører love, der gør det sværere for minoriteter at stemme til de regionale og nationale valg. Verden er i rivende udvikling, I idioter, I kan ikke blive ved med at forsøge at holde den hvid«.

Hvilken rolle spiller fake news, som du selv har været til at lave med Jon Stewart, i den demokratiske udvikling, du skitserer?

»Rigtige nyheder har det jo med at lyde som fiktion, for eksempel når du har et menneske som Sarah Palin til at stille op som vicepræsidentkandidat. Hvis jeg læste om hende i en bog, ville jeg tænke, wauw, gid jeg havde fundet på den karakter. Det ville give langt mere mening, for jeg kan slet ikke fatte, at hun eksisterer i virkeligheden.

Vi har tre kanaler, der pumper nyheder ud, og hvis du tager BBC, Al Jazeera og et par andre store med, så har vi 5-6 kanaler, der sender nyheder 24 timer i døgnet. Det svarer til 150 timers nyheder i døgnet, og på et tidspunkt er denne evindelige nyhedsstrøm for meget for os seere. Det, som ’fake news’ kan, er at fungere som et slags filter. Når du er blevet bombarderet med alle de her nyheder hver dag, så fungerer vi som et middel til, at du som seer kan læne dig tilbage og træde et skridt væk fra alt det sædvanlige nonsens«.

Hvor meget magt har shows som ’The Colbert Report’ og ’The Daily Show’?

»Befolkningen finder sine nyheder, hvor de vil finde dem, og jeg er sikker på, at man automatisk svæver hen til de nyheder, der taler specifikt til én selv. Så jeg tror, vi har haft en effekt, men vi har mere haft en kulturel effekt end en decideret politisk effekt. Har vi gjort noget godt, så er det, at vi har sagt til vores seere: ’Don’t take this shit seriously!’ Bare fordi det bliver sagt i nyhederne, er det ikke ensbetydende med, at det er sandt«.

Du er en af de mere erfarne komikere, men hvem synes du, det er værd at lægge mærke til i de yngre generationer?

»Der er flere. Louis CK og Chris Rock er rigtig gode, og Kathleen Madigan får slet ikke nok anerkendelse, for herovre er hun pt. en af de sjoveste komikere lige nu. Men hun har ikke den profil, hun bør have. Og så hjælper det hende heller ikke, at hun er en kvinde. En af grundene til, at jeg er kommet så langt, er, fordi jeg har været en del af ’The Daily Show’ og Comedy Central, og hun har ikke haft chancen på lignende platforme. Skal jeg vælge én favorit, så er det klart Kathleen Madigan!«

Billetter til Lewis Blacks show i Amager Bio kan købes på billetlugen.dk.

Læs også: Video: Jon Stewart går i kødet på kritikken af den ukristelige ‘Noa’

Læs også: Her er Stephen Colberts afløser

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af