I går bekræftede Colin Farrell, at han har en af hovedrollerne i næste sæson ’True Detective’. Og der er ikke så lidt at leve op til.
Matthew McConaughey og Woody Harrrelson var en sprængfarlig duo, der med serien lagde nye alen til deres skuespiltalent.
Og det skadede bestemt ikke serien at blive synonym med et af de mest bemærkelsesværdige skuespillercomebacks i nyere tid – en genkomst, der hurtigt blev døbt the McConaissaince.
Colin Farrell er én af den slags skuespillere, der deler vandene: Nogle kan ikke få nok af hans irske charme, andre synes, han er en halvfordrukken flødebolle med halvanden ansigtsvariation.
Vi kan godt forstå, hvorfor Nic Pizzolatto og hans hold har valgt den 38-årige irer. Men det betyder ikke, at det er en sikker succes. Vi kigger på fordele og usikkerhedsmomenter ved castingen af Colin Farrell.
Derfor kan det vise sig at være en genial casting
1. Mulighed for en Farrellaisance
Når Matthew McConaugheys comeback blev genstand for så meget opmærksomhed, skyldtes det ikke mindst, at skillelinjen var så markant. Med ét gik han fra at være fyren, der havde hovedrollen i ’X-kærester’ over for Jennifer Garner, til at have edgy roller i film som ’Killer Joe’, ’Mud’ og ’True Detective’.
Helt samme narrativ kan man ikke trække ned over Colin Farrell. Hans karriere har hele vejen igennem været svingende, og for hver ’In Bruges’ og ’The Imaginarium of Doctor Parnassus’ (billedet) er der en ’S.W.A.T.’ og ’Ondine’. Men der er alligevel rum for en slags comeback-fortælling. De sidste to år har Farrell lavet Niels Arden Oplevs ’Dead Man Down’ og de blødsødne ’Winter’s Tale’ og ’Saving Mr. Banks’ uden større succes. Der har været tegn på, at han er ved at glide ud af Hollywoods A-liste, og her kan en rolle i Pizzolattos hardcore krimiunivers være et friskt og forløsende pust.
’True Detective’ kan således udbrede hans talent til en større gruppe af mennesker, for mange associerer ham fortsat mere med gennemsnitsthrillere end kvalitetsfilm. Og at Farrell selv har lysten til at blive udfordret og være kendt som andet end overfladisk action-metervare, giver små independent-film som Danis Tanovic’ ’Triage’ og Michael Mayers ’A Home at the End of the World’ en klar indikation af.
Se de næste punkter på side 2.
2. Et undervurderet skuespiltalent
Colin Farrells force er hans intense tilstedeværelse, irske temperament og evne til at spille mænd på desperationens rand. Hans øjenbryn bæver, og hans stemme skælver, når han er helt ude at skide, og man har faktisk altid lyst til at holde med ham. Det var sådan, han fik et bredere gennembrud med ’Phone Booth’, hvor hans sitrende nærvær bærer hele filmen.
I andre film får de selvsamme kvaliteter et rutinepræg, fordi rollerne mangler nuancer – ’The Recruit’, ’Ondine’, ’Total Recall’ – og man har mange gange taget sig selv i at ønske, at han blev rystet ud af sin comfort zone som rebelsk good guy.
Det behøver ikke være en voldsom forvandling, hvilket hans karrieres bedste rolle, i Martin McDonaghs ’In Bruges’ (billedet), er et sublimt eksempel på. Det er egentlig en typisk Farrell-rolle – cool hitman – men tilsat et konstant interessant stænk af barnlig naivitet. Han spiller rollen til perfektion og er både troværdig som førsteelsker over for Clémence Poésy, som uregerlig makker over for Brendan Gleeson og nysgerrigt legebarn over for Jordan Prentice.
Det er en præstation, der understreger, at det ikke er et tilfælde, at så forskellige mesterinstruktører som Terrence Malick (’The New World)’, Steven Spielberg (’Minority Report’), Woody Allen (’Cassandra’s Dream’) og Terry Gilliam (’The Imaginarium of Dr. Parnassus’) har haft snøren ude efter ham.
3. Fungerer godt i dystre krimiuniverser
Colin Farrell er ofte blevet castet til mørke thrillers og krimier med fokus på tempo, hårdkogt atmosfære og plotdrevne historier. Hans pretty boy-look har en slidt patina over sig, som passer som fod i hose til film, hvor verden er i forfald.
’Phone Booth’, ’The Recruit’, ’Dead Man Down’, ’Minority Report’, ’Miami Vice’ er alle varianter over den type historier, mens han har set mere misplaceret ud i eventyrfilmen ’Winter’s Tale’, Oliver Stones epic ’Alexander’ og superheltefilmen ’Daredevil’.
Kan man tage Farrells force i krimiregi og tilsætte fornyet kant og personlighed den type roller, vi ofte ser ham i, vil han passe glimrende ind i et ’True Detective’-univers.
Derfor kan han stadig blive et flop
1. Som at skulle følge efter Maradona
I Argentina har selv de største fodboldstjerner knækket halsen på at skulle efterfølge Diego Maradona. Selv Lionel Messi, utvivlsomt en af verdens bedste nogensinde, må stadig stå i skyggen af den gamle 10’er.
Samme skæbne kan komme til at overgå Colin Farrell. For når han kan skuffe som andensæsonsdetektiv, skyldes det først og fremmest, at det er utroligt store sko, han skal udfylde. Alt gik op i en højere enhed for Matthew McConaugheys Rust Cohle, der allerede mindre end et halvt år efter sæsonafslutningen er en mytisk karakter.
Sammenligningen vil være uundgåelig, når opfølgeren får premiere. Det er en sammenligning, Colin Farrell næsten kun kan trække sig ud af som taber – og det vil på ingen måde være hans egen skyld..
Se de sidste to punkter på næste side.
2. Kan virke glat og upersonlig
Mens Matthew McConaughey for tiden formår at give dybde og skæv personlighed til selv den fladeste karakter, har Colin Farrell brug for en virkelig stærkt skrevet rolle for at hæve sin præstation over rutinestadiet. Det har vi set ved utallige lejligheder i hans karriere – hans spil kan forekomme glat og endimensionelt, hvis karakteren er den gængse, martrede heltefigur.
Én af styrkerne ved første sæson ’True Detective’ var, at ingen af hovedpersonerne var entydigt gode på bunden, og det vil klæde Colin Farrell, hvis hans rolle ikke er entydigt godhjertet. Vi har fuld tiltro til hovedforfatter Nic Pizzolatto, så vi satser på, at Colin Farrell får sit livs rolle i ’True Detective’.
3. Usikkert, hvem han skal spille over for
Fortjenesten for ’True Detective’s massive succes er i høj grad tilfaldet Matthew McConaughey, og hans præstation kan da heller ikke høste roser nok.
Men man må ikke glemme, at det er i samspillet mellem McConaugheys Rust Cohle og Woody Harrelsons Marty Hart, at serien virkelig slår gnister. Sammenstødet mellem den idealistiske, filosofiske Cohle og den pragmatiske, men også dobbeltmoralske Hart er seriens egentlige hjerte – mere end den forbrydelse, de efterforsker. Plottet bliver for så vidt sekundært i deres efterforskningsduet.
Colin Farrells succes vil således også i høj grad afhænge af, hvem han skal spille over for, og hvordan hovedkaraktererne interagerer.
Rachel McAdams og Elisabeth Moss er blevet nævnt som sandsynlige bud på en kvindelig hovedrolle. Efter hendes rolle som politikvinde i ’Top of the Lake’ (billedet) er vi ikke i tvivl om, at Moss kan løfte opgaven, mens vi måske ikke endnu er helt så overbevist om McAdams’ kvaliteter i et dystert krimiunivers. Men vi vil meget gerne blive bragt på andre tanker.
Læs også: Colin Farrell bekræfter, at han er med i ‘True Detective’
Læs også: Nic Pizzolatto: »Sæson 2 af ‘True Detective’ kan blive enden på min karriere«
Læs også: Rachel McAdams stryger til tops på ‘True Detective’-favoritlisten