’Black-ish’ (ABC)
Komedieserien ’Black-ish’ følger en afroamerikansk familie, der bor i et hvidt middelklassesamfund. I centrum er familiefaren Andre Johnson, der stritter imod, da alle omkring ham opfører sig for ’hvidt’. Hans søn begynder til hockey og vil have en bar mitzvah, mens han omvendt på arbejdet i et reklamebureau bliver forfremmet ud fra racial profiling til ikke bare Vice President, men Urban Vice President.
Den varme komedieserie fik grønt lys fra ABC i starten af året og er nu ved at være klar med første sæson. ’The Matrix’-stjernen, Laurence Fishburne, er producer og har sågar en birolle som Andrés svigerfar.
Hovedrollen spilles af Anthony Anderson. Hans navn vækker muligvis ikke genklang, men han har haft biroller i alt lige fra Scorseses ’The Departed’ til ’Scary Movie’-filmene.
Serien er en network-serie og derfor en smule glat og opbyggelig. Men den er også overraskende skarp i sin satire over raceforhold i det moderne USA. Måske det tætteste, vi kommer på en moderne ’The Cosby Show’?
’How to Get Away with Murder’ (ABC)
Er du til retssalsdrama, karakterstudier og saftige fortællinger om sex, løgne og mord, så kan ’How to Get Away with Murder’ meget vel være noget for dig. Serien handler om en advokat, der tager fire studerende under sine vinger, mens de i jagten på drømmen bevæger sig længere ind i mørket.
Serien er skabt af Peter Nowalk og Shonda Rhimes, duoen bag ’Greys hvide verden’ og ’Scandal’. Blandt de studerende finder vi Alfred Enoch, der er vokset op på Hogwarts, da han spillede Dean Thomas i ’Harry Potter’-filmene, og Matt McGorry, som også er aktuel i ’Orange Is the New Black’, hvor han spiller den forelskede fængselsbetjent John Bennett.
’American Crime’ (ABC)
Racediskrimination og forskelsbehandling er ofte følsomme og omdiskuterede emner i USA. Når amerikanske film eller serier bevæger sig ind på disse territorier, er der altid en fare for, at vi får serveret et stykke overfladisk og politisk korrekt fiktion.
Men når John Ridley står bag, er der håb forude. Ridley var både manuskriptforfatter og producer på ’12 Years a Slave’ – filmen, der dykkede ned i den brutale, amerikanske slavehistorie.
I ’American Crime’ følger vi en mordretssag og livet for såvel efterladte som forbrydere. At dømme ud fra traileren tager serien ikke parti, men tager os med ind under huden på både dem, der har mistet, og dem, der har taget.
’Empire’ (Fox)
»I need you to sing like you’re gonna die tomorrow«, siger familiefaren, mens han prøver at hive det musikalske talent frem i sine børn. Der findes få vellykkede spillefilm og serier, der centrerer sig om hiphop-musikken, og det vil ’Empire’ lave om på.
Serien handler om en mand, der er vokset op på gaden, men blev mønsterbryder med dannelsen af sit eget pladeselskab, Empire Entertainment. Nu er han døende og vil gøre alt for, at hans selskab ikke går i graven med ham.
Bag serien står Danny Strong og Lee Daniels. Sidstnævnte producerede ’Monster’s Ball’, der gav Halle Berry en Oscar for bedste hovedrolle som den første sorte, kvindelige amerikaner – og så instruerede han ’Precious’, der fik ikke mindre end seks Oscar-nomineringer.
Timbaland, der har udvisket grænsen mellem hiphop og R&B, står for seriens soundtrack, så det er altså ikke hvem som helst, der står bag serien.
–
’Red Oaks’ (Amazon)
Amazon begynder i disse dage at melde sig seriøst på banen som konkurrent til Netflix. Virksomheden, hvis hovedforretning er salg af alt fra Apple TV til zippo-lightere, udkommer lige straks med dramedien ’Transparent’, der allerede har høstet mange roser.
For nyligt udkom så tjenestens tredje omgang pilotafsnit, og på komediesiden var ’Red Oaks’ klart den stærkeste. Det er en coming-of-age-serie, der samtidig er et tidsportræt af de pastelfarvede 80’ere. Craig Roberts (’Submarine’) spiller den unge David Myers, som i sin sommerferie finder arbejde i en upper-class tennisklub, der byder på en god del sex, drugs og 80’er-pop.
Steven Soderbergh er producer på serien, mens David Gordon Green har instrueret pilotafsnittet, der fornemt vækker retro-universet til live. Samtlige karakterer er helstøbte i deres yuppie-overfladiskhed, og serien lader til rent faktisk at have noget at sige om den vanskelige coming of age. Amazon har endnu ikke besluttet, hvilke af de nye serier der får lov at leve videre, så fremtiden for ’Red Oaks’ er endnu uvis.
–
’Battle Creek’ (CBS)
’Battle Creek’ kommer med et urimeligt stort forventningspres, som den umuligt kan leve op til. Det er nemlig Vince ’Breaking Bad’ Gilligans første serie, siden Walter Whites skæbnefortælling sluttede for et års tid siden.
’Battle Creek’ lyder i sin præmis som en netværkspoleret udgave af ’True Detective’. Den handler nemlig om to efterforskere, spillet af Josh Duhamel og Dean Winters, der med hver deres livssyn sætter sig for at rydde op i byen Battle Creek. Gilligan skrev dog pilotafsnittet for 11 år siden, længe inden både ’Breaking Bad’ og ’True Detective’.
Vince Gilligan er langt fra det eneste store navn tilknyttet projektet. David Shore, manden bag ’House’, skal fungere som showrunner, mens episodeinstruktørerne tæller Daniel Attias (’Homeland’) og Bryan Singer (’The Usual Suspects’, ’X-Men’). CBS har lovet serien en første sæson med 13 afsnit, så den har i hvert fald lidt tid til at fange sit publikum.
’Hand of God’ (Amazon)
På dramasiden af Amazons nye omgang pilotafsnit ser især ’Hand of God’ interessant ud. Det skyldes særligt seriens stærke cast, der tæller Ron Perlman (’Sons of Anarchy’), Dana Delany (’Desperate Housewives’) og Andre Royo (Bubbles i ’The Wire’).
Perlman spiller den korrupte dommer Pernell Harris, der efter en traumatisk oplevelse begynder at høre gud tale til ham. Det er den på tv nyklassiske trope om antihelten, der her får endnu en kærlig behandling. Det er set mange før, men alligevel glæder vi os til at se Perlman på sammenbruddets rand. Og når vores gamle ven Bubbles vender tilbage i en fast rolle på tv-skærmen som borgmester (en noget anden rolle end ’The Wire’s elskede junkie), skal vi bestemt ikke klage.
Marc Forster (’Monster’s Ball’, ’World War Z’) sidder i instruktørstolen på pilotafsnittet.
’The Affair’ (Showtime)
Der er også mere eller mindre kendte navne både foran og bag kameraet i Showtimes kommende ’The Affair’, der herhjemme får premiere på HBO Nordic. De medvirkende i utroskabsaffæren tæller i hovedrollerne firkløveret Dominic West, Ruth Wilson, Joshua Jackson og Maura Tierney. Manuskriptet er skrevet af Hagai Levi, der har gjort israelsk tv hot i USA – både ’Homeland’ og ’In Treatment’ bygger på israelske originaler – og Sarah Treem, der har skrevet for netop ’In Treatment’ samt ’House of Cards’.
’The Affair’ følger på skift de fire hovedkarakterer og ser på konsekvenserne af West og Wilsons utroskab mod deres respektive partnere, Tierney og Jackson. Serien er altså bygget op på deres forskellige perspektiver på de samme begivenheder, et greb, Kurosawa satte standarden for i sit mesterværk ’Rashomon’ fra 1950.
Første sæson med 10 afsnit er klar. Den erfarne tv-instruktør Mark Mylod, der har været bag kameraet på afsnit af ’Game of Thrones’ og ’Shameless’, er en af hovedinstruktørerne på serien.
Læs også: Her er tv-serierne, vi ser mest frem til i efteråret
Læs også: De otte mest spændende serier i støbeskeen