’Forsøget’
»Andre sygdomme, som har været dødelige for os, er kommet udefra. Det var ikke en afspejling af os selv. Kræften er en afspejling af os selv. Det er os selv, der er kræften«.
Sådan formulerer en læge det i Louise Detlefsens dokumentar, der introducer os for en ny behandlingsform og tager os med helt ind under huden på både læger og kræftsyge, efterhånden som de kæmper med sygdommen.
For to år siden viste TV 2 i forbindelse med Knæk Cancer-ugen dokumentaren ’Et forbandet år’ af Louise Kjeldsen og netop Detlefsen (der for nyligt vandt Bent-prisen på Mix Copenhagen med ’Lovebirds’). Dokumentaren gav os et indblik i tre teenagere, hvis far eller mor enten var kræftsyg eller afdød, og nu er de to garvede dokumentarister tilbage med endnu en film om den modbydelige sygdom – denne gang i et mere optimistisk perspektiv.
’Forsøget’ tager os med ind bag de lukkede døre på hospitalsgangene, hvor vi på nært hold følger en gruppe læger og to kvindelige modermærkekræftpatienter, der som allersidste udvej deltager i et forsøg med en ny, revolutionerende form for kræftbehandling kaldet immunterapi. Behandlingen går ud på at bruge patienternes egne immunceller til at bekæmpe kræften, og forsøget finder sted på Herlev Hospital som det første sted i Europa.
Krigen mod kræftsygdommen fremstilles visuelt appellerende, når der klippes mellem flotte helikopterture, idylliske naturlandskaber, grafiske fremstillinger af kroppens indre, interviews og fluen-på-væggen-optagelser. Gennem det dvælende kamera ser vi de to patienter i forskellige hjemlige situationer, mens vi på lydsiden introduceres for deres drømme: Rikke ønsker at komme på en (måske sidste) ferie med sin mand og børn. Charlotte vil leve til at se sin søn blive konfirmeret.
Form og indhold er der ikke noget nyt over. Men lægerne og patienternes fælles kamp er skildret med en ømhed og intimitet, der gør den nye behandlingsform vedkommende. Begge patienter kunne tidligere tælle antallet af måneder, de havde tilbage at leve i, på to hænder. Fremtiden er nu mere håbefuld.
Under de givne omstændigheder kan man ikke undgå at fatte sympati for de hårdtarbejdende læger og de sygdomsramte patienter – en sympati, som de to instruktører subtilt er med til at foranstalte ved at fokusere på de helt små øjeblikke: Når en kræftsyg mor kigger på sin datter med både håb og frustration, eller når en ægtemand lægger sig op i hospitalsengen til sin kone, der netop har modtaget en dårlig nyhed.
Visse steder kunne man ønske sig, at dokumentaren var mere debatskabende. Som når hverken patient eller seer forstår, hvorfor reglerne for at medvirke i nye behandlingsforsøg er så skrappe. Her savner man information, og særligt lægernes meninger ville være interessante at høre.
Men ’Forsøget’ gør ikke desto mindre det, en god dokumentar skal: Den viser med klarsyn en historie, mens den finder sted, og trænger derind, hvor der virkelig er noget på spil.
Kort sagt:
’Forsøget’ handler om en ny behandlingsform mod kræft. Vi er med i de øjeblikke, der ændrer både lægernes og patienternes liv radikalt, og hvad end du har oplevet kræften indefra eller slet ikke, bliver dokumentaren nærværende for alle med sit intime indblik i den lige dele håbfulde og frustrerende kamp.
Læs også: ‘Lovebirds’ vinder pris på Mix Copenhagen
Læs også: Louise Detlefsen – »der er alt for meget tv, hvor kvinder laver trutmund«