Vi kårer: Årets danske skuespillergennembrud

Adskillige unge skuespillere har gjort sig flot bemærket i 2014. Der var dog ingen tvivl om førstepladsen.

Villads Bøye

8. Villads Bøye, ’Kapgang’

Det er altid et sats, når man laver en voksenfilm, som er dybt afhængig af en teenagedebutant i hovedrollen. Men det var netop tilfældet med Niels Arden Oplevs film fra Sdr. Omme i 70’erne, som måske nok har et stort persongalleri befolket af rutinerede spillere som Sidse Babett Knudsen, Anders W. Berthelsen og Pilou Asbæk, men som i stort set hver eneste scene roterer omkring den unge Martin, der mister sin mor, bliver forelsket, skal konfirmeres og til mesterskaberne i kapgang på én og samme tid.

Men Villads Bøye dukkede op af det blå og gebærdede sig både troværdigt som barn af en ganske særlig tidsperiode og inkarnerede nuanceret coming of age-kombien af usikkerhed, nysgerrighed og følsomhed. En lovende debut, og det skal blive spændende at se, om rollen var en one off, eller om Bøye vil forfølge en videre karriere som skuespiller.

Gilli

7. Gilli, ’Ækte vare’

Alle vidste, at Kian Rosenberg Larsson ville kunne klare musikaspektet af hovedrollen som rapperen Mikael i Fenar Ahmads debutfilm. Under kunstnernavnet Gilli havde han trods alt allerede bevist sit værd som en af landets mest talentfulde rappere. Men kunne han også spille skuespil?

Gilli gjorde skeptikerne til skamme med en afdæmpet, tilbagelænet præstation. Han bliver sikkert aldrig den store karakterskuespiller, men her var han perfekt til rollen som en sympatisk rapper, der træder sit crew over tæerne, da han forfølger gennembruddet på egen hånd. Gilli har et naturligt dragende ansigt, og hans repliklevering var overraskende skarp. På trods af hans dårlige beslutninger og lidt indesluttede væsen var man med Mikael hele vejen, og det har Gilli en stor del af æren for.

Bebiane Kreutzmann

6. Bebiane Kreutzmann, ’Tidsrejsen’

Et gennembrud falder ofte i flere etaper. For selvom unge Bebiane Kreutzmann først her i december – med DR-julekalenderen ’Tidsrejsen’ – er blevet et landskendt ansigt, i hvert fald blandt børn og deres forældre, er hun ikke et ubeskrevet blad.

Hun havde en mindre rolle i TV 2-serien ’Lærkevej’, og så spillede hun den altdominerende rolle i Marie Grahtø Sørensens kortfilm ’Daimi’ (2012), som har vundet adskillige priser og da også er en af de mest overbevisende skole-film, der er lavet i Danmark i mange år. Her spiller Kreutzmann med en imponerende blanding af sårbarhed og vildskab pigen Daimi, som er helt alene i en møgbeskidt, faldefærdig lejlighed med sin kælegris. Og det er ikke mindst Kreutzmanns fortjeneste, at man overgiver sig fuldstændigt til det magiskrealistiske univers, som tager adskillige overrumplende drejninger undervejs.

Denne rolle har utvivlsomt været med til at bane vejen til hovedrollen som skilsmisseramt teenager i den anmelderroste ’Tidsrejsen’. Som meget andet børne-tv er julekalendergenren notorisk kendt for børneskuespil med høj bølgegang, men Kreutzmann, som har en grønlandsk mor, leverer en af de bedste præstationer i genren. Hun har naturligvis stadig ting at lære, men især stråler hun (utvivlsomt godt hjulpet af Kaspar Munk, en af landets bedste instruktører af ungdomsskuespillere) i de mere temperamentsfulde scener – netop dem, hvor mange af hendes jævnaldrende falder igennem. Og så har hun en udtryksfuld udstråling, der betyder, at hun siger meget uden ord.

Sonia Suhl

5. Sonia Suhl, ’Når dyrene drømmer’

Først indadvendt pige spundet af et gråt middelklassehjem i udkantsdanmark. Siden ustyrlig, skarptandet, seksuelt offensiv varulv med voldelige tendenser.

Det er voldsomme yderligheder, Sonia Suhl bevæger sig mellem i Jonas Arnbys nordic noir-drama ’Når dyrene drømmer’. Men man er med på hele rejsen. Hun er nemlig både overbevisende som bly og bleg pige i provinsen og som behåret aggressionsvæsen, der efterhånden indser sin sande natur til stor fortrydelse for det lille lokalsamfund.

Den 20-årige skuespiller fra Mors kan minde om en ung Sonja Richter, der sjovt nok spiller hendes lammede mor i ’Når dyrene drømmer’.

Jens Sætter-Lassen

4. Jens Sætter-Lassen, ’1864’

Midt i al kritikken af Ole Bornedals krigsepos glemte man lidt, at en række lovende unge skuespillere for første gang fik chancen for at vise sig frem for den brede befolkning, og at flere af dem leverede en mere end bestået indsats, selvom de sommetider havde replikker og karaktertegning imod sig.

Ud over Sara-Sofie Boussnina (se næste side) imponerede Johannes Lassen som supersoldaten Dinesen, mens Marie Tourell Søderberg viste lovende takter som den udskældte Inge – takter, hun i højere grad får mulighed for at udfolde som den kvindelige hovedrolle i Ole Christian Madsens Eik Skaløe-film ’Steppeulven’ til næste år.

Men mest fremtrædende stod Jens Sætter-Lassen, der som den følsomme Peter var den af hovedrolleindehaverne, som fik de mest optimale muligheder for at vise nuancer i sit spil, og som forløste opgaven i fin stil. Man troede på ham i de højdramatiske scener, hvor han blev sat over for hårde moralske dilemmaer på krigsmarken, og i de mere lavmælte stunder, for eksempel over for Lausts efterladte søn i sidste afsnit.

Jens Sætter-Lassen er søn af skuespillerne Vibeke Hastrup og Søren Sætter-Lassen (faren var med i ’1864’), og han er således nærmest født ind i hvervet. Allerede som 13-årig, i 1999, spillede han Egon Olsen i julekalenderen ’Olsen-bandens første kup’, og han har siden gjort sig glimrende bemærket i blandt andet kortfilmen ’Nedtællinger’.

Der er ingen tvivl om, at vi kommer til at se meget til Sætter Lassen Jr. de kommende år. Et af hans næste store projekter er som kronprins og siden konge i ’Kongen af Danmark’.

Sarah-Sofie Boussnina

3. Sarah-Sofie Boussnina, ’1864’ og ’Fasandræberne’

Vi bliver i ’1864’-land, for selvom rammefortællingen var under kraftig beskydning, kan skylden i hvert fald ikke tillægges skuespilleren bag den uvorne teenager Claudia.

Sara-Sofie Boussnina har udstråling og sitrende nerve til overflod, og hendes evne til at formidle voldsomt temperament med små glimt af sjæledyb sårbarhed demonstrerede hun også som den unge udgave af Kimmie i flashbackhistorien af ’Fasandræberne’. Tidligere har vi set den 24-årige fynbo med tunesiske aner i en større birolle i ’Lærkevej’, ligesom hun gav prøver på sin dragende mystik i David Metz’ kortfilm ’In absentia’, der kan ses på Ekko Shortlist.

Boussnina har flere gange fået afslag fra Statens Teaterskole, hvortil man kun kan sige: Their loss. Hun er umulig at tage øjnene fra og kan meget vel blive en af sin generations mest markante skuespillerinder.

Marie Bach Hansen

2. Marie Bach Hansen, ’Arvingerne’

Skuespilleren bag Signe i DR’s kritikerroste serie er kun 29 år, men hun udstråler en modenhed og dybde, som er sjælden for skuespillere i en hvilken som helst alder.

Bach Hansen blev uddannet fra Statens Teaterskole i 2010, og efter en række teaterroller og småroller i film som ’Klovn: The Movie’ og ’Hvidstengruppen’ fik hun sin helt store chance med hovedrollen i Maya Ilsøes familiedrama. Her spiller hun op mod førsteklassesspillere som Trine Dyrholm og Jesper Christensen uden at falde igennem – tværtimod bærer hun Signes udvikling fra (små)borgerlig håndboldpige til egenrådig kvinde og selvstændigt erhvervsdrivende i imponerende stil.

’Arvingerne’ er besmykket med Ilsøes naturalistiske replikker, men det er også Bach Hansens fortjeneste, at de bliver leveret med overbevisning i såvel humoristiske som højdramatiske momenter.

Flere skuespillere, der før hende har fået et folkeligt gennembrud via tv-serier, har haft svært ved at føre karrieren videre, men at dømme på talentet alene burde der ikke være nogen risiko for, at samme skæbne overgår Marie Bach Hansen.

Danica Curcic2

1. Danica Curcic, ’Stille hjerte’, ’Lev stærkt’, ’Fasandræberne’ og ’All inclusive’

Kan man erindre et mere altomfattende, ærefrygtindgydende gennembrud end det, Danica Curcic har mønstret i 2014?

Det er uhyre sjældent i sig selv, at en skuespiller gør sig bemærket i fire film på ét år, og når alle præstationer desuden kan placeres i kategorien ’mindeværdige’, må man bare tage hatten af. Hun er charmerende som pigen i midten af trekantsdramaet i ’Lev stærkt’,  uigenkendelig som sindsforstyrret hjemløs med grumme ar på sjælen i ’Fasandræberne’, sød og sjov i Hella Joofs aktuelle ’All inclusive’ og i følelsernes vold som den yngste, let uligevægtige datter i ’Stille hjerte’.

Læg dertil oveni en sublim præstation som Julie i den mesterlige modernisering af ’Romeo & Julie’ på Det Kongelige Teater, og du har et navn, der på få måneder er trådt op i den danske skuespillerstands elite på siden af folk som Paprika Steen og Sidse Babett Knudsen. Og det kan godt være, 2014 bliver det travleste år, Curcic får i karrieren, men man fornemmer, at hun kun lige er startet. En stjerne er født.

Læs også: Her er årets bedste danske film

Læs også: Marie Bach Hansens favoritter fra året

Læs også: Her er årets bedste udenlandske film

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af